9.8 C
Athens
8 Δεκεμβρίου 2019
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο Βαγγέλης Βάθης...

Οι θεωρίες συνωμοσίας και ο Βαγγέλης Βάθης…

- Advertisement -

vaggelis vathisΑποτελεί πάγια τακτική μου να μη γυρίζω πίσω και γύρω από τα ίδια θέματα, διότι δεν με ενδιαφέρει να δίνω προσωπική διάσταση στα ρεπορτάζ που κάνω. Η επίθεση, ωστόσο, του Βαγγέλη Βάθη, δημοτικού συμβούλου της «Ενότητας Πολιτών» στο πρόσωπό μου – με αφορμή ρεπορτάζ που τον αφορούσε και το οποίο (ευλόγως) δεν του άρεσε – με οδήγησε στο να παραβώ αυτήν την τακτική μου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Διευκρινίζω ότι ο ρόλος μου ως δημοσιογράφου δεν είναι να λογομαχώ αλλά να ενημερώνω. Και πιστεύω ότι το κάνω, χωρίς κιτρινισμούς και γκρίζες ζώνες, επί 25 συναπτά έτη, είτε κάποιοι συμφωνούν, είτε διαφωνούν με τα γραφόμενά μου.

Πολύ περισσότερο εκείνοι που θέλουν να χειρίζονται την αλήθεια κατά πως τους βολεύει και όταν δεν τους βολεύει κάνουν λόγο για παραπληροφόρηση και έλλειψη δεοντολογίας. Μόνο που η δεοντολογία δεν είναι tabula rasa, ούτε πατρόν που το κόβουμε και το διπλώνουμε στα μέτρα μας.

Κατ΄ αρχήν, οφείλω να ενημερώσω τον κ. Βάθη – διότι μάλλον δεν το γνωρίζει – ότι η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ, ως εφημερίδα που απαρτίζεται ΜΟΝΟ από επαγγελματίες δημοσιογράφους, απολογούμενους στην ΕΣΗΕΑ για όσα γράφουν, δεν αγνόησε και οφείλει να μην αγνοεί τίποτε. Απόδειξη αυτού, είναι πως στο επίμαχο δημοσίευμα που αναφερόταν στον ίδιο (τόσο στην ηλεκτρονική, όσο και στην έντυπη έκδοση) καταγραφόταν και η δική του άποψη.

Μέσα σε αυτή την άποψη, λοιπόν, υπήρξε και η παραδοχή ότι η οικογένειά του διατηρεί άλογα. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ημερίδα του δήμου όλοι οι παρευρισκόμενοι – μεταξύ των οποίων και η υποφαινόμενη – άκουσαν τον κ. Βάθη να επιτίθεται στην Καίτη Ζερβάκη και με ύφος λυρικό και πονεμένο να κάνει λόγο για ζώα με επιληψία και κινητικά προβλήματα, τα οποία η άκαρδη γειτόνισσά του, παρά τη φιλοζωία της, δε μπορεί να ανεχθεί.

Είναι προτιμότερο, συνεπώς, αντί να μιλά για κατασκευασμένα ρεπορτάζ, να αποφασίσει πότε ακριβώς αναφέρεται στην αλήθεια: όταν μιλά για τα άρρωστα ζώα του ή όταν δεν αναγνωρίζει την ύπαρξή τους; Και αν, όπως ισχυρίζεται, η οικογένειά του δεν έχει άλογα και γαϊδούρια, τότε, ποιον αφορά η απόφαση απομάκρυνσης των αλόγων στις 5/4/2013 (αρ. απόφ. 447) της υγειονομικής υπηρεσίας;

Επί των ερωτημάτων, τώρα, που έθεσε ο κ. Βάθης, η εφημερίδα υποχρεούται να απαντήσει μόνο με βάση τα ΣΤΟΙΧΕΙΑ, που έχει στη διάθεσή της, για το συγκεκριμένο ρεπορτάζ και για τίποτε περισσότερο. Τα υπόλοιπα είναι, προφάσεις εν αμαρτίαις και υποδηλώνουν απλώς τον πανικό του κ. Βάθη να βρει επιχειρήματα για να κρατηθεί. Μόνο που η ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ δεν θα αποτελέσει τη χειρολαβή του.

Όπως, για παράδειγμα, στο θέμα της αγοράς των οικοπέδων από τους γείτονές του, το οποίο θίγει στην απάντησή του και το οποίο σαφώς δεν είναι θέμα που αφορά το ρεπορτάζ και τα προβλήματα που εκείνοι καταγγέλλουν ότι, μαζί με συγγενικά του πρόσωπα, δημιουργεί. Οι καταγγελίες στο ρεπορτάζ δεν αφορούν πολεοδομικές ή μη διαδικασίες αλλά προϋποθέσεις καλής γειτονίας και ανθρώπινων όρων διαβίωσης. Εκτός αν ο κ. Βάθης δεν αντιλαμβάνεται τι διαβάζει.

1. Όπως κατέστησαν σαφές, από την πρώτη στιγμή, οι καταγγέλλοντες, όλο αυτό το διάστημα ανέχονταν, τουλάχιστον, μόνο τα άλογα και βεβαίως προσδοκούσαν ότι η κατάσταση θα άλλαζε. Τουναντίον, επιδεινώθηκε ένα χρόνο πριν (συγκεκριμένα στις 5/4/2013), όταν του έγινε υπόμνηση, εκτός από τις ακαθαρσίες των αλόγων, να μην τους επιβαρύνει με νερά από πλυντήρια, απόνερα με δυσοσμία, μπάζα και με το πλύσιμο των εντοσθίων από το κρεοπωλείο συγγενικού του προσώπου. Υπόνοιες για προεκλογικά «τεχνάσματα», ένα χρόνο πριν, είναι τουλάχιστον αστείες.

2. Με βάση το ρεπορτάζ, ουδέποτε διαπιστώθηκε το ανυπόστατο των καταγγελιών των γειτόνων του, διότι η υγειονομική υπηρεσία ήρθε αλλά δε μπόρεσε να μπει στο σπίτι του. Προς τούτο απέστειλε έγγραφο – αίτημα στο δήμο για έλεγχο των σωληνώσεων της δικής του οικίας και συγγενικού του προσώπου (7/8/2013, αρ. πρωτ. 1023). Σημειώνεται, πως ο έλεγχος δεν έχει γίνει ακόμα, παρά το γεγονός ότι στην τεχνική υπηρεσία έχουν πάει τρεις φορές σχετικά αντίγραφα και η τελευταία φορά ήταν στις 27/11/2013 (αρ. πρωτ. 1841)

3. Ο χρόνος που τοποθετήθηκε ο αγωγός απορροής ομβρίων ελάχιστα ενδιαφέρει την ουσία της καταγγελίας. Αντίθετα είναι σημαντικό που και πως είναι συνδεδεμένος, με ποιους σωλήνες και από πού προέρχονται αυτά που «κατεβάζει» στο χωράφι έξω από τα σπίτια των καταγγελλόντων. Στη διάθεση της εφημερίδας υπάρχουν φωτογραφίες με σωληνώσεις που ξεκινούν από συγκεκριμένο χώρο που ανήκει στην οικογένεια του κ. Βάθη και καταλήγουν στον κεντρικό σωλήνα.

4. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά το ρεπορτάζ, ποιοι είναι οι άλλοι επτά γείτονες που έχουν πρόβλημα μαζί του και γιατί δεν αναφέρονται. Τον διαβεβαιώνω, πάντως, ότι στη δική μου έρευνα ήταν περισσότεροι από δυο.

5. Στο ρεπορτάζ η κα Ζερβάκη δεν ανέφερε ποτέ ονοματεπώνυμο, ούτε υπαινίχθη συγκεκριμένο πρόσωπο για τη ζημιά στο αυτοκίνητό της. Απλώς διερωτήθη για το γεγονός ότι την ίδια περίοδο των καταγγελιών βρήκε το αυτοκίνητό της μαχαιρωμένο (15/6/2913 αρ. πρωτ. 1019/26/2281-α, καταγγελία στο Α.Τ. Άνω Λιοσίων), δέχθηκε χειροδικία από κύριο που τυγχάνει μάρτυρας υπεράσπισης του κ. Βάθη στις 13/10/2013 (αρ. πρωτ. 1019/26/2346-α, καταγγελία στο Α.Τ. Άνω Λιοσίων) και πήρε εισαγγελική παραγγελία εις βάρος του (17/6/2013 αρ. πρωτ. 35947).

6. Ουδέποτε το ρεπορτάζ απέκρυψε ότι είναι ιδιοκτήτης του οικοπέδου το οποίο η οικογένειά του μετέτρεψε σε στάβλο, τουναντίον ανέφερε ότι δεν έχει αποζημιωθεί για την παραχώρησή του στο δήμο. Αν, ωστόσο, δεν το παραχώρησε, γιατί εμφανίζεται ως χώρος πρασίνου στο τοπογραφικό του δήμου; Γιατί, επιπλέον, στην τεχνική έκθεση της πολεοδομίας χαρακτηρίζεται ως κοινόχρηστος χώρος; Και γιατί εφόσον δεν υπάρχει παράβαση, η Πολεοδομία έκρινε παράνομες όλες τις κατασκευές που έγιναν μέσα, επιβάλλοντας του πρόστιμα 4.727, 89 ευρώ και απαγορεύοντας οποιαδήποτε άλλη εργασία;

7. Με βάση τις πληροφορίες που διαθέτει η εφημερίδα, η επιτροπή για τα αδέσποτα είναι ανοιχτή, δέχεται ευχαρίστως εθελοντές και το γεγονός ότι είναι πρόεδρος ο ίδιος ο δήμαρχος μόνο κύρος, για το έργο που θα παράξει, μπορεί να της προσδώσει. Επιπλέον, υποθέτω – χωρίς αλήθεια να το γνωρίζω επακριβώς – ότι βρίσκεται στη διάθεσή του κ. Βάθη οποιαδήποτε θέση μέλους στην επιτροπή, γιατί όχι και της κας Ζερβάκη. Θα έλεγα δε ότι θα είναι, αναμφίβολα, μια καλή ευκαιρία να επιδείξει, να εξασκήσει και να αναπτύξει τα φιλόζωα αισθήματά του.

8. Ομοίως, δεν αφορά στο ρεπορτάζ το θέμα των φορτηγών του δήμου που εκτελούν εργασίες σε γειτονικό του σπίτι. Αν ο ίδιος δεν επιθυμεί οι υπηρεσίες του δήμου να εξυπηρετούν δημότες, όταν κρίνουν ότι χρειάζονται βοήθεια, μπορεί να το καταγγείλει. Να καταθέσει, μάλιστα, την καταγγελία μαζί με το προεκλογικό φυλλάδιο που θα διανείμει στους συμπολίτες του.

9. Όσο για τη περιβαλλοντική δράση των γειτόνων του, πιθανολογώ πως μόλις καταφέρουν να απομακρύνουν την «οικογενειακή» χωματερή με μπάζα και σκουπίδια που, όπως καταγγέλλουν, έχει δημιουργήσει στο διπλανό οικόπεδο, θα εξαπλώσουν την προσπάθειά τους και στο ΧΥΤΑ. Διότι αυτό θα σημαίνει ότι θα είναι αποτελεσματικοί και άρα χρήσιμοι στον αγώνα.

Καταλήγοντας, θα συνιστούσα στον κ. Βάθη- ακριβώς επειδή πολιτεύεται και οσονούπω θα διεκδικήσει τη ψήφο των συμπολιτών του – να αφήσει μακριά τις θεωρίες συνωμοσίας. Τις χειρίζονται πολύ καλύτερα οι θιασώτες του Ψυχρού Πολέμου και τα βιβλία της Αγκάθα Κρίστι. Δεν υπάρχουν ενορχηστρωτές, στόχοι, σερίφηδες, καουμπόηδες, επιθεωρητές Πουαρό και ροζ πάνθηρες, σε ένα δημοσιογραφικό ρεπορτάζ που βασίστηκε σε καταγγελίες με στοιχεία και αποδείξεις. Εκτός, αν ο ίδιος επιφυλάσσει για τον εαυτό του το ρόλο του αστυνόμου Μπέκα.

Αντίθετα, υπάρχουν εκείνοι που δεν αντέχουν την πραγματικότητα, όταν αυτή βλέπει το φως της δημοσιότητας και σκιάζει τη ψευδεπίγραφη εικόνα του σωστού δημότη, αγαπητού γείτονα, συνεπή δημοτικού συμβούλου και αδέκαστου κριτή των πάντων.

Όσο για το τι θα καταδείξει το επόμενο δημοσιογραφικό μου ρεπορτάζ, το αφήνω στην αξιοζήλευτη πλοκή της σκέψης του. Αν, ωστόσο, υποκρύπτουσα φιλοδοξία του είναι να γίνει εργοστασιάρχης – κατασκευαστής – διαχειριστής απορριμμάτων, δε μπορώ παρά να του ευχηθώ καλή επιτυχία…  

Μένη Πιρπινιά

 

Βάθης άλογα1 Βάθης άλογα Βάθης άλογα2
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Άναψε το Χριστουγεννιάτικο δέντρο το Paradise Park. Ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο σκηνικό

Την τέλεια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα έχουν δημιουργήσει, γι άλλη μια χρονιά, στο βιωματικό Χριστουγεννιάτικο Χωριό του Paradise Park. Χιλιάδες λαμπιόνια, εργαστήρια κατασκευών,...

Στον ανακριτή 44χρονος που συνελήφθη στις Αχαρνές για το βιασμό 20χρονου με νοητική υστέρηση

Ενώπιον του ανακριτή θα βρεθεί το πρωί της Δευτέρας, ο 44χρονος υπήκοος Πακιστάν ο οποίος συνελήφθη,...

1ος διαγωνισμός Χριστουγεννιάτικου στολισμού στις Αχαρνές! Δηλώστε συμμετοχή

Τον 1ο διαγωνισμό για τον καλύτερο Χριστουγεννιάτικο διάκοσμο εξωτερικής όψης οικίας διοργανώνει ο δήμος Αχαρνών σε συνεργασία με τη ΔΗΚΕΑ....

Meteoacharnes: Έρχονται σημαντικές βροχοπτώσεις από Τρίτη. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

Και έρχεται άλλη μια διήμερη κακοκαιρία. Τι πιο φυσικό αυτή την εποχή. Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι οι έντονες...
- Advertisment -