8.9 C
Athens
25 Ιανουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η επίλυση προβλημάτων των δήμων

Με πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η επίλυση προβλημάτων των δήμων

- Advertisement -

dimarxeioΣτην αρμόδια Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής εισήχθη προς επεξεργασία το νομοσχέδιο που κυρώνει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και με το οποίο επιχειρείται να επιλυθούν χρόνια λειτουργικά ζητήματα των Δήμων, να αντιμετωπιστούν προβλήματα των πολιτών και να εκπληρωθούν οι συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας. Όπως εξήγησε ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης, το νομοθέτημα εισήχθη με τη μορφή πράξης νομοθετικού περιεχομένου, γιατί η μεταφορά των αρμοδιοτήτων από την κεντρική διοίκηση στην τοπική αυτοδιοίκηση έχει άμεσο και επείγοντα χαρακτήρα με πρώτιστο στόχο τη απρόσκοπτη συνέχιση της μεταρρυθμιστικής ροής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αναφερόμενος ειδικώς στη ρύθμιση που προβλέπει την λειτουργία του Παρατηρητηρίου, ο κ. Στυλιανίδης τόνισε ότι ενεργοποιείται πλέον ένα υγιές θεσμικό πλαίσιο αξιοκρατικής λειτουργία των ΟΤΑ, ενώ παρά το γεγονός ότι οι πιστώσεις είναι μειωμένες, θεσμοθετείται ένα διαυγές πλαίσιο οικονομικής διαχείρισής τους. Ακόμη ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι ρυθμίζονται οι όποιες αρρυθμίες και αστοχίες είχε ο «Καλλικράτης», ενισχύοντας τα θετικά στοιχεία του, μέσα από την περιστολή των δαπανών και κάλεσε σε μια κοινή προσπάθεια με την ΚΕΔΕ για την αξιοκρατική λειτουργία του.

Όλα τα κόμματα της Αντιπολίτευσης εξέφρασαν την αντίθεσή τους με το σχέδιο νόμου και κατηγόρησαν την κυβέρνηση ότι νομοθετεί με πράξεις νομοθετικού περιεχόμενου.

Ρυθμίζονται σημαντικά ζητήματα, με κύριο αυτό της ομαλής μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το κεντρικό κράτος στους ΟΤΑ και εξορθολογισμού των δαπανών τους, τόνισε η εισηγήτρια της ΝΔ Κατερίνα Παπακώστα, προσθέτοντας πως η οικονομική αυτοτέλεια των ΟΤΑ αποτελεί βασική προϋπόθεση για τις αναπτυξιακές πολιτικές τους.

Για πράξη νομοθετικού περιεχομένου που έρχεται και με καθυστέρηση στη Βουλή, έκανε λόγο η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Σοφία Σακοράφα, υποστηρίζοντας ότι η παρούσα κυβερνητική πολιτική και η λογική του επείγοντος με την οποία έρχεται προς συζήτηση, αποτελεί εργαστήρι ψήφισης σκληρών οικονομικών μέτρων κατ’ εντολή της Τρόικας. Αναφορικά δε με το σχέδιο νόμου η κα Σακοράφα τόνισε ότι δεν έχει κεντρικό πυρήνα, συνέχεια και ενιαία κορμό και αποτελεί ρυθμιστικό πλαίσιο που αποδυναμώνει τους ΟΤΑ.

Ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Ντόλιος αφού ζήτησε να σταματήσει η συνεχής νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, είπε, επί της ουσίας του νομοσχεδίου, ότι καταργείται ουσιαστικά η αποκέντρωση, προσθέτοντας ότι χάθηκαν πάνω από δύο χρόνια ουσιαστικής προετοιμασίας για τις επικείμενες αλλαγές.

Η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, ειδική αγορήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, έκανε λόγο για διαδικασία κύρωσης προκάτ νομοσχεδίου και ανέφερε ότι αποδυναμώνεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, ενώ ζήτησε την επίσπευση έκδοσης της ηλεκτρονικής ταυτότητας των μεταναστών.

Ο Δημήτρης Αναγνωστάκης, ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Αριστεράς τόνισε ότι η νομοθέτηση με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου δεν πρέπει να αποτελεί κανόνα, ενώ για το νομοσχέδιο ανέφερε ότι αποτελεί πράξη αφερεγγυότητας της Πολιτείας απέναντι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Νίκος Μωραϊτης έκανε λόγο για ενίσχυση των αντιλαϊκών πολιτικών που αποδυναμώνουν την τοπική διοίκηση και την οδηγούν στην ιδιωτικοποίηση.

Πηγή: ΑΜΠΕ

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -