KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Η οικιακή κομποστοποίηση

11/11/2014 11:34
Ανανεώθηκε 11/11/2014 11:54
2 '
Οικιακή κομποστοποίηση,Zero waste
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Τα σκουπίδια μας προέρχονται από την παραγωγή και από την κατανάλωση προϊόντων. Ο καθένας από εμάς παράγει περίπου 500 κιλά σκουπίδια το χρόνο. Τα σκουπίδια αυτά δημιουργούν πολλαπλά προβλήματα, όχι μόνο στο φυσικό και αστικό περιβάλλον αλλά και στην ανθρώπινη υγεία.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η κομποστοποίηση είναι ο βιωσιμότερος  τρόπος διαχείρισης των βιοαποδομήσιμων / οργανικών μας υπολειμμάτων. Είναι η διαδικασία της αποσύνθεσης και της φυσικής ανακύκλωσης των οργανικών υλικών που καταλήγει στη δημιουργία μιας μάζας που μοιάζει με χώμα και είναι πολύ θρεπτική για τα φυτά.

Η διαδικασία για την οικιακή κομποστοποίηση είναι ιδιαίτερα απλή. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή του κάδου κομποστοποίησης τον οποίο αγοράζουμε ή κατασκευάζουμε εύκολα μόνοι μας. Στη συνέχεια, απαραίτητο είναι και ένα καδάκι κουζίνας για την προσωρινή και χωριστή συλλογή των οργανικών αποβλήτων, ένα εργαλείο κήπου (πιρούνα) για την ανάδευση του σωρού των οργανικών του κάδου και τέλος, γαιοσκώληκες προαιρετικά για τους κάδους κήπου και υποχρεωτικά για τους κάδους μπαλκονιού.

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι τα υλικά εκείνα που μπορούμε να ρίχνουμε στον κάδο. Πιο συγκεκριμένα, βιοαποδομήσιμα / οργανικά υλικά είναι: φρούτα και λαχανικά, στάχτες από το τζάκι (όταν δεν έχουμε κάψει ξύλα με μπογιές και βερνίκια), κλαδέματα -γκαζόν – φύλλα – πριονίδι και απορρίμματα κουζίνας όπως τσόφλια αβγών, φίλτρα καφέ, τσάι, χαρτί κουζίνας, υπολείμματα από αφέψημα και βραστές σαλάτες (χωρίς λάδι).

Τα υλικά που ΔΕΝ ρίχνουμε στον κάδο είναι: ζωικά προϊόντα (κρέας, ψάρια, κόκκαλα), γαλακτοκομικά (γάλα, γιαούρτι, τυρί, βούτυρο κ.λπ.), μαγειρεμένα με λάδι υπολείμματα τροφίμων ή λαδωμένα χαρτιά κουζίνας και ψωμί.

Το κομπόστ έχει πολλά οφέλη για ένα νοικοκυριό, καθώς μπορεί να χρησιμοποιηθεί γύρω από δέντρα, για τη βελτίωση του εδάφους και για λίπανση, ως υπόστρωμα για λουλούδια και λαχανικά, σε υπάρχουσα εδάφη και σε νέες περιοχές φύτευσης.

Όλοι και όλες πρέπει να ανακυκλώνουμε και να κομποστοποιούμε επειδή:

  • Είμαστε υπεύθυνοι για τα απορρίμματα που παράγουμε!
  • Το περιβαλλοντικό και οικονομικό κόστος της ανεξέλεγκτης απόρριψης σκουπιδιών μας είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλο!
  • Με την ανακύκλωση των υλικών και την κομποστοποίηση μειώνουμε έως και 80% τα απορρίμματα που καταλήγουν στο ΧΥΤΑ!
  • Με την ανακύκλωση και την επαναχρησιμοποίηση μειώνουμε τη χρήση φυσικών πόρων και ενέργειας!

Η δράση εντάσσεται στο έργο ZEROWASTE PRO. Το έργο ZEROWASTE PRO εντάσσεται στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Εδαφικής Συνεργασίας MED 2007-2013 ” Στόχος 2, Μέτρο 2.1 ” Προστασία και ενίσχυση φυσικών πόρων και πολιτιστικής κληρονομιάς” και συγχρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Χρηματοδοτικό Εργαλείων των υπό ένταξη χωρών, καθώς και από Εθνικούς Πόρους.

Website: www.zerowastepro.eu

Facebook:  https://www.facebook.com/zerowastepro
Zero_Waste_Pro_Logos MED CAP - horizontal Εύξεινη πόλη

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
SOFRONI VANITASOFRONI VANITA
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: