11.4 C
Athens
27 Σεπτεμβρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ερώτηση της βουλευτή Μαρίας Απατζίδη για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για...

Ερώτηση της βουλευτή Μαρίας Απατζίδη για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων

- Advertisement -

Η Μαρία Απατζίδη βουλευτής Ανατολικής Αττικής του ΜεΡΑ25, κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό  Ανάπτυξης και Επενδύσεων και τον Υπουργό Οικονομικών σχετικά με επιτακτικά μέτρα για την επιβίωση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η κα Απατζίδη αναφέρθηκε σε επιστολή του Εμποροεπαγγελματοβιοτεχνικού Συλλόγου Λαυρίου «Ο Ερμής», με τις παρακάτω προτάσεις:

 1. Αναστολή καταβολής των δόσεων της Δ.Ε.Η. για τις πληττόμενες επιχειρήσεις έως 30 Απριλίου και εξόφλησή τους έως 31 Δεκεμβρίου 2020.
 2. Χορήγηση ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας ειδικού σκοπού σε όλες τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορούν να ενταχθούν σε όλα τα προγράμματα που αφορούν σε τραπεζικές ρυθμίσεις και χορήγηση δανείων από αυτές, καθώς και έκτακτη βοήθεια 5.000,00 Ευρώ για πάγιες και ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης και της κατοικίας του αυτοαπασχολούμενου, καθώς και σε όσους συναδέλφους δεν έχουν πρόσβαση στο τραπεζικό σύστημα, ώστε να μη δημιουργηθούν νέα χρέη πέραν των ήδη υπαρχόντων.
 3. Αποζημίωση των επιχειρήσεων που έχουν παραλάβει εμπορεύματα για τη σεζόν Άνοιξη- Πάσχα.
 4. Παράταση πληρωμής 120 ημερών σε όσες επιταγές – συναλλαγματικές έπρεπε να πληρωθούν από τις 31 Μαρτίου και μετά. Ακόμη μετά τη λήξη της παράτασης αυτής να δοθεί άτοκο κεφάλαιο κίνησης σε όλους τους επιχειρηματίες βάσει του ύψους των επιταγών που έχουν εκδοθεί και αποπληρωμή του σε 24 άτοκες δόσεις. Τέλος, να μη γίνεται αναγγελία στον Τειρεσία από τις τράπεζες για όσες επιταγές – συναλλαγματικές βρίσκονται «ακάλυπτες».
 5. Τη μόνιμη κατάργηση του «έκτακτου» τέλους επιτηδεύματος που στερεί πόρους από την πραγματική οικονομία.
 6. Τον εκσυγχρονισμό του καθορισμού και της λειτουργίας των ΚΑΔ με δυνατότητα άμεσων και τεκμηριωμένων τροποποιήσεων από τις επιχειρήσεις.
 7. Απαλλαγή ανταποδοτικών τελών (τέλη καθαριότητας και φωτισμού, φόρος ηλεκτροδοτούμενων χώρων).
 8. Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
 9. Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων (5%).
 10. Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθαρίστων εσόδων των καταστημάτων (0,5%). Την πλήρη κατάργηση της προκαταβολής φόρου για φέτος, δεδομένου άλλωστε ότι στόχος όλων είναι η επιβίωση και όχι η κερδοφορία.
 11. Την επέκταση της θεσμοθετημένης μείωσης των ενοικίων κατά 40% για τις εμπορικές επιχειρήσεις έως το τέλος του 2020, με ταυτόχρονη μείωση κατά 40% του ΕΝΦΙΑ όσων ιδιοκτητών συμμετέχουν σε αυτό το μέτρο και για τα αντίστοιχα ακίνητα.
 12. Αναστολή διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης κινητών και ακινήτων, σε βάρος φυσικών ή νομικών προσώπων έως το τέλος του 2020.
 13. Δόσεις ρυθμίσεων που τίθενται σε αναστολή, να εισπράττονται στο τέλος της ρύθμισης σε αντίστοιχες μηνιαίες δόσεις.

Η βουλευτής κατέληξε ρωτώντας τους Υπουργούς για τις ενέργειες  στις οποίες προτίθενται να προβούν για την εφαρμογή  των παραπάνω μέτρων με σκοπό την στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και την τόνωση της ρευστότητας της τοπικής οικονομίας, προκειμένου να περιοριστούν οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις από την εξάπλωση του κορονοϊού.

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Ο Χάρης Δαμάσκος αναλαμβάνει τα ηνία της ΣΤΑΣΥ. Πολιτικός και τεχνοκράτης με κύρος και κοινή αποδοχή

Ο Χάρης Δαμάσκος, πρώην αντινομάρχης, αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής, δημοτικός και περιφερειακός σύμβουλος με μακρά θητεία και υποψήφιος δήμαρχος Αχαρνών, θα είναι, σύμφωνα...
- Advertisment -