ΦΥΛΗ
«Αλλάξτε το νόμο για τις εγγραφές Ρομά στα σχολεία», λένε κάτοικοι του δήμου Φυλής
17/03/2015 18:10
Ανανεώθηκε 17/03/2015 18:18
4 '
Στην ανάγκη να αλλάξει ο νόμος για τις εγγραφές των τσιγγάνων και να πηγαίνουν από μικρή ηλικία στο σχολείο, αναφέρθηκαν όλοι οι ομιλητές στην συνάντηση που διοργάνωσε ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 5ου δημοτικού σχολείου Άνω Λιοσίων, με αφορμή την πρόσφατη εγγραφή παιδιών 13 και 14 ετών στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Σε ανακοίνωση του συλλόγου, η οποία απεστάλη στο υπουργείο Παιδείας ύστερα από παρέμβαση του βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Πάντζα, τονίζεται μεταξύ άλλων ότι οι γονείς κατανοούν την ανάγκη ένταξης και εκπαίδευσης της ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των Ρομά, ωστόσο, η υφιστάμενη νομοθεσία δεν είναι ισότιμη εφόσον τους δίνει τη δυνατότητα να εγγράφονται σε όποια ηλικία θέλουν στο σχολείο.
Επιπλέον, σημειώνεται πως «η ένταξη και εγγραφή των τσιγγανόπαιδων, αποσκοπεί μόνο στην είσπραξη του επιδόματος ενώ καμία προσπάθεια δε γίνεται ούτε από τις κοινωνικές δομές του δήμου, ούτε από την πολιτεία να τηρείται το υποχρεωτικό της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις μικρές ηλικίες, όπως ισχύει για όλα τα υπόλοιπα παιδιά».
Τέλος, ο σύλλογος γονέων ζητά, «να διερευνηθούν όλες οι εγγραφές που έγιναν το σχολικό έτος 2014-15, να επανεξεταστεί ο νόμος που αφορά τις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες και να εφαρμοστεί πραγματικά μια εκπαιδευτική πολιτική για αυτές, όπως για παράδειγμα, σχολείο δεύτερης ευκαιρίας».
Υπενθυμίζεται, πάντως, ότι με βάση το νόμο οποιαδήποτε οικογένεια που έχει εισόδημα μέχρι 3000 ευρώ, δικαιούται 300 ευρώ για κάθε παιδί που πάει στο σχολείο.
Να σημειωθεί, ότι ο βουλευτής ΑΝΕΛ Περιφέρειας Αττικής Παύλος Χαικάλης που παρακολούθησε όλη τη συζήτηση δεσμεύθηκε πως θα φέρει το θέμα στο υπουργείο Παιδείας και τη Βουλή.
Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι παρά τον αρκετό κόσμο και τη λεκτική ένταση που επικράτησε κάποιες φορές, η συζήτηση κρατήθηκε, με τη βοήθεια του Νικηφόρου Δαδάνη και της Αντωνίας Μπλέτσα, σε πολύ καλό επίπεδο.
Αντωνία Μπλέτσα, πρόεδρος του συλλόγου γονέων 5ου δημοτικού
«Προσωπικά, είμαι υπέρ της ένταξης των Ρομά στην κοινωνία. Δεν θεωρώ κακό, αν χρειάζεται να γράφονται για παράδειγμα μέχρι τα 8 τους χρόνια, ωστόσο θα ήταν καλύτερο να εγγράφονται σε ειδικά τμήματα ένταξης ή σχολεία δεύτερης ευκαιρίας. Να μην συνυπάρχουν δηλαδή 6χρονα ή 8χρονα παιδιά με 14χρονα. Δεν είναι σωστό για καμία από τις δυο ηλικίες ενώ παράλληλα και η ένταξή τους θα είναι πιο ουσιαστική»
Νικηφόρος Δαδάνης, αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων 5ου δημοτικού
«Ζητάμε να τεθεί θέμα τροποποίησης του νόμου που λέει ότι η συγκεκριμένη κατηγορία κατοίκων εγγράφεται στο σχολείο και παίρνει επίδομα. Η υφιστάμενη νομοθεσία ούτε δίκαιη, ούτε ισότιμη είναι, αφού δίνει το δικαίωμα ανά πάσα στιγμή, σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή του έτους, να εγγραφούν σε όποια σχολική μονάδα επιθυμούν, ανεξαρτήτου ηλικίας, με αποτέλεσμα τάξεις με πεντάχρονα και εξάχρονα παιδιά, να συνυπάρχουν με δεκατριάχρονα Ρομά».
Παύλος Χαικάλης, βουλευτής ΑΝΕΛ Περιφέρειας Αττικής
«Γιατί παραβιάζονται οι νόμοι; Γιατί δε λειτουργεί το κράτος, ο δήμος και οι Κοινωνικές Υπηρεσίες; Να αναλάβει ο κάθε αρμόδιος τις ευθύνες του και να επιτελέσουν το ρόλο τους οι υπηρεσίες. Πιστεύω ότι χρειάζεται να ζητήσετε την ουσιαστική πολιτική παρέμβαση της πολιτείας γιατί δεν μπορεί να έρχεται ο καθένας να ζητά ψήφους και να είναι απών στα μεγάλα ζητήματα. Χρειάζεται ωστόσο να ακούσουμε και τους ίδιους τους Ρομά, να δούμε τι ζητούν, να υπάρχει διάλογος»
Μιχάλης Οικονομάκης, αντιδήμαρχος Καθημερινότητας δήμου Φυλής
«Δεν είναι όλοι οι Ρομά ίδιοι, εκείνοι που κατά βάση δημιουργούν προβλήματα είναι οι περαστικοί. Το πρόβλημα δημιουργείται από το δικαίωμα που δίνει ο νόμος να μπορεί να φύγει ένα παιδί από εδώ να πάει με τους γονείς του να δουλέψει στη Θήβα και να εγγραφεί σε σχολείο εκεί. Πιστεύω ότι πρέπει να διεκδικήσουμε την αλλαγή ορίων στα σχολεία και την επαναδραστηριοποίηση του θέματος της σχολικής στέγης. Πρέπει να ζητήσετε αλλαγή ορίων όταν λειτουργήσει από την καινούρια χρονιά το 10ο δημοτικό, αφού το 5ο έχει 270 παιδιά και το όμορο 2ο έχει πολύ λιγότερα. Αυτό βέβαια θέλει χρόνο για να λυθεί».