KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πρωτιά... ζέστης

ΦΥΛΗ

«Ξαφνικός θάνατος» για τα καταστήματα που νοίκιαζε ο δήμος Φυλής

02/12/2014 07:57
Ανανεώθηκε 03/12/2014 20:15
5 '
λουκέτα, καταστήματα
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Σε καταγγελία της απόφασης που πήρε, κατά πλειοψηφία, το δημοτικό συμβούλιο Φυλής για παύση των συμφωνητικών μισθώσεων ακινήτων με «ξαφνικό θάνατο», προτίθεται να προχωρήσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η παράταξη ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ. Πρόκειται για συμβάσεις ,τις οποίες είχε συνάψει ο δήμος προκειμένου να στεγάσει διάφορες δραστηριότητές του και η νέα διοίκηση αποφάσισε να σταματήσει.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η καταγγελία αφορά, κατά κύριο λόγο, το γεγονός ότι δεν έχει ακόμα διευκρινιστεί που θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες και που θα φυλαχθούν οι υλικοτεχνικές εγκαταστάσεις που βρίσκονται μέσα στα συγκεκριμένα κτίρια καθώς και το γεγονός ότι τίθενται σε κίνδυνο σημαντικά ιστορικά κειμήλια και αρχεία, μεταξύ των οποίων 26 χιλιάδες ευρήματα ανεκτίμητης ιστορικής και αρχαιολογικής αξίας.

Επιπλέον, ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουραίμης προτίθεται να προχωρήσει σε καταγγελία της απόφασης όπως και οι ιδιοκτήτες των κτιρίων, καθώς αναφέρεται ότι τα κτίρια αυτά δεν χρησιμοποιούνταν για τις ανάγκες του δήμου και ήταν κενά, γεγονός το οποίο χαρακτηρίζουν απολύτως ψευδές και συκοφαντικό.

«Πρόκειται για κτίρια που δεν είναι κενά και χρησιμοποιούνται για στέγαση των αναγκών και των υπηρεσιών του δήμου. Ο δήμος αυτός είναι μεγάλος με πολλές δραστηριότητες» τόνισε στο δημοτικό συμβούλιο και ανέγνωσε κατάλογο με τις υπηρεσίες που στεγάζονταν σε κάθε ένα από τα κτίρια που νοίκιαζε ο δήμος.

Σύμφωνα με αυτόν (απαλείφονται για ευνόητους λόγους στοιχεία των ιδιοκτητών και διευθύνσεις κτιρίων) στα κτίρια των οποίων οι συμβάσεις καταγγέλλονται, στεγάζονται οι εξής υπηρεσίες:

 ΦΥΛΗ

 1. Βιβλιοθήκη – Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης
 2. Παράρτημα Ωδείου – Φιλαρμονική, χώρος πολιτιστικών δραστηριοτήτων
 3. Αποθήκη
 4. Χώρος φύλαξης και συντήρησης παραδοσιακών στολών με, ιδιαίτερα μεγάλη αξία (αρκετών εκατομμυρίων ευρώ) και χώρος εκμάθησης ξένων γλωσσών και κομπιούτερ.
 5. Σχολή αγιογραφίας, ύστερα από προγραμματική σύμβαση
 6. Αποθήκευση οπτικοακουστικού υλικού του δήμου Φυλής, υπό την ευθύνη του δημοτικού υπαλλήλου Ανδρέα Βασιλάρα
 7. Δημιουργία αποθήκης και προθήκης αρχαιολογικού υλικού, ύστερα από προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Πολιτισμού και τη Β΄ΕΚΠΑ, μετά το χαρακτηρισμό της περιοχής ως ιδιαίτερου αρχαιολογικού χώρου
 8. Δραστηριότητες σκάκι, στα πλαίσια του αθλητικού και πολιτιστικού οργανισμού, με συνεργασία Σκακιστικού συλλόγου της περιοχής
 9. Εργοτάξιο του πρώην δήμου Φυλής. Να σημειωθεί ότι, μετά τη συνένωση των δήμων, το συγκεκριμένο εργοτάξιο μεταφέρθηκε στα Άνω Λιόσια σε ένα χώρο, στον οποίο επικρατούν απαράδεκτες συνθήκες. Ευθύνες για την κατάσταση φέρει και η διοίκηση του Δημήτρη Μπουραίμη. η οποία είχε υποσχεθεί ότι θα μεταφέρει το εργοτάξιο στο πρώην γκαράζ του δήμου Αθηναίων (κτίριο ιδιοκτησίας δήμου Φυλής) και, για άγνωστους λόγους, δεν το έκανε.
 10. Αποθήκη ηλεκτρολογικού υλικού και μόνιμου στολισμού Πάσχα και Χριστουγέννων και εθνικών εορτών
 11. Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης Γονέων
 12. Βοήθεια στο Σπίτι
 13. Γραφείο αθλητικού οργανισμού σε συνεργασία με τον ΕΠΟΣ Φυλής

Όλα τα μισθώματα λήγουν στις 31/12/2014 εκτός από τους χώρους όπου στεγάζονται το «Βοήθεια στο Σπίτι» και ο αθλητικός οργανισμός με τον ΕΠΟΣ Φυλής που λήγουν το Μάιο και τον Απρίλιο του 2015, αντίστοιχα.

ΑΝΩ ΛΙΟΣΙΑ

 1. Γραφεία παρατάξεων (έχει λήξει η σύμβαση)
 2. Κτίριο που βρίσκεται επί της λεωφόρου Φυλής, σε μια γκετοποιημένη περιοχή, απέναντι από την ιστορική εκκλησία του Αγίου Ιωάννη Θεολόγου. Χρησιμοποιούνταν ως χώρος συνάθροισης των κατοίκων της περιοχής και πολιτιστικών δραστηριοτήτων σε συνεργασία με το σύλλογο Μακεδόνων – Θρακών.
 3. Αποθήκη υλικών του δήμου
 4. Κτίριο, στο οποίο είχε προγραμματιστεί να μεταφερθούν οι οικονομικές υπηρεσίες του δήμου και τα έσοδα. Παράλληλα, θα έδινε «ζωντάνια» στην περιοχή, από την οποία είχε απομακρυνθεί η Εθνική Τράπεζα
 5. Επέκταση των δραστηριοτήτων του Ωδείου, μετά από προγραμματική σύμβαση με πολιτιστικούς συλλόγους της περιοχής.
 6. Αποθήκη
 7. Αποκεντρωμένο ιατρείο στην περιοχή της Λίμνης, σε μια υποβαθμισμένη περιοχή
 8. Κτίριο επί της Λ. Φυλής για πολιτιστικές δραστηριότητες θρησκευτικού χαρακτήρα
 9. Δραστηριότητες ωδείου, σε συνεργασία με πολιτιστικό σύλλογο
 10. Δραστηριότητες Κοινωνικής Υπηρεσίας και πολιτιστικού συλλόγου

Αναφερόμενος στις μισθώσεις που λήγουν, ο κ. Μπουραίμης υπογράμμισε ότι αν και ο δήμος είχε τη δυνατότητα να προχωρήσει σε επέκτασή τους και μετά το 2014, δεν το έκανε γιατί δεν ήθελε να δεσμεύσει τη νέα δημοτική αρχή.

Όσον αφορά σε εκείνες που λήγουν σε μακρύτερο χρονικό διάστημα (μέχρι και 11 χρόνια) επεσήμανε ότι η μακροπρόθεσμη μίσθωση έδινε τη δυνατότητα στο δήμο να πετύχει πολύ χαμηλότερο ενοίκιο για κτίρια – φιλέτα τα οποία, πριν την κρίση, δε θα ενδιαφέρονταν ποτέ οι ιδιοκτήτες τους να τα νοικιάσουν στο δήμο. «Θέλαμε να δώσουμε ζωή στην περιοχή. Να απλωθούν οι δημοτικές δραστηριότητες παντού, να μπορέσει ο δήμος να δώσει ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Κατηγορηματική διαβεβαίωσε ότι κανένα κτίριο στη δημοτική κοινότητα Φυλής έδωσε ο πρώην αντιδήμαρχος Φυλής Σταμάτης Αβράμης ενώ ο δημοτικός σύμβουλος Θεοδόσης Δρόλιας,  αναγνώρισε το δικαίωμα της δημοτικής αρχής να φροντίζει, όπως εκείνη εκτιμά καλύτερα, για το οικονομικό συμφέρον του δήμου αλλά την προέτρεψε να μη μιλά για «κενά κτίρια που δεν εξυπηρετούν λειτουργικές ανάγκες του δήμου» γιατί έτσι θίγει και τους υπηρεσιακούς παράγοντες που ενέκριναν τις μισθώσεις.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι σύμφωνα με πληροφορίες καμία μακροχρόνια μίσθωση δεν δεσμεύει τη δημοτική αρχή, καθώς μπορεί να προχωρήσει στην καταγγελία της, υπό δυο προυποθέσεις: να βρει χώρο σε δημοτικό κτίριο να φιλοξενήσει τις συγκεκριμένες δραστηριότητες και ότι δε θα ενοικιάσει κάποιο άλλο κτίριο για τον ίδιο λόγο. Και, βεβαίως, αρκεί να πληρώσει τις οικονομικές υποχρεώσεις που απορρέουν από τη σύμβασή της.

Εκείνο που έχει δικαίωμα μια δημοτική αρχή είναι να προβεί σε συνεχείς διαπραγματεύσεις για τη μείωση του ενοικίου ή να αποφασίσει ότι καταργεί τη δραστηριότητα.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: