KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΦΥΛΗ

«Πράσινο» φως για τους εργαζόμενους στις ΚΟΙΝ.ΣΕΠ για το δήμο Φυλής

23/10/2014 16:39
Ανανεώθηκε 23/10/2014 16:46
3 '
ΚΟΙΝΣΕΠ, δήμος Φυλής, εργαζόμενοι, καθαριότητα, πράσινο, φύλαξη
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Το δρόμο της επίλυσής του παίρνει το θέμα της πληρωμής των εργαζομένων στις ΚΟΙΝ.ΣΕΠ που προέκρινε και στήριξε ο δήμος Φυλής, ύστερα από τις διευκρινίσεις που δόθηκαν στην επίτροπο, σχετικά με τον τρόπο στο οποίο στηρίχθηκε και το λόγο για τον οποίο έγινε η πρόσληψή τους. Την ίδια ώρα, οι 65 εργαζόμενοι που απασχολούνται σε αυτές με πεντάμηνες συμβάσεις, δουλεύουν κανονικά σε διάφορες υπηρεσίες του δήμου, όπως η καθαριότητα, το πράσινο και η φύλαξη δημοτικών κτιρίων.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Οι επιχειρήσεις, τις οποίες εμφατικά προέκριναν η προηγούμενη διοίκηση του δήμου και ο Δημήτρης Μπουραίμης, στηρίζεται στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Τοπικές δράσεις κοινωνικής ένταξης για ευάλωτες ομάδες στο Δήμο Φυλής» (ΤΟΠΕΚΟ) και αποτέλεσαν μια προσπάθεια για την αντιμετώπιση της ανεργίας και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας , με αξιοποίηση πόρων του ΕΣΠΑ και του ΕΠ.ΑΝΑΔ 2007-2013, για δημιουργία θέσεων απασχόλησης και κοινωφελών επιχειρήσεων.

Ογδόντα άτομα από την περιοχή (μακροχρόνια άνεργοι άνω των 45 με χαμηλά τυπικά προσόντα, παλιννοστούντες, αρχηγοί μονογονεϊκών οικογενειών, άτομα σε κατάσταση φτώχειας ή επαπειλούμενα από φτώχεια), μέσω της δημιουργίας 8 ΚΟΙΝ.ΣΕΠ, μπήκαν στην αγορά εργασίας, ύστερα από συμβουλευτική υποστήριξη, κατάρτιση και πρακτική άσκηση.

Το όφελος για την περιοχή θα ήταν πολλαπλό. Σε μια περίοδο δύσκολη και επικίνδυνη, ο δήμος Φυλής θα συνέβαλε στην αντιμετώπιση της ανεργίας, στην απασχόληση ανθρώπινου δυναμικού που προέρχεται από το δήμο και συνεπώς στην αντιμετώπιση της φτώχειας και της απομόνωσης, που ενισχύουν παραβατικές συμπεριφορές. Παράλληλα, θα στήριζε στα πρώτα τους βήματα κατοίκους της περιοχής, προκειμένου να αποκτήσουν εξειδίκευση και να μπορέσουν, στη συνέχεια να βγουν, μέσω αυτής, στην αγορά εργασίας.

Από τις 8 ΚΟΙΝ.ΣΕΠ, οι 3 είχαν αντικείμενο υπηρεσίες πρασίνου, 1 αντικείμενο χωματουργικές εργασίες, 2 αντικείμενο οικοδομικές εργασίες και 2 αντικείμενο υπηρεσίες καθαριότητας. Από τους ογδόντα ωφελούμενους αποχώρησαν, για διάφορους προσωπικούς λόγους οι 15 και οι 65 που παρέμειναν απασχολούνται από την 1η Αυγούστου – γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησαν την έγκριση από την αποκεντρωμένη διοίκηση για την έναρξη της δραστηριότητάς τους – σε διάφορους τομείς του δήμου Φυλής. Η σύμβασή τους λήγει στις 31 Δεκεμβρίου, ωστόσο, θα μπορούσε να επεκταθεί καθώς προβλέπεται 8μηνη απασχόληση.

Γιατί δεν έχουν πληρωθεί οι εργαζόμενοι

«Κόκκινο» στην πληρωμή των εργαζομένων μέσω ΚΟΙΝ.ΣΕΠ ήρθε να βάλει απόφαση του ελεγκτικού συνεδρίου (πρ. 2007/2014), με αφορμή το αίτημα του δήμου Μεταμόρφωσης, η οποία έκρινε ότι η σύναψη προγραμματικών συμβάσεων μεταξύ Δήμων και ΚΟΙΝΣΕΠ είναι μη νόμιμη γιατί οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις έχουν εν μέρει εμπορικό χαρακτήρα και αποσκοπούν προς το οικονομικό συμφέρον των μελών τους, επομένως, πρέπει και γι’ αυτές να τηρούνται οι κανόνες των δημοσίων συμβάσεων, έργων και προμηθειών. Την κατάσταση επιδείνωσε περαιτέρω η εγκύκλιος του γενικού επιθεωρητή δημόσιας διοίκησης Λέανδρου Ρακιντζή, με την οποία γίνονται συστάσεις τους επιτρόπους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με τις εγκρίσεις πληρωμών για τις ΚΟΙΝ.ΣΕΠ

Ωστόσο, οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις του δήμου Φυλής είναι, κατ΄ εφαρμογή ευρωπαϊκού προγράμματος και συνεπώς δεν εντάσσονται σε αυτό πλαίσιο, γεγονός το οποίο αποτέλεσε και το βασικό επιχείρημα του δήμου Φυλής.

Η επίτροπος του ελεγκτικού συνεδρίου δέχθηκε το συγκεκριμένο επιχείρημα, αποφασίζοντας να αποδεσμευτεί το κομμάτι της μισθοδοσίας και έτσι οι εργαζόμενοι θα πληρωθούν κανονικά.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι πολλές Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις δήμων δεν έχουν πληρωθεί και πολλές δεν πρόκειται να πληρωθούν, λόγω ακριβώς αυτής της απόφασης.

Υπενθυμίζεται ότι, η τότε αντιπολίτευση είχε κατηγορήσει το Δημήτρη Μπουραίμη για υποσχέσεις χωρίς αντίκρυσμα σε ανθρώπους που είχαν ανάγκη.

Να σημειωθεί, επίσης, ότι οι αντίστοιχοι εργαζόμενοι στις ΚΟΙΝ.ΣΕΠ που δημιουργήθηκαν στο δήμο Αχαρνών, δεν έχουν ακόμα ξεκινήσει να εργάζονται.

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: