KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Ημερίδα της Π.Ε.Δ.Α για την Ευρωπαϊκή προοπτική της Αυτοδιοίκησης

15/05/2012 10:24
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Π.Ε.Δ.ΑΗμερίδα με θέμα «Ευρώπη χθες- σήμερα-αύριο: Αυτοδιοίκηση και Ευρωπαϊκή Προοπτική», διοργάνωσαν από κοινού η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Αττικής (Π.Ε.Δ.Α)και Ευρωπαϊκοί φορείς, την Παρασκευή 11 Μαΐου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 9ης Μαΐου «Ημέρας της Ευρώπης».Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αθήνα, με τη συμμετοχή ευρωβουλευτών, ευρωπαϊκών παραγόντων και ανθρώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Κατά την διάρκεια της ημερίδας αναπτύχθηκε από τους συμμετέχοντες έντονος προβληματισμός για το μέλλον της Ευρώπης , ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ενώ επισημάνθηκε η ανάγκη διατήρησης της Ευρωζώνης. Ειδικότερη αναφορά έγινε στην οικονομική κρίση που βιώνει η χώρα μας, με την επισήμανση ότι πρέπει η Ελλάδα να τηρήσει τις δεσμεύσεις της προκειμένου να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητά της, αλλά και στο ρόλο που πρέπει να έχει η Τοπική Αυτοδιοίκηση στην ανάπτυξη της χώρας.

Την Π.Ε.Δ.Α. εκπροσώπησε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής και δημοτικός σύμβουλος Αγίας Παρασκευής, Βασίλης Γιαννακόπουλος, ο οποίος κατά την διάρκεια χαιρετισμού του αναφέρθηκε στα τρία μηνύματα της ημέρας αυτής επισημαίνοντας :

*Το πρώτο μήνυμα που πρέπει να αντλήσουμε από την «Ημέρα της Ευρώπης προς τη νεολαία μας είναι «Ότι τα φαντάσματα του ναζισμού δεν έχουν θέση στην Ευρώπη των λαών και ότι τα εγκλήματα του φασισμού και του ναζισμού ούτε ξεχνιούνται ούτε παραγράφονται», καθώς όπως σημείωσε η ημέρα αυτή ταυτίζεται με την επέτειο της νίκης επί του ναζισμού.

*Το δεύτερο μήνυμα « Ότι η Ευρωπαϊκή ιδέα δυνάμωσε μέσα σε συνθήκες σχετικής τουλάχιστον κοινωνικής δικαιοσύνης και η άγρια υποχώρηση αυτών των αξιών και εννοιών σήμερα υποσκάπτει τα θεμέλια της Ευρώπης».

*Το τρίτο μήνυμα «Ότι το μέλλον της Ευρώπης απαιτεί αποφάσεις στηριγμένες στη σύμφωνη γνώμη της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών και με σεβασμό στις ανάγκες κάθε κράτους – μέλους».

Ο ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος της επιτροπής περιφερειακής ανάπτυξης του Ε.Κ., Γιώργος Σταυρακάκης, μιλώντας στην ημερίδα τόνισε την ανάγκη εφαρμογής πολιτικής συνοχής και ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ χαρακτήρισε σημαντικό το ρόλο των τοπικών αρχών στην εφαρμογή αυτών των πολιτικών στη νέα προγραμματική περίοδο.

Ο ευρωβουλευτής του ΛΑΟΣ, Νικόλαος Σαλαβράκος, μέλος της επιτροπής εξωτερικών υποθέσεων του Ε.Κ., επισήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει μέτρα για το δημογραφικό πρόβλημα και χαρακτήρισε «ασαφή» τον όρο ανάπτυξη που χρησιμοποιείται. Ο Διευθυντής Μονάδας Στρατηγικού Σχεδιασμού του Πρωθυπουργού, Γιώργος Παγουλάτος, υπογράμμισε ότι για να επιτύχουμε ανάπτυξη στη χώρα μας χρειάζεται «συνεργασία και συμβιβασμός», σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι δεσμευμένη σε ένα οικονομικό πρόγραμμα που περιέχει μέτρα ανάπτυξης τα οποία θα φανούν σε βάθος χρόνου.

Ο Αναπληρωτής Διευθυντής Σώματος Συμβούλων Ευρωπαϊκής Πολιτικής του Προέδρου της COMISSION Μαργαρίτης Σχοινάς υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να μείνει στο τρίπτυχο «Συλλογικότητα- Διάλογος- Συμβιβασμός» προκειμένου να επιτύχει ανάπτυξη. Όπως είπε η ανάπτυξη θα έλθει στη χώρα μας μέσα από τη χρήση καινοτόμων μηχανισμών (ομόλογα έργου, κοινοτικούς πόρους για έργα, επενδύσεις για υποδομές κλπ.). Στο διάλογο που αναπτύχθηκε κατά την διάρκεια της ημερίδας οι Αυτοδιοικητικοί αναφέρθηκαν στην συμπίεση που δέχεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση στα οικονομικά της , λόγω της οικονομικής κρίσης, αλλά και στα γραφειοκρατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκτέλεση έργων.

Επισημάνθηκε, δε, τόσο από τον κ.Γιαννακόπουλο όσο και από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Π.Ε.Δ.Α. και Δήμαρχο Σαρωνικού Πέτρο Φιλίππου ότι η κριτική που δέχεται η Αυτοδιοίκηση είναι άδικη και προκατειλημμένη, καθώς καλείται να σηκώσει μεγάλο μέρος των περικοπών που πραγματοποιούνται και ταυτόχρονα να ανταποκριθεί στις αυξημένες υποχρεώσεις της απέναντι στους πολίτες. Υπενθύμισαν ακόμα ότι η Αυτοδιοίκηση διαχειρίζεται μόλις το 2% του κρατικού προϋπολογισμού.

Στην ημερίδα χαιρέτισαν ακόμα οι Λεωνίδας Αντωνακόπουλος –Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, ο Πάνος Καρβούνης- Επικεφαλής Αντιπροσωπείας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, ο Δημήτρης Αργιανάς –Πρόεδρος «Ε.Ο.Ε.Σ. ΑΜΦΙΚΤΥΟΝΙΑ», ο Ράλλης Γκέκας-Διευθύνων Σύμβουλος ΕΕΤΑΑ Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Γραφείο Ενημέρωσης Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα, την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, τον Ευρωπαϊκό Όμιλο Εδαφικής Συνεργασίας «Αμφικτυονία» και την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: