9.1 C
Athens
6 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Απαγορεύεται η μεταφορά εικόνων από τη Μονή Κλειστών χωρίς την άδεια του...

Απαγορεύεται η μεταφορά εικόνων από τη Μονή Κλειστών χωρίς την άδεια του Αρχαιολογικού Συμβουλίου

- Advertisement -

moni kleistonΝέα δεδομένα στη διαμάχη που έχει ξεσπάσει γύρω από την κάθοδο της εικόνας της Παναγίας από τη Μονή Κλειστών έρχεται να δημιουργήσει έγγραφο της Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, το οποίο σημειώνει ότι όλες οι εικόνες της Μονής προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας και απαγορεύεται η μεταφορά τους, χωρίς της άδεια των κεντρικών αρχαιολογικών υπηρεσιών. Το έγγραφο που φέρνει στη δημοσιότητα η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ κοινοποιήθηκε τόσο στην Ιερά Μονή, όσο και στην Μητρόπολη Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως και θέτει, με τον πλέον επίσημο και κατηγορηματικό τρόπο, τέλος στην έριδα που ταλαιπώρησε την ευρύτερη περιοχή της Φυλής, για αρκετά χρόνια.

- Advertisement -
- Advertisement -

Κλιμάκιο της 1ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είχε διενεργήσει αυτοψία στην μονή, προκειμένου να καταγράψει τα ιερά κειμήλια που φυλάσσονται στους χώρους της, ύστερα από σχετικό αίτημα του ηγουμενοσυμβουλίου. Όπως αναφέρεται στην απάντηση που κοινοποιήθηκε στην Μονή και, κατόπιν, στην Μητρόπολη Ιλίου στις 17/4/2013, «όλες οι εικόνες της μονής προστατεύονται από τις κείμενες διατάξεις της αρχαιολογικής νομοθεσίας (Ν 3028/2002 «για την προστασία των αρχαιοτήτων και εν γένει της πολιτιστικής κληρονομιάς») και θα πρέπει να λαμβάνονται μέτρα για την ασφαλή φύλαξή τους και τη διατήρηση των κατάλληλων συνθηκών φύλαξης (αποφυγή οποιονδήποτε επεμβάσεων καθαρισμού, αποφυγή έκθεσης τους σε καιρικές συνθήκες κ.λ.π.)»

Επίσης, τονίζεται ρητά ότι η Αρχαιολογική Υπηρεσία θα πρέπει να ενημερώνεται για κάθε μεταφορά και φύλαξή τους σε διαφορετικό χώρο από τον οποίο καταγράφηκαν. Και καταλήγει: «Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιαδήποτε διευκρίνηση και για κάθε συνεργασία σχετικά με την προστασία και ανάδειξη του ιερού αυτού μνημείου και των κειμηλίων του».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το έγγραφο ήρθε στα χέρια του Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα, λίγο αργότερα αφότου απέστειλε επιστολή στην Μονή, με την οποία ζητούσε την κάθοδο της εικόνας στις δύο ενορίες της Φυλής και των Άνω Λιοσίων, προκειμένου να τηρηθεί ένα έθιμο πολλών δεκαετιών. Πηγές της Μητρόπολης σημειώνουν ότι ο Επίσκοπος κίνησε αμέσως τις διαδικασίες εφαρμογής της απόφασης, δεδομένου ότι «ουδείς μπορεί να θέσει τον εαυτό του υπεράνω των νόμων», γεγονός το οποίο κατέστησε σαφές και στους συνεργάτες του.

Την ανάγκη να τηρηθεί ο νόμος από όλους χωρίς εξαίρεση και να επιδειχθεί ηρεμία και νηφαλιότητα επεσήμανε, εξάλλου, ο κ. Αθηναγόρας και σε φορείς της περιοχής, με τους οποίους συναντήθηκε, κατόπιν εκκλήσεώς τους, προκειμένου να τον ενημερώσουν.

Να υπενθυμίσουμε ότι φέτος, το σχετικό έθιμο τηρήθηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα, την προσωπική παρουσία του Μητροπολίτη και συνοδεία των μοναχουσών της Μονής ενώ το αντίγραφο της εικόνας παραδόθηκε στους λιτανευτές που το συνόδευσαν από τη Μονή Κλειστών μέχρι τον ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στα Άνω Λιόσια.

 

 

eggrafo moni kleiston

 

- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Φανοποιείο Καρτέρης στα Άνω Λιόσια

Διαθέτει όλα τα απαραίτητα χαρακτηριστικά, όπως τεχνογνωσία, εξοπλισμό, άριστη εκπαίδευση και πρόσθετες παροχές που χρειάζεται ένα αξιόπιστο...

Προ των πυλών το 7ο γκαλά όπερας για το Τατόι

Για έβδομη συνεχή χρονιά διοργανώνεται το ετήσιο χριστουγεννιάτικο γκαλά όπερας από τον Σύλλογο Φίλων Κτήματος Τατοΐου με στόχο την ενίσχυση...

Εκδήλωση για τη γεροντολογία από Αντικαρκινική Αχαρνών-Φυλής και ΕΓΕ

«Η Γεροντολογία στην υπηρεσία του ανθρώπου» είναι το θέμα που θα αναπτυχθεί στην εκδήλωση που συνδιοργανώνουν η αντικαρκινική Αχαρνών-Φυλής και το...

Τα αγαπημένα μας κλασικά αυτοκίνητα την Κυριακή στον Δήμο Ιλίου

Είναι παλιά, αγαπημένα και αξέχαστα. Όσα χρόνια και αν περάσουν, τα κλασικά αυτοκίνητα θα κατέχουν πάντα μια θέση στη μνήμη και...
- Advertisment -