KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΦΥΛΗ

Στα δικαστήρια η οριστική λύση για τον ΞΕΝΙΟ

26/10/2013 21:01
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

sima xeniosΜέσα σε κλίμα έντασης συζητήθηκε, σε προ ημερησίας διάταξη, το θέμα της δημοτικής ραδιοφωνίας ΞΕΝΙΟΣ, με αφορμή το γεγονός ότι δεν έχει καταβληθεί στους εργαζόμενους, το προσωρινό ποσό που τους έχει επιδικαστεί από τα ασφαλιστικά μέτρα. Εργαζόμενοι και δήμαρχος διασταύρωσαν τα ξίφη τους, με τους πρώτους να καταγγέλλουν ότι αγνοούνται δικαστικές αποφάσεις και με τον Δημήτρη Μπουραίμη να υποστηρίζει ότι απαιτείται τελεσίδικη απόφαση και μετά θα υπάρξει η καταβολή του σχετικού ποσού.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Εντύπωση προκάλεσε, εξάλλου, το ανέβασμα των τόνων από μερίδα της αντιπολίτευσης, το ενδιαφέρον της οποίας, ο δήμαρχος χαρακτήρισε προσχηματικό και προεκλογικό – που δεν στοχεύει στην υπεράσπιση των συμφερόντων των εργαζομένων αλλά ιδιοτελών σκοπών – αφού εδώ και 3 χρόνια καταψηφίζει οποιαδήποτε απόφαση έρχεται για μισθοδοσία των εργαζομένων και κινήσεις γύρω από την τύχη του ραδιοφώνου.

Τι είπαν οι εργαζόμενοι

Σε μια σελίδα, την οποία μοίρασαν στους δημοτικούς συμβούλους και ανέγνωσε η εκπρόσωπός τους Ρούλα Κιτσάκη, οι εργαζόμενοι του Ξένιου εξέφρασαν την δυσφορία, τη δυσαρέσκεια και την αγωνία τους, για την εκκρεμότητα που εξακολουθεί να υπάρχει σε βάρος των ίδιων και των οικογενειών τους:

«Δεν είναι η πρώτη φορά που βρισκόμαστε ενώπιον σας. Δεν το κάνουμε για να εκθέσουμε απλά το πρόβλημά μας. Πλέον ο κόσμος έχει φτάσει στο χτένι. Έχουμε σταματήσει να ζητάμε και από σήμερα απαιτούμε μια αληθινή απάντηση στα πολλά “γιατί”…

Δεν είμαστε εργαζόμενοι, αλλά σε κανέναν από τους 48 δεν έχει καταγγελθεί η σύμβαση εργασίας. Δεν είμαστε απολυμένοι ώστε να μπορέσουμε έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα να κάνουμε χρήση επιδόματος. Από τον Μάιο του 2012 βρισκόμαστε σε καθεστώς μεταφοράς ή απόλυσης, χωρίς όμως να γνωρίζει να πει κανείς, χρησιμοποιώντας τη γλώσσα της αλήθειας, γιατί δεν μεταφερόμαστε ή δεν απολυόμαστε.

Από την 1η Ιανουαρίου του 2014, συν όλων των άλλων πολύ σημαντικών προβλημάτων μας, έρχεται να προστεθεί και η έλλειψη ασφαλιστικής κάλυψης, καθώς τα ταμεία μας δεν δικαιολογούν την παρουσία μας στα μητρώα τους ούτε καν ως άνεργοι. Θέματα γνωστά, αλλά όπως φαίνεται και δυσεπίλυτα για όσους αποφασίζουν σε αυτήν εδώ την πόλη. Δικαστήρια έχουν αποφανθεί αλλά στου… κουφού την πόρτα, όσο θέλεις βρόντα. Ανεξάρτητες επιτροπές έχουν αποφασίσει αλλά και εκεί καμία αντίδραση.

Κι όλα αυτά χωρίς να γνωρίζουμε τι κάναμε ΕΜΕΙΣ λάθος. Μήπως δεν μιλήσαμε για το τι συνέβαινε; Μήπως δε φτάσαμε όπου έφτανε η άκρη του νήματος για να αποκαλυφθεί η αλήθεια; Μήπως δεν αναδείξαμε το πρόβλημα; Όλα αυτά από τους εργαζόμενους του ΞΕΝΙΟΥ και ΜΟΝΟ έγιναν. Γι΄ αυτό και τα «γιατί» παραμένουν για μας ανυπέρβλητα εμπόδια. Βέβαια, για να είμαστε και ειλικρινείς απέναντί σας, εδώ και καιρό, έχουμε καταλάβει ποιο ήταν το δικό μας πολύ μεγάλο λάθος, περίπου 3 χρόνια νωρίτερα. Εμείς φροντίζουμε να κάνουμε την αυτοκριτική μας…»

Τι απάντησε ο δήμαρχος

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Φυλής παρέθεσε τα ποσά που έχει δώσει για τη ΔΕΡΑΛ αυτά τα τρία χρόνια, παραδεχόμενος ωστόσο ότι δεν λύνουν το πρόβλημα των εργαζομένων, τόνισε ότι προσπάθησε στα όρια της νομιμότητας να αντιμετωπίσει το θέμα, επανέλαβε ότι ήταν αδύνατον να ορίσει διοίκηση λόγω των χρεών που υπήρχαν, χαρακτήρισε την απόφαση για λύση, εκκαθάριση και μεταφορά στο δήμο ως την πλέον ενδεδειγμένη και επέμεινε ότι το θέμα της μεταφοράς τους είναι ανοιχτό.

Μάλιστα, επικαλέστηκε το τελευταίο έγγραφο του δήμου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση με ερώτημα για την μεταφορά και ημερομηνία 14 Οκτωβρίου 2013. Στις πιεστικές ερωτήσεις των εργαζομένων δε, γιατί δεν έχει προχωρήσει στην απόλυσή τους, εφόσον δεν θεωρούνται ούτε εργαζόμενοι, απάντησε ότι ακριβώς επειδή το θέμα της μεταφοράς τους είναι δύσκολο αλλά όχι κλειστό, δεν είχε δικαίωμα να τους απολύσει.

Όσον αφορά στο θέμα της μη καταβολής του προσωρινού ποσού, για βιοποριστικούς λόγους που έχει επιδικάσει το δικαστήριο, υποστήριξε ότι ο δήμος έχει υποχρέωση να εξαντλεί τα ένδικα μέσα. «Η προσφυγή για να γίνουν τελεσίδικα τα ασφαλιστικά μέτρα θα συζητηθεί 25 Νοεμβρίου. Αμέσως μόλις εγκριθούν οριστικά οι απαιτήσεις σας, θα ικανοποιήσουμε συμψηφιστικά όσους έχουν συμφωνήσει για εξωδικαστικό συμβιβασμό και στους υπόλοιπους θα δώσουμε το ποσό που θα οριστεί» τόνισε.

Σημείωσε, επίσης, ότι οι δρόμοι είναι δυο: είτε δικαστικός συμβιβασμός, είτε δικαστική διάγνωση της διαφοράς με τελεσίδικη απόφαση και στο μεταξύ, η εκκαθάριση θα αποφασίσει αν θα προβεί σε απολύσεις, αιτούμενη σχετικά κονδύλια αποζημιώσεων.

Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση γιατί ενώ ο ίδιος επιμένει ότι η μεταφορά στο δήμο είναι ανοιχτή, την ίδια ώρα ο εκκαθαριστής ζητά από τους εργαζόμενους να απολέσουν τα δικαιώματά τους από το 2010 και μετά, υποστήριξε ότι ο εκκαθαριστής έχει υποχρέωση να εκκαθαρίσει το ραδιόφωνο, προασπίζοντας τα συμφέροντα όχι μόνο των εργαζομένων αλλά και του δήμου. 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: