ΦΥΛΗ
Άδεια πατρότητας με αποδοχές: όσα πρέπει να γνωρίζετε. Της Καλλιόπης Ταμπουράκη*
20/09/2021 07:39
Ανανεώθηκε 20/09/2021 17:49
2 '
Σύμφωνα με τον νέο νόμο αυξάνονται οι μέρες που δικαιούται άδεια ένας νέος πατέρας όταν γεννιέται το παιδάκι του από 2 μέρες σε 14 εργάσιμες ημέρες.
Στην αιτιολογική έκθεση του νόμου αναφέρεται ότι οι ημέρες άδειας χορηγούνται χωρίς καμία προϋπόθεση και μπορούν να κατανέμονται με ευέλικτο τρόπο, προκειμένου να καλύπτονται οι ανάγκες του εργαζόμενου τόσο κατά τη διάρκεια του τοκετού όσο και κατά τον πρώτο μήνα μετά τη γέννηση του τέκνου, με σκοπό να προαχθεί από νωρίς αφενός η ισότιμη κατανομή των ευθυνών φροντίδας του παιδιού μεταξύ των γονέων και αφετέρου να διευκολυνθεί εξαρχής η δημιουργία συναισθηματικού δεσμού μεταξύ πατέρα και παιδιού.
Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η χορήγηση της άδειας πατρότητας των 14 ημερών είναι υποχρεωτική από τον εργοδότη και θα δίνεται ανεξάρτητα πόσο διάστημα εργάζεται ο εργαζόμενος πατέρας στον εργοδότη του ή αν εργάζεται με μερική ή πλήρη απασχόληση ή αν είναι έγγαμος ή άγαμος.
Επισημαίνω ότι για αυτές τις 14 εργάσιμες μέρες αδείας ο νέος πατέρας θα πληρώνεται κανονικά από τον εργοδότη του.
Επίσης ο νέος πατέρας μπορεί να ζητήσει να λάβει την άδεια πατρότητας με 2 τρόπους:
- Να πάρει όλες τις μέρες μετά τον τοκετό ή
- Να πάρει 2 μέρες άδεια πριν τον τοκετό και τις υπόλοιπες 12 μέρες μετά τη γέννηση του παιδιού του. Εχει μάλιστα τη δυνατότητα αυτές τις υπόλοιπες 12 μέρες να τις πάρει είτε όλες μαζί είτε λίγες λίγες αρκεί να είναι μέχρι 30 ημέρες από την ημερομηνία γέννησης του παιδιού του.
Ο εργαζόμενος μελλοντικός πατέρας υποχρεούται μόνο να έχει ενημερώσει σχετικά τον εργοδότη για το πότε αναμένεται να γίνει πατέρας για την εύρυθμη λειτουργία της επιχείρησης κατά την άδεια του.
Η Καλλιόπη Ταμπουράκη εχει πολυετή θητεία σε Ελεγκτικές πολυεθνικές (Big4) εχει διατελέσει οικονομική διευθύντρια σε μεγάλες επιχειρήσεις, είναι μέλος του Μητρώου Εμπειρογνωμόνων Αναδιάρθρωσης Οφειλών του Υπουργείου Οικονομικών, Σύμβουλος Επιχειρήσεων, Επιστημονικός Συνεργάτης στο Φορολογικό περιοδικό « Ο Σύμβουλος» , Εισηγήτρια σεμιναρίων, Εκπαιδευτικός στο ΙΕΚ ΔΕΛΤΑ, Λογίστρια Φοροτεχνικός Α΄ τάξεως από το 1996 και Ιδιοκτήτρια του Λογιστικού Φοροτεχνικού Γραφείου CGT Accounting στην κεντρική πλατεία των ‘Ανω Λιοσίων.
Τηλ. Επικοινωνίας : 210 24 72 222