KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Σχολή μοδιστρικής στο Μενίδι. Η ΙΛΕΑ μας ταξιδεύει στο παρελθόν

01/04/2020 18:21
2 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Στοιχεία για τη μεταστροφή της οικονομικής ζωής του Μενιδίου, που άρχισε να παρουσιάζει αξιοσημείωτες επιδόσεις σε νέους τομείς της οικονομίας, πέρα από τον πρωτογενή, αγροτικό. Σ’ αυτό συνετέλεσε και το μεγάλο εσωτερικό μεταναστευτικό ρεύμα από την κατεστραμμένη – λόγω του πολέμου – επαρχία, προς την Αθήνα και τα περίχωρά της. Σε ανάρτησή της, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών, μέσω φωτογραφίας εποχής-δημοσιευμένης στο Επετειακό της Λεύκωμα, μας κάνει κοινωνούς μιας ιστορικής και οικονομικής στιγμής που άλλαξε την πόλη για πάντα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Στο Μενίδι ταυτόχρονα, πολλές γυναίκες που έως τότε εργάζονταν στα χωράφια και στις οικιακές εργασίες αναγκάστηκαν εξαιτίας της φτώχειας, της ορφάνιας και της ένδειας (για να εξασφαλίσουν τα προς το ζην) να βγουν στην πρώτη γραμμή καινούργιων παραγωγικών τομέων. Λίγες που είχαν την δυνατότητα άρχισαν να σπουδάζουν, ενώ άλλες έγιναν υπάλληλοι, πωλήτριες, κομμώτριες, εργάτριες και μοδίστρες.

Στην φωτογραφία βλέπουμε 18 μαθητευόμενες μοδίστρες με τη δασκάλα τους. Ορισμένες έχουν περασμένη στο λαιμό τους τη μοδιστρική μεζούρα. Στα πόδια τους είναι ακουμπισμένα τα πατρόν, τα φιγουρίνια, τα υφάσματα και τα σχέδια. Σε κάποιες από αυτές διακρίνεται στο μπούστο τους το μικρό μαξιλαράκι για τις καρφίτσες,ενώ η μαυροντυμένη δασκάλα στέκει στην μέση σοβαρή – σοβαρή. Στο κέντρο της φωτογραφίας και στην πρώτη σειρά των καθισμάτων βλέπουμε ένα μικρό κοριτσάκι, που κρατάει αμέριμνο την πάνινη κούκλα του.

Ορισμένες από τις δεσποινίδες της φωτογραφίας έγιναν πετυχημένες μοδίστρες, που την εποχή εκείνη και μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’70, προσέφεραν τις υπηρεσίες τους στα σπίτια των κυριών που έραβαν. Ορισμένες άλλες έμαθαν την τέχνη για να ράβουν αποκλειστικά τα ρούχα της οικογένειας ή για να μερεμετίζουν τα ενδύματα της γειτονιάς, ενώ άλλες εξειδικεύτηκαν στην τεχνική του μανταρίσματος.

Στην φωτογραφία αποτυπώνεται η μόδα της εποχής και της περιοχής. Μακριές κοτσίδες, φιόγκοι στα μαλλιά, γιακαδάκια, καρώ φορέματα και τα πρώτα παπούτσια με τακούνια. Ορισμένες μαθήτριες κοιτάζουν τον φακό με περίσκεψη και άλλες με χαμόγελα, με την ίδια διαφορετικότητα με την οποία οι άνθρωποι διαχρονικά ατενίζουν το μέλλον τους.

Η φωτογραφία είναι δημοσιευμένη στο Επετειακό Λεύκωμα της Ι.Λ.Ε.Α., το οποίο, μπορείτε να προμηθευτείτε από το Μουσείο.
Τηλέφωνο επικοινωνίας 210 24 62 701.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: