Ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης των αποβλήτων του διαθέτει, πλέον, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, που περιλαμβάνει, εκτός από την συγκέντρωση και ανακύκλωση των αστικών απορριμμάτων σε εξειδικευμένους κάδους, και την διαχείριση επικίνδυνων αποβλήτων από τα εργαστήριά του, αλλά και των ιατρικών αποβλήτων. Από την προηγούμενη εβδομάδα λειτουργεί πλήρως το σύστημα αποκομιδής αστικών αποβλήτων, με την τοποθέτηση ειδικών κάδων για χαρτί, συσκευασίες (χαρτιού, πλαστικού, γυαλιού και μετάλλου), υφάσματα, είδη ένδυσης και υπόδησης, λαμπτήρες και φωτιστικά είδη, μπαταρίες, μελανοδοχεία, ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό.
Οι κάδοι χαρτιού έχουν τοποθετηθεί σε όλες τις θέσεις εργασίας και σε κάθε τμήμα και σχολή, καλύπτοντας όλο το πανεπιστημιακό κάμπους, ενώ οι υπόλοιποι έχουν κατανεμηθεί σε διάφορα κεντρικά σημεία του, από όπου η συγκομιδή πραγματοποιείται με βάση εβδομαδιαίο πρόγραμμα. «Από την ανακύκλωση των απορριμμάτων αυτών, το πανεπιστήμιο θα λαμβάνει ως έσοδο ένα σημαντικό χρηματικό ποσό, που θα αξιοποιεί για τους σκοπούς τους» δήλωσε ο αντιπρύτανης Γιάννης Παντής.
Το συνολικό έργο του συστήματος διαχείρισης αποβλήτων του ΑΠΘ, έχει προϋπολογισμό περίπου 60.000 ευρώ, και περιλαμβάνει, επιπλέον, την διαχείριση των επικίνδυνων εργαστηριακών και ιατρικών αποβλήτων, τα οποία συλλέγει εταιρεία, συμβεβλημένη με το πανεπιστήμιο, και διοχετεύει σε ειδικό πιστοποιημένο εργοστάσιο. «Πρόκειται για μία προσπάθεια βέλτιστης απόδοσης της διαχείρισης των αποβλήτων του πανεπιστημίου, με την οποία προστατεύεται το περιβάλλον, αλλά και η δημόσια υγεία» τόνισε ο κ.Παντής και πρόσθεσε ότι το ΑΠΘ λαμβάνει πλέον πιστοποίηση για την σωστή διαχείριση όλων των αποβλήτων του.
Διευθετούνται δεκάδες τόνοι επικίνδυνων τοξικών αποβλήτων
Οι χημικές και φαρμακευτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται στα διάφορα εργαστήρια του πανεπιστημίου, αλλά και τα ιατρικά απόβλητα της Ιατρικής Σχολής αποθηκεύονται προσωρινά σε κατάλληλα σχεδιασμένους χώρους, όπως προβλέπει η νομοθεσία (σε ειδικές συσκευασίες και κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας), ώστε να μην επιβαρύνουν τον περιβάλλοντα χώρο και να μην απειλούν την δημόσια υγεία. Στο σύστημα αυτό συμμετέχουν οι σχολές Γεωπονίας, Δασολογίας, Ιατρική, Οδοντιατρική, Κτηνιατρική, Καλών Τεχνών και τα τμήματα Γεωλογίας, Φυσικής, Χημείας, Βιολογίας, Φαρμακευτικής, Χημικών Μηχανικών, Μηχανολόγων Μηχανικών, Πολιτικών Μηχανικών.
Από αυτά, σύμφωνα με καταγραφές του πανεπιστημίου, παράγονταν κατά μέσο όρο περίπου πέντε τόνοι επικίνδυνων αποβλήτων, ανά έτος (2010 και 2011). Πιλοτικά λειτουργεί η διαχείριση των ιατρικών αποβλήτων, στην οποία συμμετέχουν από πέρσι η Οδοντιατρική και Κτηνιατρική Σχολή και τα τμήματα Βιολογίας και Φαρμακευτικής, που παράγουν κατά μέσο όρο, ανά μήνα, 1,5 τόνο τοξικών αποβλήτων. Τους επόμενους μήνες θα ενταχθεί στο σύστημα διαχείρισης και η Ιατρική Σχολή, ενώ δρομολογείται ένταξη και του νοσοκομείου ΑΧΕΠΑ.
Η μελέτη και ο σχεδιασμός του ολοκληρωμένου συστήματος διαχείρισης επικίνδυνων αποβλήτων του Α.Π.Θ. ξεκίνησε με πρωτοβουλία του Τμήματος Χημείας και επεκτάθηκε σε ολόκληρο το πανεπιστήμιο, με τη στήριξη των πρυτανικών αρχών και σε συνεργασία με το Γραφείο Περιβάλλοντος του Α.Π.Θ.
Πηγή: ΑΜΠΕ