KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΖΩΗ

Financial Times: Θα πάρει το χρόνο που ζητά η Ελλάδα

12/10/2012 10:55
3 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η εφημερίδα Financial Times στο κύριο άρθρο της σήμερα (The solomonic advice of the IMF) τοποθετείται ξεκάθαρα υπέρ της πρότασης Lagarde για τη χορήγηση διετούς παράτασης στην Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι οι κυβερνήσεις που διαθέτουν δημοσιονομικά χώρο να αναπνεύσουν πρέπει να αποφεύγουν τις περικοπές ενώ αυτές οι κυβερνήσεις που δεν έχουν αυτό το χώρο πρέπει να μειώνουν τις δαπάνες τους «με το σωστό ρυθμό».

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Σε άλλη ανάλυσή του ωστόσο στην ίδια εφημερίδα (FT, Greek bailout woes back to haunt leaders), ο Peter Spiegel εμφανίζεται πιο επιφυλακτικός για την κατάσταση στην Ελλάδα, η οποία – εκτιμά – για μία ακόμα φορά απασχολεί εκ νέου τους παγκόσμιους ηγέτες που καλούνται να αντιμετωπίσουν μία «τρομακτικά γνώριμη κατάσταση»: Για τρίτη φορά μέσα στους τελευταίους 18 μήνες πρέπει να γίνουν αλλαγές στο ελληνικό bailout και τα προβλήματα είναι περίπου τα ίδια.

Ο ίδιος παραπέμπει σε «υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις» για την ικανότητα της Ελλάδας να επιστρέψει στην ανάπτυξη, να προχωρήσει τις ιδιωτικοποιήσεις και να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις, σχολιάζοντας δε την τοποθέτηση της κ. Lagarde υπέρ της διετούς παράτασης, υπογραμμίζει ότι αποτελεί την πλέον ξεκάθαρη μέχρι σήμερα δημόσια ένδειξη ότι η Ελλάδα θα πάρει τελικά τον επιπλέον χρόνο που ζητά για να μειώσει το έλλειμμά της. Ο Spiegel συμπληρώνει ωστόσο ότι αυτό που λένε δημόσια οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι – ότι δηλ. θα δοθεί επιπλέον χρόνος, αλλά όχι επιπλέον χρήματα – είναι «αδύνατο», κάτι που και οι ίδιοι αναγνωρίζουν στις κατ ιδίαν συζητήσεις τους, καθώς αντιλαμβάνονται ότι «οι ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει κάπου να βρουν αυτά τα επιπλέον χρήματα».

Οι τελευταίες εξάλλου εκτιμήσεις του ΔΝΤ που υπολογίζουν τη συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας στο 6% για φέτος και 4% για του χρόνου ( την ώρα που το ΔΝΤ υπολόγιζε τον Μάρτιο ότι η Ελλάδα θα επέστρεφε στην ανάπτυξη το 2013 και ότι το 2012 η ύφεση δεν θα ξεπερνούσε το 4,8%) σημαίνει αναπόφευκτα δραματική μείωση των εσόδων από τη φορολογία. Εάν σε αυτό προσθέσει κανείς τη στασιμότητα στις ιδιωτικοποιήσεις (λόγω της ανησυχίας των επενδυτών εμπρός στο ενδεχόμενο επιστροφής στη δραχμή) τότε το «χρηματοδοτικό κενό μεγαλώνει», καταλήγει.

«Υψηλόβαθμος αξιωματούχος της ευρωζώνης» δηλώνει στην εφημερίδα ότι η πρόσθετη χρηματοδότηση για την Ελλάδα σε περίπτωση διετούς παράτασης θα είναι περίπου 30 δις ευρώ. Όμως, εάν δεν δοθεί η επιπλέον χρηματοδότηση και με δεδομένο ότι το φάρμακο (λιτότητας) που δίνεται στην Ελλάδα αυτή τη στιγμή είναι μεγαλύτερο από όσο αντέχει, «οι εναλλακτικές που μένουν στους δανειστές είναι ελάχιστες» εκτιμά ο αρθρογράφος, που καταλήγει στη λύση «κουρέματος» των δανείων του δημοσίου τομέα (126 δις), είτε με επιμήκυνση του χρόνου ωρίμανσης, είτε με μείωση των επιτοκίων.

Αυτό αποτελεί μεν «κούρεμα», είναι όμως ίσως πολιτικά περισσότερο εφικτό από τη λύση της πλήρους αναδιάρθρωσης του χρέους, σημειώνει.

Πηγή: Γ.Τ. Λονδίνου, ΑΜΠΕ

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: