ΦΥΛΗ
Αναζωπυρώνεται η διαμάχη για την εικόνα της Παναγίας στη Μονή Κλειστών
20/01/2015 15:49
Ανανεώθηκε 22/01/2015 10:00
4 '
Φιλοπολεμική ρητορική που δε συνάδει με ανθρώπους εκλεγμένους για να περιβάλλουν, εκτός των άλλων, με πνεύμα ενότητας τους κατοίκους και να προστατεύουν το χώρο όπου ασκούν πολιτική, υιοθέτησε σε ψήφισμά του το Τοπικό Συμβούλιο Φυλής, με αφορμή το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας της Παναγίας που φυλάσσεται στη Μονή Κλειστών.
Στην πραγματικότητα, πρόκειται για τη διαιώνιση μιας ιδιότυπης «βεντέτας», η οποία δεν απευθύνεται ωστόσο στα μέλη μιας φατρίας αλλά στις ενοίκους ενός μοναστηριού, άρρηκτα συνδεδεμένου με την ιστορική και θρησκευτική πορεία της Φυλής διαμέσου των αιώνων. Ενός μοναστηριού, το οποίο μεταξύ άλλων έχουν ταχθεί, ως κάτοικοι της περιοχής, να διαφυλάττουν.
Κανείς δε διαφωνεί με την τήρηση των εθίμων, τα οποία άλλωστε συντελούν σε μεγάλο βαθμό στη διατήρηση και αναπαραγωγή του πολιτισμού ενός τόπου. Ούτε είναι πάντα κατανοητή και σύμφωνη με όλους η άρνηση των μοναχουσών να επιτρέψουν τη λιτάνευση της εικόνας για το συγκεκριμένο έθιμο.
Όμως, με το συγκεκριμένο ψήφισμα τα εκλεγμένα μέλη του Τοπικού Συμβουλίου, σε μια εποχή όπου ο θρησκευτικός φανατισμός αναβιώνει αντιπαραθέσεις και προκαλεί συρράξεις, φέρονται να οδηγούνται σε μια ιδιόρρυθμη «σταυροφορία», που όμως, αν επαληθευτεί, ενέχει τον κίνδυνο να οδηγήσει σε αρνητικές καταστάσεις, που δεν αφορούν άλλα μέρη αλλά τον ίδιο τους τον τόπο.
Διότι, δε θα μπορούσε να εκληφθεί διαφορετικά, η αναφορά στο συγκεκριμένο ψήφισμα ότι «από τις τοποθετήσεις των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής, προέκυψε ότι η άρνηση της Ηγουμένης είναι αδικαιολόγητη, προσβάλει το θρησκευτικό τους συναίσθημα, πλήττει το γόητρο της Εκκλησίας και τη φέρνει αντιμέτωπη με το Ποίμνιό της».
Σα να δίκασαν, δηλαδή, τις μοναχές, να τις καταδίκασαν και να έβγαλαν την ετυμηγορία για λογαριασμό των πιστών.
Ακόμα εντονότερα, η αναφορά στο ψήφισμα ότι σε περίπτωση που δε τελεσφορήσουν οι συζητήσεις με όλα τα όργανα της πολιτείας και δε δοθεί ικανοποιητική λύση, η επιτροπή θα εξουσιοδοτηθεί «για τη λήψη των αναγκαίων, κατά τη κρίση του, μέτρων κλιμάκωσης του αγώνα, μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων».
Αυτό σημαίνει αλήθεια ότι, αν δεν ικανοποιηθούν τα μέλη της επιτροπής, θα αποφασίσουν να πολιορκήσουν το μοναστήρι; Και θα πάρουν την ευθύνη για ότι, ενδεχομένως και παρ΄ ελπίδα, συμβεί;
Πρωτίστως, σε αυτά τα ερωτήματα θα πρέπει να απαντήσει, με ψυχραιμία και πριν εκδώσει άλλο ψήφισμα, το Τοπικό Συμβούλιο Φυλής…
Ακολουθεί το ψήφισμα του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Τοπικό Συμβούλιο Φυλής, που συνήλθε, κατόπιν αιτήματος των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, τη Δευτέρα, 19 Ιανουαρίου, 2015 και ώρα 19:00, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημαρχείου Φυλής, με θέμα την αναβίωση του εθίμου της λιτάνευσης της εικόνας της Μονής Κλειστών, το Σαββάτο του Λαζάρου αφού έλαβε υπόψη ότι:
Α) Το έθιμο της λιτάνευσης της εικόνας έχει ιστορία άνω των εκατό ετών, είναι βαθειά ριζωμένο στη συνείδηση όλων των κατοίκων της Φυλής, έχει μεγάλη συναισθηματική σημασία γι’ αυτούς και αναδεικνύει την ψυχολογική και θρησκευτική σχέση τους με την Ιστορική Μονή Κλειστών.
Β) Το αίτημα της αναβίωσης του εθίμου, που έχει διακοπεί, λόγω της άρνησης της Μονής Κλειστών να παραδώσει την εικόνα, είναι πάνδημο.
Γ) Από τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε για το θέμα αυτό, το Νοέμβριο του 2014, στη Μητρόπολη Αττικής, με τη συμμετοχή του Δημάρχου Χρήστου Παππού, του Γ. Γραμματέα Αργύρη Αργυρόπουλου και των Αντιδημάρχων Άνω Λιοσίων Δημήτρη Καμπόλη και Φυλής Σπύρου Μπρέμπου, προέκυψε ότι ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αττικής είναι υπέρ της αναβίωσης του εθίμου, αλλά επεσήμανε ότι δεν μπορεί να επιβάλει την παράδοση της εικόνας, επικαλούμενος το αυτοδιοίκητο της Ιεράς Μονής.
Δ) Από την επίσκεψη της Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου, Ελένης Λιάκου στη Μονή Κλειστών, προέκυψε ότι η Ηγουμένη επιμένει στην άρνησή της για την παράδοση της εικόνας, για την αναβίωση του πατρογονικού εθίμου.
Ε) Από τις τοποθετήσεις των μελών του Τοπικού Συμβουλίου, και των κατοίκων της Δημοτικής Ενότητας Φυλής, που εκφράστηκαν κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Τοπικού Συμβουλίου Φυλής, προέκυψε ότι η άρνηση της Ηγουμένης είναι αδικαιολόγητη, προσβάλει το θρησκευτικό τους συναίσθημα, πλήττει το γόητρο της Εκκλησίας και τη φέρνει αντιμέτωπη με το Ποίμνιό της
ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ
α) Να συστήσει Διευρυμένη Επιτροπή διεκδίκησης με τη συμμετοχή όλων των μελών του Τοπικού Συμβουλίου και κατοίκων
β) Η εν λόγω Επιτροπή να επισκεφθεί, εντός της τρέχουσας Εβδομάδας το Σεβασμιώτατο και να του ζητήσει άμεση λύση εντός του Ιανουαρίου 2015.
Γ) Σε περίπτωση που ο Σεβασμιώτατος δε δώσει λύση ή η λύση δε θεωρηθεί ικανοποιητική από τους κατοίκους, τότε η Επιτροπή θα επισκεφθεί τον Αρχιεπίσκοπο και θα γνωστοποιήσει το ζήτημα στο Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, στους Βουλευτές της Περιφέρειας Αττικής και σε οποιοδήποτε όργανο της Πολιτείας θεωρηθεί αναγκαίο
Δ) Να εξουσιοδοτήσει τη Επιτροπή για τη λήψη των αναγκαίων, κατά τη κρίση του, μέτρων κλιμάκωσης του αγώνα, μέχρι την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος των κατοίκων.