ΑΧΑΡΝΕΣ
Δανεισμός ή Παρατηρητήριο; Το ψευτοδίλημμα της διοίκησης Κασσαβού και η άλλη άποψη
17/05/2016 07:37
Ανανεώθηκε 18/05/2016 14:39
7 '
Με ένα μακροσκελές δελτίο Τύπου η διοίκηση του δήμου Αχαρνών (δηλαδή η μισή δημοτική αρχή, διότι η άλλη μισή έχει εκφράσει τη διαφωνία της) επιχειρεί να εξηγήσει γιατί καταφεύγει στη λύση του δανεισμού, προκειμένου να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό και να μπορεί έτσι να ξεκινήσει τη λειτουργία του ο δήμος. Στην πραγματικότητα πρόκειται περισσότερο για ένα απολογητικό και δραματοποιημένο «υπόμνημα» του δημάρχου Γιάννη Κασσαβού που κινείται στη λογική του άσπρου – μαύρου και προσπαθεί να επιβάλλει το ψευτοδίλημμα «δανεισμός ή Παρατηρητήριο».
Γεμάτο από αντιφάσεις και στηριζόμενο καθαρά στο επιχείρημα της «καμένης γης» που παρέλαβε ο νυν δήμαρχος, το κείμενο επιχειρεί να εμφανίσει ως «μονόδρομο» τη λύση του δανεισμού, αδυνατεί ωστόσο να απαντήσει σε δυο βασικά και καίρια ερωτήματα: ποια θα είναι η χρονική περίοδος αποπληρωμής του και αν η διοίκηση Κασσαβού έκανε νέα ληξιπρόθεσμα χρέη, για την αντιμετώπιση των οποίων επιδιώκει να καταφύγει σε δανεισμό. Κυρίως, όμως, καταπίνει «αμάσητο» τον κανόνα που λέει ότι ποτέ δε δανείζεσαι για το παρελθόν αλλά για το μέλλον. Γιατί για να δανειστείς έχεις έσοδα και κυρίως επενδυτικό σκοπό.
Επιπλέον, η προσπάθεια που επιχειρείται να ταυτιστούν οι Αχαρνές με τις επιλογές άλλων δήμων δε μπορεί να χαρακτηριστεί μόνο άστοχη αλλά και παρακινδυνευμένη. Ούτε τα Τρίκαλα, τα Μέγαρα ή η Φαιστός που πήραν δάνειο, ούτε η Σαλαμίνα που μπήκε υπό τον έλεγχο του Παρατηρητηρίου είναι του ίδιου μεγέθους με το δήμο Αχαρνών. Είναι μύθος ότι όλα ξεκινούν από την ίδια αφετηρία. Όλα έχουν ως βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κάθε δήμου. Οποιαδήποτε σύγκριση, μόνο εκ του πονηρού μπορεί να γίνει.
Mύθος είναι, επίσης, και ο «μπαμπούλας» του Παρατηρητηρίου, εκείνη η «μοχθηρή» ομάδα τεχνοκρατών που θα αυξήσουν δημοτικά τέλη, θα απολύσουν προσωπικό, θα βάλουν στη λαιμητόμο εργαζόμενους και έργα. Και είναι μύθος όχι γιατί δε θα προχωρήσουν σε μέτρα, αν χρειαστεί, αλλά γιατί έτσι και αλλιώς – μετά τον Καλλικράτη – το Οικονομικό Παρατηρητήριο έχει μπει στη λειτουργία της τοπικής Αυτοδιοίκησης. Οποιαδήποτε δαπάνη και οποιαδήποτε υποχρέωση αναλαμβάνουν οι δήμοι βρίσκεται στο Μητρώο Δεσμεύσεων και στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου εσωτερικών.
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Αν ο Δήμος Αχαρνών τεθεί υπό τον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου, τότε θα επιβληθούν “τυφλές” οριζόντιες περικοπές και βραχυπρόθεσμες οριζόντιες οικονομικές παρεμβάσεις. Αυτό σημαίνει δραστικό περιορισμό του Τεχνικού Προγράμματος (δηλαδή μη εκτέλεση έργων), περιορισμό μισθολογικού και λειτουργικού κόστους, αύξηση των δημοτικών τελών».
Λέει η άλλη άποψη:
Το Τεχνικό πρόγραμμα ενός δήμου γίνεται με συγκεκριμένα και ειδικά έσοδα. Τα έργα σε ένα δήμο είναι τριών ειδών: εθνικά, περιφερειακά, τοπικά. Τα εθνικά και περιφερειακά γίνονται από το κράτος ή την Περιφέρεια. Τα τοπικά έργα εξαρτώνται από το πόσο είναι ρεαλιστικός ο προϋπολογισμός του δήμου. Από την άλλη, το μισθολογικό κόστος δεν καθορίζεται από το δήμο αλλά κεντρικά και δε μπορεί να μειωθεί κατ΄ εξαίρεση σε ένα δήμο. Όσο για το λειτουργικό κόστος, αφορά στις δαπάνες και η μείωσή του θεωρείται αυτονόητη σε ένα δήμο που έχει οικονομικό πρόβλημα. Δε μπορεί λοιπόν να αποτελεί «άλλοθι» για την απόρριψη ή την αποδοχή μιας επιλογής. Τέλος, η αύξηση των δημοτικών τελών μπορεί να γίνει (ή να μη γίνει) αν υπάρχει ανταπόδοση, ακριβώς επειδή έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα.
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Σημαντικά έργα υποδομής, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος μας, κινδυνεύουν να αναβληθούν, ενώ το βάρος των δανείων και της κακοδιαχείρισης των προηγούμενων δημοτικών περιόδων θα κληθούν να το αποπληρώσουν άμεσα οι δημότες μέσω των αυξήσεων στα δημοτικά τέλη».
Λέει η άλλη άποψη:
Η λήψη δανείου δεν έχει σχέση με το αν θα συνεχιστούν ή όχι έργα υποδομής ενώ η κακοδιαχείριση των προηγούμενων δημοτικών αρχών αφορά τους ελεγκτικούς μηχανισμούς και καταλογίζεται στους «κακοδιαχειριστές». Με άλλα λόγια, την αποπληρωμή της κακοδιαχείρισης – όταν διαπιστώνεται – δεν την αναλαμβάνει ο δήμος ή οι δημότες, αντίθετα την αναλαμβάνουν (οι δημότες) όταν μια διοίκηση την μετατρέπει σε δάνειο.
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Όσο αφορά στη σύναψη δανείου ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, η δημοτική αρχή αναλαμβάνει πλήρως τις ευθύνες της εξ’ αρχής και δεν φορτώνει το βάρος των πολιτικών της αποφάσεων σε επόμενες δημοτικές περιόδους, καθώς η αποπληρωμή του δανείου ισοσκέλισης θα ξεκινήσει άμεσα. Η σύναψη δανείου ισοσκέλισης εξασφαλίζει επίσης το απαραίτητο χρονικό περιθώριο, ώστε η οικονομική προσαρμογή του Δήμου Αχαρνών να γίνει σε βάθος χρόνου και να μη έχει τον χαρακτήρα ξαφνικού οικονομικού θανάτου, τόσο για τον Δήμο Αχαρνών, όσο και για τους δημότες».
Λέει η άλλη άποψη:
Οι υποχρεώσεις ενός δήμου μεταφέρονται από το χθες, στο σήμερα και στο διηνεκές. Όπως ακριβώς θα μεταφερθεί και το νέο δάνειο που επιδιώκει να συνάψει η διοίκηση Κασσαβού, το οποίο επίσης θα «φορτωθεί» στις επόμενες δημοτικές αρχές. Από την άλλη, ένας δήμος σαν τις Αχαρνές δε μπορεί ποτέ να υποστεί έναν «ξαφνικό θάνατο». Πάντα υπάρχουν επιλογές, όταν μπορεί να αποδείξει πως έχει εισέλθει σε μια πραγματική λειτουργία, δίχως «οικονομίστικα» τερτίπια. Να παρουσιάσει υποχρεώσεις, διεκδικήσεις και σχέδιο εξόδου από την κρίση.
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Την περίοδο 2011 – 2014 ο Δήμος Αχαρνών σταματά να εξυπηρετεί το δάνειο των 35 εκ. ευρώ από την Goldman Sachs (δικαίωμα στην DEXIA CREDIT), κίνηση που παραλίγο να τινάξει την καταβολή της 5ης δόσης από το ΔΝΤ στην Ελλάδα καθώς η μη εξυπηρέτηση των δανείων σε πιστωτικό ίδρυμα του εξωτερικού έπρεπε να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός για την Ελλάδα, δηλαδή Πτώχευση. Την ίδια δημοτική περίοδο (2011- 2014) με δήμαρχο τον κ. Σωτήρη Ντούρο γίνεται επίσης αναδιάρθρωση των δανείων στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».
Λέει η άλλη άποψη:
Ένα δάνειο που αποπληρώνεται ακόμα και σήμερα από το κράτος δε μπορεί να θεωρείται ως έλλειμμα και, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να τακτοποιηθεί με συμφωνία. Από την άλλη, η αναδιάρθρωση των δανείων, το 2012, δεν αφορούσε μόνο το δήμο Αχαρνών αλλά όλους τους δήμους, στους οποίους δόθηκε η δυνατότητα (λόγω των μεγάλων περικοπών στους ΚΑΠ) να αποπληρώνουν μόνο τόκους και όχι κεφάλαιο για 3 χρόνια. Και κινήθηκε στη λογική αντιμετώπισης των αναγκών των δήμων, με μείωση των υποχρεώσεων και αύξησης της ανταποδοτικότητας.
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Η αδυναμία ισοσκέλισης του Προϋπολογισμού λόγω του μεταφερόμενου ελλείμματος από οφειλές προηγούμενων ετών και η πολιτική επιλογή να μην μπει ο Δήμος Αχαρνών υπό τον έλεγχο του Οικονομικού Παρατηρητηρίου αναγάγουν τη σύναψη δανείου ισοσκέλισης σε μονόδρομο».
Λέει η άλλη άποψη:
Το μεγάλο ερώτημα που τίθεται είναι για τι δάνειο πρόκειται, τι χρονική περίοδο θα έχει και πως θα γίνεται η αποπληρωμή του. Επιπλέον, θα πάρει ένα δάνειο ο δήμος Αχαρνών να ισοσκελίσει μια υποχρέωση σε ποιον; Στις τράπεζες; Δεν υπάρχει δυνατότητα ρύθμισης; Μήπως, στην πραγματικότητα, πρόκειται για νέο δάνειο έξω και πέρα από τις υποχρεώσεις αντιμετώπισης των παλαιών δανείων;
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Τέλος, εξασφαλίζει –πάντα σε συνεργασία με την Περιφέρεια Αττικής – ότι σημαντικά έργα υποδομής, όπως, τα αντιπλημμυρικά έργα, τα έργα οδοποιίας, οι επισκευές στα σχολεία κ.ά. που έχουν δρομολογηθεί, θα υλοποιηθούν».
Λέει η άλλη άποψη:
Η «εξασφάλιση» αυτή συνεπάγεται μερική χρηματοδότηση από την Περιφέρεια και υπόλοιπη χρηματοδότηση από το δήμο; Δηλαδή έχει δεσμευτεί ο δήμος να κάνει, με ίδιους πόρους, συμπληρωματικά έργα; Δεν είναι υποχρεωμένη η Περιφέρεια να χρηματοδοτεί ολόκληρο ένα έργο για να μπορεί να λειτουργήσει;
- Λέει η δημοτική αρχή:
«Οι κάτοικοι των Αχαρνών δεν πρέπει να φορτωθούν το οικονομικό βάρος των λάθος πολιτικών επιλογών του παρελθόντος και επίσης δεν πρέπει να στερηθούν άλλο σημαντικά έργα υποδομής».
Λέει η άλλη άποψη:
Οι κάτοικοι των Αχαρνών φορτώνονται το οικονομικό βάρος, όταν μια διοίκηση δεν ξέρει να διαπραγματευτεί με το κράτος, που φέρει και την τελική ευθύνη. Τυφλός δανεισμός είναι ο δανεισμός που δεν έχει στόχο, δε λέει πότε και για ποιο λόγο. Επιπλέον, το δάνειο ισοσκέλισης δεν είναι χαριστικό δάνειο ενώ τα έργα υποδομής δε γίνονται ποτέ με δανεισμό.
Εν κατακλείδι, δεν υπάρχει μόνο μαύρο ή άσπρο, όπως και δεν υπάρχει το δίλημμα δανεισμός ή Παρατηρητήριο. Ο δήμος Αχαρνών δεν έχει καμία υποχρέωση να προχωρήσει σε δανεισμό, απλώς και μόνο για να διακανονίσει την υπάρχουσα κατάσταση. Εκείνο που χρειάζεται είναι να τη ρυθμίσει. Μέσα από έναν προϋπολογισμό, ο οποίος, πριν από ισοσκελισμένος, χρειάζεται να είναι πραγματικός. Μια πραγματικότητα που, πολύ φοβούμαστε, ότι η σημερινή η δημοτική αρχή δε γνωρίζει ή δε θέλει να τη μάθει…