6.1 C
Athens
21 Ιανουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΦΥΛΗ Καθαρίζεται το ρέμα της Εσχατιάς

Καθαρίζεται το ρέμα της Εσχατιάς

- Advertisement -

rema katharismos.Στον προγραμματισμένο καθαρισμό του ρέματος της Εσχατιάς προχώρησε από την Δευτέρα 14 Μαΐου 2012, η περιφερειακή ενότητα Δυτικής Αττικής. Στην πραγματικότητα, πρόκειται για την έναρξη των καθαρισμών στα ρέματα της Δυτικής Αττικής για το τρέχον έτος από την αντιπεριφέρεια, οι οποίοι ξεκίνησαν και φέτος από το Ζεφύρι, ύστερα από παρέμβαση της αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Σταυρούλας Δήμου.

- Advertisement -
- Advertisement -

Το τελευταίο διάστημα στο σημείο όπου το ρέμα είναι ανοικτό, πέρα από τη συσσώρευση απορριμμάτων όπως ρούχα πλαστικά, μπουκάλια κ.α., είχε παρατηρηθεί ροή χρωματισμένων υδάτων με μπλε βαφή, καθώς και έντονη μπλε βαφή στον τσιμεντένιο πυθμένα του. Επιπλέον, εκτός του χρώματος, αναδύονταν και έντονη δυσοσμία. Αυτοψίες είχαν οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι η μόλυνση είχε ξεκινήσει από το τμήμα του ρέματος που βρίσκεται στο Δήμο Αχαρνών και ειδικότερα από μία μάνδρα σιδήρου που βρίσκεται επί της οδού Ιλισού.

Όπως τόνισε η κα Δήμου, το έργο του καθαρισμού άρχισε από το τμήμα του ρέματος, το οποίο βρίσκεται εντός της χωρικής αρμοδιότητας της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής με στόχο μετά την ολοκλήρωσή του να ανακουφιστούν οι κάτοικοι της περιοχής όχι μόνο από τον κίνδυνο ενδεχόμενης μόλυνσης, πλημμύρας ή πυρκαγιάς, αλλά και από τις δυσάρεστες οσμές, που όσο αυξάνεται η ζέστη γίνονται ακόμα πιο έντονες.

Γιώργος Ραφτέλης: «Πληγή που πρέπει να κλείσει…»

Το χρόνιο και έντονο πρόβλημα με το ρέμα της Εσχατιάς πηγάζει από το γεγονός ότι τσιγγάνοι – κάτοικοι της περιοχής που βρίσκεται στα σύνορα Ζεφυρίου – Αχαρνών αδειάζουν μπάζα, σίδερα και σκουπίδια στο ρέμα, τα οποία συλλέγουν από διάφορες περιοχές της Αθήνας, έναντι οικονομικού ανταλλάγματος. Πολλά «κατεβάζει» το ρέμα και από την περιοχή των Αχαρνών.

«Η κατάσταση είναι άσχημη και δύσκολη. Εκτός από την Περιφέρεια που καθαρίζει το ρέμα δυο φορές το χρόνο, με δικά του συνεργεία ο δήμος Φυλής προχωρά, από την άνοιξη και μετά, άλλες τρεις φορές στον καθαρισμό του. Ωστόσο, πολύ σύντομα γεμίζει και πάλι με μπάζα, σίδερα και σκουπίδια από τσιγγάνους που πληρώνονται για να τα πάρουν από περιοχές της Αθήνας και τα πετούν εδώ» τονίζει ο αντιδήμαρχος Ζεφυρίου Γιώργος Ραφτέλης.

Ο ίδιος θεωρεί δύσκολη έως αδύνατη τη φύλαξη της περιοχής, προκειμένου να αποτρέπονται οι ρίψεις μπαζών και σκουπιδιών. «Είναι πολύ δύσκολο να προφυλαχθεί ο χώρος, διότι το συγκεκριμένο ρέμα βρίσκεται στην έκταση τριών δήμων και κατά μήκος μιας περιοχής με ιδιαίτερα πληθυσμιακά στοιχεία. Έπειτα, δεν έχουν συγκεκριμένη ώρα που τα πετούν. Νύχτα, ξημερώματα, ότι ώρα μπορείτε να φανταστείτε» σημειώνει ο κ. Ραφτέλης, προσθέτοντας ότι η πληγή θα υπάρχει μέχρι να σκεπαστεί το ρέμα και να προχωρήσει η σχετική μελέτη.

Επιπλέον, υπογραμμίζει ότι ο καθαρισμός του ρέματος είχε προγραμματιστεί να ξεκινήσει στις 14 Μαίου. “Τα συνεργεία και φέτος, με προσωπική παρέμβαση της κας Δήμου, θα μείνουν εδώ περισσότερες, από το προβλεπόμενο, ημέρες, γεγονός που δίνει τη δυνατότητα πιο επισταμένου καθαρισμού”.

Πέτρος Καλλέργης: «Καθαρίζω με κρύα καρδιά…»

Το ρέμα καθαρίζεται δυο φορές το χρόνο από την Περιφέρεια, σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ρέματα της Δυτικής Αττικής που καθαρίζονται από μια φορά και, παρά το γεγονός ότι πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, λόγοι οικονομικοί δεν επιτρέπουν κάτι παραπάνω.

«Στη Δυτική Αττική υπάρχουν 27 ρέματα, σε μια πολύ μεγάλη έκταση που φτάνει μέχρι την Οινόη, το Αλεποχώρι και τη Κινέτα. Τα χρήματα που προβλέπονται, φτάνουν για να καθαριστούν οριακά μια φορά όλα. Το ρέμα της Εσχατιάς όμως το καθαρίζουμε δυο φορές, γιατί εδώ υπάρχει πρόβλημα» αναφέρει ο υπεύθυνος μηχανικός της Περιφερειακής Ενότητας Δυτικής Αττικής Πέτρος Καλλέργης.Εμφανίζεται, πάντως, απογοητευμένος, καθώς τονίζει ότι παρά τον καθαρισμό του, σε μια εβδομάδα θα βρίσκεται στην ίδια κατάσταση. «Κάθε χρόνο έρχομαι με κρύα καρδιά, διότι ξέρω πως θα το καθαρίσω σήμερα και μετά από μια εβδομάδα θα είναι πάλι γεμάτο σκουπίδια…».

 

Λεζάντες: 1. Ο Γιώργος Ραφτέλης συνομιλεί με τον Πέτρο Καλλέργη 2, 3. Συνεργεία μαζεύουν όλα τα σκουπίδια και καθαρίζουν το ρέμα 4. Το κομμάτι αυτό είναι πλέον καθαρό αλλά σε μια εβδομάδα θα παρουσιάζει την ίδια κατάσταση 5. Σύνορα με την Αυλίζα των Αχαρνών

rema katharismos1 rema katharismos2 rema katharismos3
rema katharismos4 rema katharismos5
- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -