ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ
Ψηφιακό βιβλιάριο υγείας, απαγόρευση πώλησης από petshops και μείωση δημοτικών τελών φέρνει νομοσχέδιο για την προστασία σε αδέσποτα και ζώα συντροφιάς
25/02/2021 08:48
Ανανεώθηκε 25/02/2021 08:51
3 '
Θεσπίζονται κίνητρα από τους Δήμους προκειμένου οι ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα ζώα συντροφιάς, όπως χορήγηση voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση και η μείωση δημοτικών τελών έως και 10%.
Τη βελτίωση των συνθηκών ζωής και προστασίας τόσο των αδέσποτων όσο και των δεσποζόμενων ζώων εισάγει τo νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που πρόκειται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή.
Όσον αφορά τα ζώα συντροφιάς η ύπαρξη μέχρι τώρα Βιβλιαρίου Υγιεινής, μετατρέπεται σε ψηφιακό, όπου θα αποτυπώνεται το ιατρικό τους ιστορικό και θα είναι προσβάσιμο ψηφιακά για τους ιδιοκτήτες και τους κτηνιάτρους, σε έκτακτες περιστάσεις. Το ψηφιακό βιβλιάριο υγείας θα περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία υγείας (ημερομηνία στείρωσης, ιατρικές πράξεις, εμβολιασμοί, φαρμακευτική αγωγή), ταυτότητας (κωδικός ηλεκτρονικής σήμανσης, κωδικός σήμανσης θηλυκού γονέα, φύλο, χρώμα, φυλή, ένδειξη ιδιότητας ως ζώου υπηρεσίας, κυνηγετικού ή ποιμενικού σκύλου) και αναπαραγωγής του ζώου (αριθμός έγκρισης εκτροφέα, καταγραφή γεννών και απογόνων), καθώς και του ιδιοκτήτη η του εκτροφέα.
Μια επίσης σημαντική αλλαγή που φέρνει το νομοσχέδιο είναι και η απαγόρευση πώλησης σκύλων και γατιών από pet shops, όπως και οι αγγελίες για ζευγάρωμα. Η πώληση/διάθεση στα ζώα συντροφιάς θα γίνεται μόνο από εγκεκριμένους επαγγελματίες ή αδειοδοτημένους εκτροφείς και ιδιοκτήτες. Απαγορεύεται, ακόμη, η καταβολή αντιτίμου για την πραγματοποίηση υιοθεσιών, εκτός από τα έξοδα μετακίνησης, σίτισης ή ιατρικής φροντίδας των ζώων.
Αλλαγές θα υπάρχουν και στους κανόνες αναπαραγωγής, αφού κάθε ιδιοκτήτης θα έχει δικαίωμα για μια αναπαραγωγή στη διάρκεια ζωής του ζώου, ενώ πλέον θα δηλώνονται και εκείνοι που θα υιοθετήσουν τα νεογέννητα ζώα. Επιπλέον, τίθενται όρια και στην αναπαραγωγή από εκτροφείς, ενώ σε κάθε άλλη περίπτωση η στείρωση καθίσταται πλέον υποχρεωτική.
Ακόμα, αυστηροποιούνται οι διατάξεις που αφορούν στην κακοποίηση ζώων και σε αυτές περιλαμβάνονται πλέον και πράξεις όπως η εγκατάλειψη, ο πυροβολισμός, ο εκούσιος τραυματισμός και η δηλητηρίαση (φόλες). Σε συνέχεια δε, δημιουργείται εθνικό ηλεκτρονικό μητρώο καταγραφής όσων έχουν καταδίκες για κακοποίηση ζώων, το οποίο θα τηρεί η Εισαγγελία Αθηνών.
Ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης
Σημαντικό ρόλο στην εφαρμογή των διατάξεων του νομοσχεδίου, πρόκειται να παίξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου οι ιδιοκτήτες ζώων να φροντίζουν καλύτερα τα κατοικίδιά τους. Έτσι, θεσπίζεται η δυνατότητα κινήτρων από τους Δήμους, όπως π.χ η χορήγηση voucher για σήμανση, καταγραφή και στείρωση και η μείωση δημοτικών τελών έως και 10%.
Για τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στην όλη διαδικασία εισάγεται χρηματοδοτικό πρόγραμμα με το όνομα «Άργος», ενώ κάθε Δήμος υποχρεούται, μόνος ή σε συνεργασία με άλλους ή μέσω Συνδέσμων ή σε συνεργασία με ιδιώτες, να εφαρμόζει ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων, που περιλαμβάνει: περισυλλογή, σήμανση και ηλεκτρονική καταγραφή, στείρωση και περίθαλψη, λειτουργία καταφύγιων, υιοθεσία, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας, καθώς και τη λειτουργία αποτεφρωτηρίων.