KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Καλά ξεκίνησε η μέρα...

ΑΧΑΡΝΕΣ

Δημήτρης Κωφός (αντιδήμαρχος Αχαρνών):Στόχος μου να δίνω λύσεις. Έχει αρχίσει να φαίνεται η αλλαγή στον δήμο μας

22/03/2021 15:03
Ανανεώθηκε 22/03/2021 15:04
10 '
Κωφός-Καλογεράκης
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Αποκλειστική συνέντευξη του Αντιδημάρχου Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Θρακομακεδόνων, Δημήτρη Κωφού στον Λάμπη Καλογεράκη συνεργάτη της εφημερίδας «ΕΝ ΤΗ ΠΟΛΕΙ».

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Λ.Κ: Έξι μήνες πέρασαν από την, ιστορικής σημασίας  όπως  χαρακτηρίστηκε, σύμπραξη  των δύο μεγαλύτερων  Δημοτικών Παρατάξεων που  ένωσαν τις δυνάμεις τους  προς όφελος της πόλης και των δημοτών της. Θα ήθελα ένα πρώτο σχόλιο γι΄αυτήν τη συνεργασία και τα μέχρι τώρα αποτελέσματα.

Δ.Κ: Έξι μήνες μετά τη σύμπραξη των δύο μεγάλων παρατάξεων έχει αρχίσει και φαίνεται μία αλλαγή στο δήμο μας. Μέρα με τη μέρα η συνεργασία στη διοίκηση, τόσο των αιρετών όσο και των υπαλλήλων, ωριμάζει γίνεται πιο μεστή χωρίς αντιπαλότητες και με ομαδικό πνεύμα,  που ήταν και εξ’ αρχής το ζητούμενο αυτής της σύμπραξης.

Πολλές οι αλλαγές στον τόπο μας τον τελευταίο καιρό.Πολλές από αυτές ορατές “χειροπιαστές”  όπως η αισθητή βελτίωση στην καθαριότητα, η καθημερινή δουλειά του τμήματος πρασίνου με τον καλλωπισμό όλων των κοινοχρήστων, η επαναλειτουργία  του Βαμβακάρειου ιδρύματος, η υιοθεσία των αδέσποτων ζώων, η επαναλειτουργία των  πιστοποιημένων πλέον παιδικών χαρών, που ήταν για χρόνια παρατημένες ….

Θα πει  κάποιος …μα αυτά είναι αυτονόητα !!!

Δυστυχώς εδώ και πολλά χρόνια μας έλειπαν τα αυτονόητα! Τώρα μπορούμε να δούμε και το βήμα παραπάνω.Να σας αναφέρω και και για τις μη ορατές αλλαγές που δεν γνωρίζουν ακόμα οι δημότες. Πολλές μελέτες έχουν ξεκινήσει για πολλά και μεγάλα  έργα που θα γίνουν στο Δήμο μας.Μελέτες που θα χρηματοδοτηθούν από προγράμματα όπως το “Τρίτσης” το “Φιλόδημος” το πράσινο ταμείο, ή εξ’ ολοκλήρου με ιδίους πόρους.

Μια αυστριακή λογοτέχνης είχε πει ότι το ρήμα “αγαπώ” είναι το πιο ωραίο ρήμα και το αμέσως επόμενο είναι το “βοηθώ”. Όλοι μας στην διοίκηση με πρώτο τον Δήμαρχο Σπύρο Βρεττό και αγαπάμε τον τόπο που μεγαλώνουν τα παιδιά μας και θέλουμε να τον βοηθήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις  για να μην “περάσουμε και δεν ακουμπήσουμε”  όπως προηγούμενες δημοτικές αρχές.

Λ.Κ: Κύριε Αντιδήμαρχε πρώτη φορά ασχολείστε με τα κοινά  και έχετε «πέσει στα βαθειά» σε έναν νευραλγικό τομέα όπως είναι η διεύθυνση της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης .Τι έχετε αποκομίσει από την επαφή σας με τον επιχειρηματικό κόσμο και την διοίκηση ενός απαιτητικού τομέα του δήμου μας; Ποιοι  είναι οι στόχοι σας και ποιες οι προτεραιότητες;

Δ.Κ: Δυστυχώς στην εποχή covid η επικοινωνία με τους επιχειρηματίες γίνεται ολοένα και πιο δύσκολη. Λιανεμπόριο κλειστό, εστίαση κλειστή, ξενοδοχεία, κτήματα εκδηλώσεων κλειστά….. Υπάρχει ανησυχία και πολύ απαισιοδοξία.Η διεύθυνση της Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας ήταν πολλά χρόνια σε καταστολή.

Μια κουβέντα θα σας πω και θα καταλάβετε τους στόχους μου.Χωρίς το επιχειρείν δεν υφίσταται ανάπτυξη.Οπότε θα παλέψω με όλα τα μέσα που έχω να βοηθήσω την ραχοκοκαλιά της τοπικής οικονομίας. 

Ο Δήμαρχος από την πρώτη στιγμή ενδιαφέρθηκε για την τοπική αγορά και  την τοπική οικονομία. Οι δράσεις μας ξεκινούν από την συνεργασία με το ΕΕΑ από τον Δεκέμβριο και προώθηση της δωρεάν κατασκευής e-shop  σε πρώτη φάση αλλά και η επιδότηση για κατάρτιση ανθρώπινου δυναμικού ώστε να μπορεί πιο εύκολα μια επιχείρηση, μέλος  του ΕΕΑ, να ενταχθεί στο ηλεκτρονικό εμπόριο.

Σε συνεργασία με την περιφέρεια και τον αντιπεριφερειάρχη Αν. Αττικής  κ. Αυγερινό  δίνουμε λύση στο πάγιο αίτημα των επαγγελματιών του REAL ESTATE για την διόρθωση των χαρτών των ακινήτων που είχαν τις δημοτικές ενότητες Αχαρνών και Θρακομακεδόνων στην Δυτική Αττική.

Ετοιμάζουμε έναν χάρτη επιχειρήσεων, που θα να ανέβει στο καινούργιο site  του Δήμου που θα λειτουργήσει σε λίγο καιρό, μαζί με τον κ. Κόνταρη  αρμόδιο Αντιδήμαρχο.Σε λίγες μέρες θα βγει και η πρόσκληση ενδιαφέροντος ώστε να μπορέσουμε να μαζέψουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες. Στην ίδια βάση δεδομένων, το ίδιο database, θα δημιουργήσουμε μια υπηρεσία στο δήμο μας, προσφοράς και ζήτησης εργασίας, πριν το τέλος του χρόνου που διανύουμε.

Να μην παραλείψω να πω και για την απαλλαγή των δημοτικών τελών για επιχειρήσεις που έμειναν κλειστές κατά τη διάρκεια της καραντίνας. Ο Αντιδήμαρχος οικονομικών Μιχάλης Βρεττός έτρεξε τη διαδικασία και η πλατφόρμα ήταν ανοιχτή νομίζω μέχρι 5 Μαρτίου. Να τονίσω ότι κάθε αρχή είναι δύσκολη και κοπιαστική. Όταν όμως βλέπεις τους καρπούς συνεχίζεις με περισσότερο πάθος και δύναμη. Δεν σταματάμε λοιπόν!

Λ.Κ: Σε πολλούς Δήμους υπάρχει μια ιδιαίτερη κινητικότητα για  τα Ανοικτά Κέντρα Εμπορίου τα λεγόμενα “Open Malls”. Σκοπεύετε να αξιοποιήσετε τις δυνατότητες που προσφέρει αυτό το σύγχρονο μοντέλο επιχειρηματικότητας, που εκτιμάται ότι θα αποτελέσει πρόκριμα ανάπτυξης στην μετά covid εποχή;

Δ.Κ:Μεγάλη κουβέντα τα “open malls”. Η αλήθεια είναι ότι είναι μια σύγχρονη μορφή των αντιστοιχών εμπορικών δρόμων , της “αγοράς” , της ‘“πιάτσας” να το πω και λαϊκά. Στην προκειμένη περίπτωση του Δήμου μας θα προτιμούσα ένα διαφορετικό μοντέλο.

Να  σας το εξηγήσω λίγο πιο αναλυτικά. Αν μπορέσουμε και κάνουμε μια ανάπλαση σε όλους τους εμπορικούς δρόμους εξασφαλίσουμε θέσεις στάθμευσης, καινούργια πεζοδρόμια  φωτισμό  και  πρόσβαση για ΑΜΕΑ  θα δημιουργήσουμε χωρίς πολλές παρεμβάσεις έναν εμπορικό περίπατο.Σαν να σχεδιάσεις μια καινούργια αγορά που ήδη υπάρχει.

Τα “open malls” χωρίς τον κατάλληλο σχεδιασμό και τις εγγυήσεις απέναντι στους επιχειρηματίες είναι πολλές φορές ζημιογόνα για μεγάλο μέρος ειδικά του λιανεμπορίου αφού έχεις να συναγωνιστείς αλυσίδες πολυεθνικών και όχι μόνο εταιρειών με μεγάλα budget και πολύ ισχυρό brand name.

Λ.Κ: Πόσο σημαντική θεωρείτε την μετάβαση των επιχειρήσεων στο Ψηφιακό κόσμο;

Δ.Κ: Αυτή την περίοδο που διανύουμε είναι το Α και το Ω. Δυστυχώς στον Δήμο μας είμαστε ακόμα σε βρεφικό στάδιο σε αυτό το κομμάτι. Η πρώτη συνεργασία όπως προείπα είχε να κάνει με τα e-shop και το ΕΕΑ. Με την ευκαιρία να σας πω και για μια καινούργια υπηρεσία που μας ενημέρωσε πρόσφατα η  περιφέρεια και έχει να κάνει με το ψηφιακό κόσμο και συγκεκριμένα μια πλατφόρμα e-commerce.

Ένα καινούργιο πρόγραμμα που παρουσιάστηκε από τον υπουργό κ. Βορίδη  με την ονομασία Agora Delivery και θα επιδοτηθεί από την περιφέρεια Αττικής.

Σε μερικές μέρες θα το ανακοινώσουμε και επίσημα μέσω του Δήμου. Πρέπει όλοι να συμβαδίζουμε με τα νέα πρότυπα και τις απαιτήσεις των καιρών, πόσο μάλλον τώρα!!

Λ.Κ: Σαν Αντιδήμαρχος Θρακομακεδόνων  θα ήθελα να αναφερθείτε εκτενώς στα ιδιαίτερα  προβλήματα της  κοινότητάς μας και ποια τα σχέδιά σας  για την άμεση και έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

Δ.Κ: Τα προβλήματα στους Θρακομακεδόνες είναι γνωστά εδώ και χρόνια .Το μεγαλύτερο πρόβλημα της καθαριότητας που ταλανίζει πολύ καιρό το προάστιο μας έχει βελτιωθεί αισθητά με την συνδρομή και τον προγραμματισμό από την διεύθυνση τους προϊστάμενους τα συνεργεία καθαρισμού και τον ίδιο  τον  αντιδήμαρχο καθαριότητας κ. Τοπαλίδη .

Σκοπός του Δήμαρχου είναι να ξεκινήσει η διαδικασία δημοπράτησης του βόρειου τομέα σε ιδιώτη για οριστική λύση στο πρόβλημα και των Θρακομακεδόνων αλλά και γενικά όλου του δήμου  αφού τα συνεργεία θα έχουν επάρκεια σε ανθρώπινο δυναμικό αλλά και μηχανήματα και θα επικεντρώσουν την δύναμη στο υπόλοιπο κομμάτι του δήμου μας.. 

Για τις συνδέσεις στην αποχέτευση που σταμάτησαν το 2018 ο κ. Δαμάσκος Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων έχει ξεκινήσει τις διαδικασίες με τον ανάδοχο εργολάβο. Άμεσα και με σειρά προτεραιότητας αρχίζουν οι συνδέσεις με το δίκτυο .

Οι δρόμοι της ΔΕ θέλουν καινούργιο ασφαλτικό. Ειδικά μετά την κακοκαιρία είναι σε πολύ κακή κατάσταση.Μελέτες έχουν κατατεθεί στην περιφέρεια από το Φεβρουάριο του 2020 και περιμένουμε την χρηματοδότηση τους, αλλά υπάρχουν πολλές καθυστερήσεις αφού πολλά κονδύλια πήγαν στην κάλυψη αναγκών του COVID. Οι κόμβοι (κονδύλι Σπανού) θα ξεκινήσουν σε σύντομο χρονικό διάστημα και έτσι οι δρόμοι μας θα είναι πολύ πιο ασφαλείς για όλους.Στόχος μου να δίνω λύσεις η να προλαμβάνω όσο μπορώ  καταστάσεις. Εδώ μεγάλωσα γνωρίζω καλά τα προβλήματα της περιοχής μου.

Μοναδικός εχθρός μας εξ άλλου είναι το καλύτερο!!

Λ.Κ: «Μήδεια»: Χιονιάς 40ετίας – Χιόνιζε επί 36 ώρες. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα μικρό απολογισμό για την  αντιμετώπιση  των προβλημάτων που δημιούργησε στην πόλη μας.

Δ.Κ: Πραγματικά 36 ώρες  χιονόστρωση, πρωτοφανές. Δύσκολες στιγμές.  Ένα μεγάλο stress test για τον Δήμο μας και ακόμα μεγαλύτερο για όλο το βόρειο τομέα  Θρακομακεδόνες Βαρυμπόμπη Πανόραμα. Ενδεικτικές είναι οι εικόνες που δείχνουν το μέγεθος της “θεομηνίας”. Από την πρώτη στιγμή  ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός βρέθηκε στο κοινοτικό κατάστημα και στην πολιτική προστασία στις λεκάνες για να συντονίσει την επιχείρηση.

Πέντε αντιδήμαρχοι  συνεργαστήκαμε  άψογα για να φέρουμε εις πέρας την δύσκολη αυτή επιχείρηση. Πρωταρχικός μας σκοπός ήταν να εξυπηρετήσουμε τις ευπαθείς ομάδες, δημότες που είχαν προγραμματίσει επίσκεψη σε νοσοκομεία και σε εμβολιαστικά κέντρα  και να κρατήσουμε ανοιχτούς όλους τους κεντρικούς δρόμους  στο βόρειο τομέα .

Πρώτη φορά επιχείρησαν 9 μηχανήματα ταυτόχρονα στην περιοχή μας .Οι υπάλληλοι της πολιτικής προστασίας, οι χειριστές των μηχανημάτων έδωσαν το 100% .

Στη Δημοτική Ενότητα Θρακομακεδόνων κρατήσαμε για τρία 24ωρα την κοινότητα ανοιχτή  για να καταγράψουμε μέσω του τηλεφωνικού μας κέντρου όλες τις κλήσεις για βοήθεια ή για ενημέρωση. Η σφοδρότητα της χιονόστρωσης όμως μας δημιούργησε αρκετά  προβλήματα με πτώσεις δέντρων που έκλεισαν δρόμους και σε μερικές περιπτώσεις έπεσαν σε  καλώδια της ΔΕΗ   με αποτέλεσμα προσωρινές διακοπές ρεύματος. Αν δούμε κύριε Καλογεράκη τι έγινε σε διπλανούς δήμους καταλαβαίνουμε ότι ο Δήμος μας  βγήκε σχεδόν αλώβητος από όλη αυτή την κακοκαιρία.

Δεν μπορώ να μην ευχαριστήσω τους υπάλληλους της διοίκησης, της καθαριότητας και του πρασίνου της Δ. Ε.  Θρακομακεδόνων  που όποτε χρειάστηκε  ήταν παρόντες. Ακόμα θέλω να ευχαριστήσω τους εθελοντές δημότες μας, που μας έδωσαν μεγάλη χείρα  βοήθειας  στην αντιμετώπιση της “Μήδειας”.Πρέπει να είμαστε πάντα έτοιμοι να αντιμετωπίζουμε παρόμοιες  καταστάσεις.

Λ.Κ: Σε λίγους μήνες θα αρχίσει η αντιπυρική περίοδος . Όλοι γνωρίζουμε ότι η πόλη μας εντάσσεται στις περιοχές πρώτης επικινδυνότητας. Ποια μέτρα προγραμματίζετε να πάρετε ώστε να είμαστε έτοιμοι σε μία πιθανή εκδήλωση πυρκαγιάς στην περιοχή μας; 

Δ.Κ: Όσο αφορά την αντιπυρική περίοδο που ξεκινάει τον Μάιο πρέπει να είμαστε έτοιμοι από όλες τις πλευρές. Αποψίλωση, καθαρισμός ρεμάτων, κοπή επικίνδυνων δέντρων και ότι ζητήσει η υπηρεσία πολιτικής προστασίας για  συντήρηση μηχανημάτων όπως για παράδειγμα  υδροφόρες, 4χ4 με αντλίες αλλά και το σύστημα διαβροχής στο ρέμα της οδού Μακεδονίας.

Να ενημερώσουμε τους κατοίκους     ότι  το κλάδεμα  απαγορεύεται κατά την αντιπυρική περίοδο αλλά και του ότι πρέπει να σταματήσουν την  απαράδεκτη και επικίνδυνη εναπόθεση απορριμμάτων σε κοινοχρήστους χώρους ή σε κενά οικόπεδα.

Ο ΣΥΝΠΑ  μας βοηθά κάθε χρόνο κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου σε καθαρισμό ξερών χόρτων και κλαδιών. Το ίδιο θα γίνει και φέτος μετά από επικοινωνία που είχα μαζί τους.

Να μιλήσουμε  με την πυροσβεστική υπηρεσία να ελεγχτούν οι πυροσβεστικοί κρουνοί και οι προσβάσεις σε δρόμους  και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί να γίνει για την ενημέρωση του κόσμου μέσα από τα ΜΜΕ και το διαδίκτυο για την επικινδυνότητα της περιοχής .

Σε αυτό το σημείο να τονίσω την μεγάλη δουλειά που κάθε χρόνο   κάνουν οι εθελοντές της πυροπροστασίας που εδώ και πολλά χρόνια είναι άγρυπνοι φρουροί του προαστίου μας και τους  ευχαριστώ πολύ.

Λ.Κ: Σας ευχαριστώ πολύ κύριε Αντιδήμαρχε και σας εύχομαι ολόψυχα καλή επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο σας.

Δ.Κ: Σας ευχαριστώ από καρδιάς που μου δίνεται την δυνατότητα μέσα από την εφημερίδα και με τα καίρια ερωτήματα σας να ενημερώσω τους δημότες της περιοχής μας για τις εξελίξεις στον Δήμο μας.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: