ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ
Η τοποθέτηση της περιφ.συμβούλου Ι.Τσούπρα για το πρώην βασιλικό κτήμα Τατοϊου
03/06/2015 14:23
3 '
Τις προτάσεις της για την αξιοποίηση του πρώην βασιλικού κτήματος Τατοϊου διατυπώνει στο παρακάτω κείμενο-τοποθέτηση η περιφερειακή σύμβουλος, εντεταλμένη για θέματα πολιτικής προστασίας Ιωάννα Τσούπρα. Τις θέσεις,αυτές, έχει αποστείλει στο δήμο Αχαρνών για ν΄αναγνωστούν στο αυριανό έκτακτο δημοτικό συμβούλιο με αντικείμενο συζήτησης την Κ.Υ.Α για το Μητροπολιτικό Πάρκο Τατοϊου.
” Το Τατόι είναι ένα κομμάτι της ιστορίας της Ελλάδος, ξεκινώντας από την αρχαία Δικέλλια, η θέση της οποίας συμπίπτει με το κεντρικό τμήμα του κτήματος, έως και την νεότερη ιστορία της Ελλάδος.
Οι βανδαλισμοί και η εγκατάλειψη των τελευταίων χρονών μας θλίβει όλους μας. Περιουσία του ελληνικοί λαού απαξιώνεται και καταστρέφεται από την αδιαφορία των τόσων χρονών. Ανάμεσα στο κατάφυτο δάσος, ο επισκέπτης σήμερα διακρίνει ερειπωμένα κτίρια. Καθώς προχωρά στο μεγάλο λιβάδι, κάτω από τον λόφο Παλιόκαστρου που φιλοξενεί τους βασιλικούς τάφους, συναντά οικογένειες και μεγάλες παρέες να κάνουν πικ νικ τα σαββατοκύριακα. Ποδηλάτες και πεζοπόροι ανάμεσα στα δρομάκια που οδηγούν στα σπίτια που άλλοτε φιλοξένησαν το προσωπικό του κτήματος και σήμερα ερημώνουν και φθείρονται. Ο παλιός πετρόχτιστος δρόμος που περνά από την εγκαταλειμμένη παλιά πισίνα στη θέση κιθάρα να βρίσκεται στα όρια της κατάρρευσης, ένας δρόμος που από μόνος του αποτελεί δείγμα αρχιτεκτονικής και μηχανικής κατασκευής.
Είναι θετικό, ότι ξεκινάει η αξιοποίηση του κτήματος, γιατί η συνέχιση της σημερινής κατάστασης οδηγεί στην απαξίωση και στην καταστροφή. Και στην Πάρνηθα, το έχουμε ξαναζήσει με την λεηλάτηση αντί της αξιοποίησης των εγκαταστάσεων του στρατώνα και της λεγόμενης βίλας Παπαδόπουλου, την διάλυση του παλιού σανατόριου, των εγκαταστάσεων του ΣΕΓΑΣ κτλ.
Όλοι μαζί πρέπει να ενώσουμε τις δυνάμεις μας για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, με χρήσεις που θα πρέπει να συνάδουν με την ιστορική φυσιογνωμία του χώρου χωρίς να τον προσβάλλουν, αποδίδοντάς τον παράλληλα στους πολίτες.
Επί της ουσίας τώρα. Το όνομα με το όποιο είναι γνωστό στην Ελλάδα και διεθνώς το κτήμα Τατοϊου είναι ισχυρό, αποτελεί brand name και δεν πρέπει να αλλάξει. Ενώ θα πρέπει να ξαναδούμε τα τόσα πολλά εστιατόρια που προτείνονται, και σ΄ αυτό θα συμφωνήσω με την πρόταση των φίλων του κτήματος για μετατροπή των στρατώνων σε εστιατόριο. Επίσης νομίζω ότι το Ξενοδοχείο θα πρέπει να κατασκευαστεί στον χώρο που ήταν το παλιό ξενοδοχείο Τατόϊ και τέλος πρέπει να υπάρξει στην οριοθέτηση Μουσείο Βασιλικών Αμαξών και Αμαξιών, μετά μάλιστα και την πρόσφατη απόφαση από το Κεντρικό Συμβούλιο Νεωτέρων Μνημείων όπου χαρακτηρίστηκαν μνημεία. Στο σχεδιασμό θα πρέπει να εξεταστούν: η πυρασφάλεια του χώρου σε συνδυασμό με την ασφάλεια των επισκεπτών, η αντοχή του χώρου σε αριθμό επισκεπτών, κυκλοφοριακή μελέτη καθώς και δυνατότητα στάθμευσης χωρίς επιβάρυνση του περιβάλλοντος, μελέτη πρόσβασης από τα μέσα μεταφοράς και τέλος τρόπο αξιοποίησης των μεγάλων αποθεμάτων νερού που διαθέτει το κτήμα κυρίως στη θέση Κιθάρα.
Τέλος, πρέπει να συνυπολογιστεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει το κτήμα, που αποτελεί μέρος του εθνικού δρυμού της Πάρνηθας και συγχρόνως υπάγεται στην προστασία του Υπουργείου Πολιτισμού. Ενώ δεν πρέπει να παραβλεφθούν, οι επιπτώσεις που θα υπάρξουν στις όμορες τοπικές κοινωνίες των Δήμων Αχαρνών και Διονύσου, ώστε να προβλεφθούν λύσεις για τη μείωση των επιπτώσεων”.