8.6 C
Athens
20 Ιανουαρίου 2020
No menu items!
Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΖΩΗ Ο Πανάγιος Τάφος απειλείται με κλείσιμο λόγω υψηλού χρέους

Ο Πανάγιος Τάφος απειλείται με κλείσιμο λόγω υψηλού χρέους

- Advertisement -

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο Ιεροσολύμων προειδοποίησε χθες ότι ο Πανάγιος Τάφος, ένα από τα πιο εμβληματικά θρησκευτικά μνημεία της Ιερουσαλήμ και ένας από τους μεγαλύτερους θησαυρούς της Χριστιανοσύνης, πιθανόν να κλείσει λόγω υψηλού χρέους στην τοπική εταιρία ύδρευσης, αναφέρει ανταπόκριση του κινεζικού πρακτορείου ειδήσεων Xinhua από το Ισραήλ, την οποία αναδημοσιεύει και η ειδησεογραφική ιστοσελίδα China.org.cn.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Πανάγιος Τάφος οφείλει στην εταιρία ύδρευσης Haguihon περίπου 2 εκατομμύρια δολάρια, τα οποία έχουν συσσωρευθεί τα τελευταία 20 χρόνια. Μετά από χρόνια προσπαθειών και υποσχέσεων από την πλευρά του Παναγίου Τάφου, η ισραηλινή εταιρία αποφάσισε να παγώσει τον τραπεζικό λογαριασμό του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου, δηλώνει στο Xinhua εκπρόσωπος της Haguihon.

Ο Πανάγιος Τάφος λειτουργείται από την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία, την Αρμενική Αποστολική Εκκλησία και ένα Τάγμα Φραγκισκανών. «Η Κυβέρνηση του Ισραήλ προσφέρθηκε να πληρώσει το χρέος, αλλά δεν μπορούμε να το δεχθούμε, διότι, αν το δεχόμασταν, θα σήμαινε ότι αναγνωρίζουμε ότι το Ισραήλ έχει τον έλεγχο της Παλιάς Πόλης της Ιερουσαλήμ, και δεν θέλουμε να μπούμε σε τέτοιες πολιτικές αντιπαραθέσεις», αναφέρει στο Xinhua εκπρόσωπος των Φραγκισκανών.

Το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο απειλεί τώρα να κλείσει τον Πανάγιο Τάφο, εάν η Haguihon δεν διαγράψει το χρέος. «Η αδικαιολόγητη αυτή κίνηση υποσκάπτει και προσβάλλει την ιερότητα και τη σημασία του χώρου, και θα μπορούσε να οδηγήσει στο κλείσιμο του Παναγίου Τάφου για τα πλήθη των προσκυνητών», ανέφερε πρόσφατο σημείωμα του Ελληνορθόδοξου Πατριαρχείου. Η ενέργεια της Haguihon έχει δημιουργήσει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα στο Πατριαρχείο με τη μισθοδοσία του προσωπικού και τη συντήρηση του κτιρίου, καθώς και με τις υπόλοιπες Μονές και σχολεία, που έχει το Πατριαρχείο στη Δυτική Όχθη.

«Η εκκλησία έχει παραλύσει. Δεν μπορούμε να πληρώσουμε ούτε για τα βασικά αγαθά. Η Haguihon μας έχει κηρύξει πόλεμο», δηλώνει εκπρόσωπος του Ελληνικού Πατριαρχείου. «Είμαστε 100% μαζί με το Ελληνικό Πατριαρχείο και μέχρι στιγμής, η διαμάχη του με τη Haguihon δεν έχει επηρεάσει ούτε εμάς, ούτε τους Αρμένιους, αλλά, ακόμη κι αν το πρόβλημά τους είναι και δικό μας πρόβλημα, δεν θεωρούμε ότι η σωστή απάντηση στο πρόβλημα είναι το κλείσιμο του Ναού, και σε κάθε περίπτωση δεν μπορούν να το επιβάλλουν χωρίς τη συγκατάθεση τη δική μας και των Αρμενίων», τονίζει στο Xinhua ο εκπρόσωπος των Φραγκισκανών.

Η ιστορία του χρέους ξεκινά από τα χρόνια της Οθωμανικής κατοχής, όταν ο Ναός της Αναστάσεως είχε απαλλαγεί από την καταβολή χρημάτων για τη χρήση νερού, ως ένα είδος δωρεάς προς τον Ναό. Αλλά από τη δεκαετία του ’90, όταν ανέλαβε την υδροδότηση η ιδιωτική εταιρία Haguihon, απέστειλε το 2004 στο Πατριαρχείο τον πρώτο λογαριασμό ύδρευσης, τον οποίο αγνόησε το Πατριαρχείο. «Προσπαθούμε χρόνια τώρα να βρούμε μία λύση. Δεν μπορούμε να τους εξαιρέσουμε από την πληρωμή των λογαριασμών. Όλοι οι άλλοι θρησκευτικοί χώροι της Ιερουσαλήμ καταβάλλουν κανονικά χρήματα για το νερό και η Αρχή Ύδρευσης μας απαγορεύει να κάνουμε εξαιρέσεις, αλλά εάν η Κυβέρνηση του Ισραήλ θέλει να πληρώσει τους λογαριασμούς, μπορεί να το πράξει», επισημαίνει στο Xinhua o εκπρόσωπος Τύπου της Haguihon, κ. Κuti Fundaminski.

Ο Πατριάρχης Θεόφιλος απάντησε με επιθετικό τρόπο στην άκαμπτη στάση της Haguihon, λέγοντας ότι το Πατριαρχείο δεν πρόκειται να χρησιμοποιήσει άλλο τις υπηρεσίες της εταιρίας. Το Xinhua προσπάθησε να βρει κάποιον από το Ελληνορθόδοξο Πατριαρχείο να μιλήσει, αλλά κανείς δεν ήταν διαθέσιμος, όπως επισημαίνει.

Από την πλευρά του, το Υπουργείο Τουρισμού του Ισραήλ, σε επιστολή του στο Xinhua, εκφράζει την αισιοδοξία του ότι, δεδομένου ότι το θέμα έχει φθάσει στο Γραφείο του Πρωθυπουργού του Ισραήλ, σύντομα θα δοθεί λύση στο πρόβλημα ώστε να μην απογοητευθούν οι χιλιάδες τουρίστες, που επισκέπτονται τον Πανάγιο Τάφο.

Πηγή: ΑΜΠΕ

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

Του Αγίου… καρέκλα τη Δευτέρα μέχρι και το μεσημέρι. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή από το Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών

Και έρχεται η παροδική σημαντική αλλαγή του καιρού με έντονες βροχοπτώσεις τη Δευτέρα, όπως ήδη σας έχουμε προϊδεάσει από την προηγούμενη βδομάδα. Η νέα...

Άγρια καταδίωξη της ΟΠΚΕ στις Αχαρνές για τη σύλληψη ληστών. Μεταξύ αυτών ένας 17χρονος

Συνελήφθησαν στις Αχαρνές, ύστερα από καταδίωξη, από αστυνομικούς της ΟΠΚΕ, 3 άτομα ηλικίας 17, 21 και 23 ετών, μέλη σπείρας, που κατηγορούνται για τα...

Συνεχίζονται οι αιτήσεις συμμετοχής για τα δωρεάν μαθήματα στο Κέντρο Μάθησης Η/Υ Φυλής

Συνεχίζονται με κανονικούς ρυθμούς οι αιτήσεις συμμετοχής στα δωρεάν μαθήματα του Κέντρου Μάθησης Η/Υ Φυλής για το νέο σχολικό έτος 2019 -20 στα τμήματα...

Το πρόβλημα με το Σχέδιο Πόλης είναι εκρηκτικό στο Πανόραμα Αχαρνών!

Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο έκανε ο Σύλλογος «Πανόραμα εν Δράσει» , που εκπροσωπεί τους κατοίκους της περιοχής Πανοράματος, αναφορικά με τα προβλήματα που υπάρχουν...
- Advertisment -