KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πρωτιά... ζέστης

ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδικός Τύπος – «H ελληνική γοητεία πεθαίνει στην Ευρώπη» – «Παιχνίδι πόκερ»

06/02/2015 17:22
4 '
διεθνής Τύπος, ξένες εφημερίδες
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η εφημερίδα Trouw, σε άρθρο της Esther Bijlo με τίτλο «Παιχνίδι πόκερ στο χείλος του ελληνικού γκρεμού», αναφέρει ότι το βράδυ της Τετάρτης, διακόπηκε από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μια από τις πιστωτικές γραμμές για τις ελληνικές τράπεζες. Αυτό αποφασίστηκε από την πλειοψηφία του συμβουλίου της ΕΚΤ.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Αυτό είναι ενοχλητικό, αλλά όχι θανατηφόρο για τις ελληνικές τράπεζες, επειδή διαθέτουν άλλους τίτλους που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ενέχυρα. Η πιστωτική γραμμή έκτακτης ανάγκης για την Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζει να ισχύει. Εάν διακοπεί και αυτή η γραμμή, τότε οι ελληνικές τράπεζες θα έχουν μεγάλο πρόβλημα και θα καταρρεύσουν. Με αυτό τον τρόπο, η ΕΚΤ επιλέγει μια επίσημη προσέγγιση και δίνει στους Έλληνες μια προειδοποίηση που δεν μπορεί να παρερμηνευθεί.

Αυτό είναι επικίνδυνο, επειδή ωθεί την Ελλάδα περαιτέρω σε προβλήματα. Καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμεί ένα Grexit, αλλά υπάρχει ο φόβος ότι μεμονωμένα γεγονότα μπορούν να συσσωρευτούν και να οδηγήσουν σε ένα σχίσμα. Τότε προκύπτει ένα «Graccident», μια χαοτική αποχώρηση.

Αυτή την στιγμή γίνονται συζητήσεις για το αν η ΕΚΤ παρεμβαίνει υπερβολικά στην πολιτική. Η μια πλευρά πιστεύει ότι η ΕΚΤ θέτει απλώς τα όριά της ενώ η άλλη πλευρά υποστηρίζει ότι η ΕΚΤ υπερβαίνει τα όρια της εντολής της. Η αλήθεια είναι ότι και οι Έλληνες είναι χαώδεις. Την μια ημέρα επιμένουν για παραγραφή του χρέους και την επόμενη είναι λιγότερο ριζοσπαστικοί. Αλλά δώστε τους μια ευκαιρία. Οι πράξεις της ΕΚΤ δεν μπορούν να ερμηνευτούν διαφορετικά, παρά μόνο ως πολιτικός στόχος.

Η εφημερίδα Volkskrant, σε άρθρο του Marc Peeperkorn με τίτλο «H ελληνική γοητεία πεθαίνει στην Ευρώπη», τονίζει ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας και ο Υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης επιστρέφουν στην Ελλάδα με άδεια χέρια. Στις περισσότερες χώρες που επισκέφθηκαν τους περίμενε ένα κρύο ντους.

Ο τρόπος με τον οποίο ο Jean Cleaude Juncker υποδέχτηκε την Τετάρτη τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα τα λέει όλα. Μετά από ένα γρήγορο φιλί στο μάγουλο, ο Juncker πήρε τον Έλληνα από το χέρι σαν μικρό παιδάκι και τον συνόδευσε στο γραφείο του. Έπειτα του κατέστησε σαφές ότι ο ερχομός μιας νέας αριστερής κυβέρνησης δεν σημαίνει ότι ολόκληρη η Ε.Ε. θα αλλάξει τακτική.
Αυτό είναι επώδυνο, επειδή ο αριθμός συναντήσεων του Τσίπρα και του Βαρουφάκη στην Ευρώπη ήταν εντυπωσιακός και μεγάλος. Υπάρχουν αρχηγοί κυβερνήσεων που κατά την διάρκεια ολόκληρης της πρωθυπουργίας τους δεν το καταφέρνουν αυτό.

Τι απέδωσε τελικά η πενθήμερη επίθεση γοητείας; Εν πάση περιπτώσει, ο Τσίπρας απέκτησε μια γραβάτα από τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Matteo Renzi. O Τσίπρας υποσχέθηκε να την φορέσει όταν η Ελλάδα κλείσει μια νέα ευνοϊκή συμφωνία με τους πιστωτές της. Κάτι παραπάνω ωστόσο δεν κατάφερε ο Τσίπρας ή ο Βαρουφάκης.

Μπορεί μεν η Τρόικα να εξαφανίζεται ως όνομα ή ως θεσμός, αλλά η πολιτική και αυστηρή εποπτεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ δεν θα εξαφανιστεί. Μια εξέδρα όπου οι εμπειρογνώμονες της Ευρώπης και της Ελλάδας θα μπορούν να συντονίζουν και να ελέγχουν τις κατευθυντήριες γραμμές μιας συμφωνίας είναι απαραίτητη. Επίσης, χώρες όπως η Γερμανία και η Ολλανδία επιμένουν στην συνέχεια της εμπλοκής του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα βοηθείας.
Η αδιαλλαξία των χωρών της Ευρωζώνης, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έχει τρεις αιτίες. Πρώτον, οφείλεται στην αξιοπιστία της Ευρωζώνης. Εάν κατέρρεαν οι συμφωνίες με κάθε αλλαγή κυβέρνησης, οι επενδυτές θα θεωρούσαν την Ευρωζώνη αναξιόπιστη.

Δεύτερον, μια παραγραφή του ελληνικού χρέους ανοίγει την πόρτα για την Πορτογαλία, την Ισπανία, την Ιρλανδία και την Κύπρο, οι οποίες έχουν δανειστεί επίσης εκατοντάδες δισεκατομμύρια ευρώ από το Ευρωπαϊκό Ταμείο έκτακτης ανάγκης, οι οποίες θα απαιτήσουν δικαίως την ίδια προσέγγιση.

Τρίτον, υπάρχουν πολιτικά επιχειρήματα. Ο Ισπανός πρωθυπουργός Rajoy δεν ανησυχεί για τον Τσίπρα επειδή αυτό θα έδινε το μεγαλύτερο εκλογικό δώρο που μπορεί να δώσει στο νέο κόμμα Podemos, το οποίο αντιτίθεται στις περικοπές. Το ίδιο ισχύει και για τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας, ο οποίος φέτος θα ξεκινήσει τον προεκλογικό του αγώνα, και για τον Ολλανδό πρωθυπουργό Mark Rutte, o οποίος ασχολείται ήδη με την προεκλογική του εκστρατεία για τις επαρχιακές εκλογές.

Παρά το αδιέξοδο μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της, οι διπλωμάτες στις Βρυξέλλες βλέπουν ένα θετικό σημείο. Ο Τσίπρας γνωρίζει τώρα με ποιους βρίσκεται αντιμέτωπος πριν παρουσιάσει τα σχέδια της κυβέρνησης το Σαββατοκύριακο και πριν ζητήσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Τώρα μπορεί να προσαρμόσει το ύφος και το περιεχόμενο του σχεδίου του.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: