9.9 C
Athens
17 Ιανουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΙΜΗΣ: «Η διαχείριση των απορριμμάτων και τα απορρίμματα είμαστε εμείς»

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΟΥΡΑΙΜΗΣ: «Η διαχείριση των απορριμμάτων και τα απορρίμματα είμαστε εμείς»

- Advertisement -

Ημερίδα ΣΕΒΙΑΝΟξύς και επικριτικός απέναντι σε όσους δεν πράττουν το αυτονόητο για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, διεισδυτικός στους λόγους για τους οποίους η κοινωνία διακατέχεται από φοβικά σύνδρομα και απόλυτα σταθερός στην απαίτηση για θεσμοθετημένα αντισταθμιστικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης στην περιοχή του, εμφανίστηκε ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, μιλώντας σε ημερίδα του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Ανακύκλωσης και Ενεργειακής Αξιοποίησης με θέμα τις πολιτικές για τα αστικά απορρίμματα.

- Advertisement -
- Advertisement -

 

Στην ουσία επρόκειτο για έναν ανοικτό δημόσιο διάλογο για τις Δημόσιες Πολιτικές στο ζήτημα της διαχείρισης των Απορριμμάτων, όπου για πρώτη φορά συνυπήρξαν στο ίδιο τραπέζι οι απόψεις των επιστημόνων, των οικολογικών οργανώσεων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του πολιτικού και επιχειρηματικού κόσμου της χώρας.

Η υφυπουργός Εσωτερικών Θεοδώρα Τζάκρη έκανε λόγο για μεγάλη καθυστέρηση, καθώς τα τελευταία 5 χρόνια είχαν παγώσει τα έργα διαχείρισης απορριμμάτων και τόνισε ότι το ζητούμενο διεθνώς είναι η παροχή υπηρεσιών διαχείρισης των απορριμμάτων, η εγγυημένη αποτελεσματικότητά τους και η επίτευξη των στόχων. Προς τούτο, όπως τόνισε, θα πρέπει να επανεξεταστεί το πλαίσιο του σχεδιασμού μέχρι τώρα και να ληφθούν υπόψη τόσο το ευρωπαϊκό πλαίσιο για την υλοποίηση σοβαρών έργων υποδομής, όσο και τι δυνατότητες υπάρχουν στη χώρα. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η κυβέρνηση προωθεί ένα νέο μοντέλο συνεργασίας μεταξύ του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, όπου το δημόσιο διατηρεί έναν ρόλο έλεγχου σε όλο τον κύκλο ζωής του απορρίμματος ενώ μέσα από ανοιχτό διαγωνισμό προσβλέπει στην συμμετοχή των ιδιωτών επενδυτών.

Ο γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηλίας Λιακόπουλος ανακοίνωσε πως έχουν ανατεθεί οι μελέτες για τους τρεις σταθμούς μεταφόρτωσης απορριμμάτων σε Ελληνικό, Ελαιώνα και Γουδί και εξέφρασε τη βεβαιότητα πως οι τρεις ΧΥΤΥ στην Αττική θα γίνουν. Υποστήριξε, επίσης, πως σε έναν χρόνο δεν θα υπάρχουν ανεξέλεγκτες χωματερές στο λεκανοπέδιο ενώ εξέφρασε την πεποίθηση πως στο τέλος της χρονιάς το τοπίο στη διαχείριση των απορριμμάτων θα είναι εντελώς διαφορετικό από ότι γνωρίζαμε μέχρι πριν από λίγα χρόνια. Επιπλέον, ο κ. Λιακόπουλος υπεραμύνθηκε του περιφερειακού σχεδιασμού, τονίζοντας ότι αλλαγές γίνονται, εφόσον αποδειχθεί ότι κάτι ήταν λάθος. «Εμείς δεν κάναμε τίποτα τα προηγούμενα 7 χρόνια. Δεν είναι στο χέρι μας πια να αυξήσουμε ην ανακύκλωση, χωρίς να κάνουμε ούτε μια νέα επένδυση. Η αυτοδιοίκηση πρέπει να μπει πολύ δυνατά στο παιχνίδι» υπογράμμισε και κατέληξε: «Δεν θα επιτρέψουμε να γίνει η Αττική, Νάπολι».

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κώστας Καρτάλης, πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής, παραδέχθηκε ότι υπάρχει καχυποψία, δυσπιστία και φοβικότητα για τον περιφερειακό σχεδιασμό, η οποία συναρτάται με τις παραδοσιακές λύσεις που υπήρχαν μέχρι τώρα. Τόνισε ότι τα προβλήματα λύνονται με διαβούλευση, τάχθηκε υπέρ του περιφερειακού σχεδιασμού και πρότεινε να αποσαφηνιστεί η προέλευση των απορριμμάτων που εναποτίθενται στους ΧΥΤ της Αττικής και να υπάρξει διορθωτική παρέμβαση σε ό,τι αφορά στην ποσότητα των σκουπιδιών που θα καταλήξουν στην Κερατέα.

Δικαιολογημένη χαρακτήρισε τη δυσπιστία των πολιτών και ο βουλευτής του ΛΑΟΣ Μάκης Βορίδης καθώς, όπως είπε, δεν τηρήθηκαν οι προδιαγραφές και δεν εκπληρώθηκαν οι στόχοι. Ο κ. Βορίδης ζήτησε να αλλάξει ο περιφερειακός σχεδιασμός και υποστήριξε ότι μπορούν να ακολουθηθούν ήπιες πρακτικές, όπως οι σταθμοί μεταφόρτωσης και να δοθεί βάρος στην ανακύκλωση. «Δεν είναι ανάγκη να φτιάχνουμε συνεχώς ΧΥΤΥ, είμαστε ώριμοι τεχνολογικά να εφαρμόσουμε άλλες τεχνολογίες» ανέφερε χαρακτηριστικά και συμφώνησε στην ανάγκη η τοπική αυτοδιοίκηση να έχει κεντρικό ρόλο στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Τρέλα χαρακτήρισε την αλλαγή του περιφερειακού σχεδιασμού ο πρόεδρος του ΣΕΒΙΑΝ Θανάσης Κατρής, καθώς όπως τόνισε χάθηκε πολύτιμος χρόνος και ότι γίνει, πρέπει να γίνει τώρα. «Το μαρτύριο της Ελλάδας είναι ότι η κάθε ηγεσία ξεκινά από το μηδέν» ανέφερε και χαρακτήρισε το 2014 οριακή ημερομηνία γιατί ο ΧΥΤΑ Φυλής έχει εξαντλήσει το χώρο που διαθέτει. Υπογράμμισε δε, ότι η χωρητικότητα του Γραμματικού θα είναι τόσο μικρή που, «αν πηγαίναμε εκεί όλα τα σκουπίδια στης Αττικής, θα έκλεινε σε 6 μήνες». Τέλος, επεσήμανε την ανάγκη αξιοποίησης των εργαλείων που υπάρχουν και τόνισε ότι η διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική είναι σε καλό επίπεδο καθώς παράγουμε ενέργεια, ο ΧΥΤΑ λειτουργεί ικανοποιητικά, όπως και το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

Την ανάγκη να αναπτυχθεί συνείδηση της ανακύκλωσης, επεσήμανε ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, ο οποίος τάχθηκε υπέρ των λύσεων που δεν υποβαθμίζουν το περιβάλλον. «Καμία λύση δεν θα είναι τέλεια γιατί ως καταναλωτική κοινωνία παράγουμε τεράστιο όγκο απορριμμάτων. Θα πρέπει να αποδαιμονοποιηθουν οι όποιες λύσεις υπάρχουν» τόνισε, ξεκαθάρισε ότι ο ίδιος δεν πρόκειται να αφήσει να λειτουργήσει ένα απαρχαιωμένο σύστημα και έβαλε ως πρόκληση τη δυνατότητα της πόλης να αυτοδιαχειρίζεται τα απορρίμματά της.

Δημήτρης Μπουραίμης: «Πρέπει να υπάρχει αρχή και τέλος…»

Με το σταθερό ερώτημα γιατί στην Αττική δεν έχει γίνει το αυτονόητο, ξεκίνησε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραίμης, τονίζοντας ότι μια περιοχή δεν πρέπει ούτε να μπαίνει στο περιθώριο, ούτε να δίνεται η εντύπωση ότι θα δέχεται τα απορρίμματα στο διηνεκές. «Πρέπει να πούμε σε μια περιοχή ότι θα υπάρχει μια αρχή και ένα τέλος. Είναι αυτονόητο ότι ο κάθε δήμος πρέπει να διαχειρίζεται τα απορρίμματά του. Αν αυτό δεν είναι εφικτό, πρέπει να γίνεται το επόμενο βήμα και να πηγαίνει στις περιφερειακές ενότητες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Μπουραίμης επεσήμανε ότι η διαχειριση των απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Φυλής γίνεται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, σε σχέση με το μέγεθός του σε παγκόσμιο επίπεδο, πρόσθεσε ωστόσο ότι, «στην Ελλάδα πουλάνε αυτή την ιστορία, διότι εμείς διαχειριζόμαστε σε ημερήσια βάση, νούμερα που είναι αφάνταστα στον πλανήτη Γη».

Αναφερόμενος στη διαχείριση των απορριμμάτων ο δήμαρχος Φυλής υπογράμμισε ότι η ουσία βρίσκεται στην εγγύτητα και την αποτελεσματικότητα. «Πρέπει να έχεις στόχευση για να φτάσεις στην Ιθάκη. Αν πιστεύει ένας δήμος ότι θα μπορέσει να διαχειριστεί τα απορρίμματά του, πρέπει να έχει στόχευση και χρόνο να δημιουργήσει το θεσμικό υπόβαθρο. Η κοινωνία διακατέχεται από μια φοβική προσέγγιση για τη διαχείριση των απορριμμάτων, γιατί στην πραγματικότητα φοβάται τον εαυτό της. Η διαχείριση των απορριμμάτων και τα απορρίμματα είμαστε εμείς. Αν δεν υπήρχε το ανθρώπινο είδος, δεν θα υπήρχαν τα απορρίμματα» υπογράμμισε.

Εξάλλου, ο Δήμαρχος Φυλής επεσήμανε την ανάγκη οι κάτοικοι να αντιληφθούν ότι δεν είναι μαγκιά να πετάς μολότωφ ή να μην αποδέχεσαι τη διαχείριση των δικών σου απορριμμάτων και πρόσθεσε ότι η δυσπιστία προέρχεται από το γεγονός ότι εκείνοι που παράγουν τα απορρίμματα δεν έχουν σταθεί στο ύψος των περιστάσεων.

Ερωτηθείς για το θέμα των αντισταθμιστικών, τα χαρακτήρισε εφεύρημα, επισημαίνοντας ότι στην ουσία εκείνο που υπάρχει, είναι ένα τέλος που πληρώνει ο κάθε δήμος στο χώρο όπου εναποθέτει τα απορρίμματα του. «Ο περιβόητος νόμος – πλαίσιο του 1986 έλεγε ότι οι Δήμοι πρέπει να διαχειρίζονται ολοκληρωμένα τα απορρίμματά τους. Από εκεί ξεκίνησε η διαστρέβλωση ότι εκεί που είναι ο ΧΥΤΑ πρέπει να υπάρχει και το εργοστάσιο. Για όποιους δήμους δεν μπορούσαν, βρέθηκε το εφεύρημα των αντισταθμιστικών» υπογράμμισε και κατέληξε: «Εμείς σαν δήμος Φυλής λέμε, ιδού η Ρόδος, ιδού και το πήδημα. Ζητάμε να υπάρξει ένα προεδρικό διάταγμα, στο οποίο θα περιλαμβάνονται στοχευμένα αντισταθμιστικά έργα, μετά από ένα επιχειρησιακό σχέδιο αντιρρύπανσης. Δε θέλουμε να διαχειριστούμε τα αντισταθμιστικά, ούτε θέλουμε να πληρώνουν οι Δήμοι. Θέλουμε το κράτος, γιατί η υπόθεση αφορά κυρίως στο κράτος, να κάνει προεδρικά διατάγματα όπου θα θεσμοθετούνται αντισταθμιστικά έργα βιώσιμης ανάπτυξης, κοινωνικής συνοχής και αλληλεγγύης».

Αξίζει να σημειωθεί, ότι ο αρμόδιος αντιδήμαρχος του δήμου Ασπροπύργου τόνισε πως αν δεν υλοποιηθεί ο περιφερειακός σχεδιασμός, η πολιτεία θα βρει τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής απέναντι, διότι το πρόβλημα είναι πλέον πολύ μεγάλο.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -