HOT STORY
Meteoacharnes: Είδε τη γύμνια του κράτους ο «Μπάλλος» και… χαλαρώνει ρυθμό. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή
15/10/2021 07:46
4 '
Σε πιο χαλαρούς ρυθμούς θα κάνει επίδειξη δύναμης το καιρικό σύστημα «Μπάλλος» σήμερα, ειδικά στην Αττική. Αφάνταστα υπερβολικά ήταν τα χιλιοστά που έπεσαν απ’ άκρου σε άκρο της Ελλάδας, αφάνταστη ήταν και η γύμνια της Ελληνικής κυβέρνησης.
Οι τετριμμένες δηλώσεις του στυλ «είμαστε πανέτοιμοι να αντιμετωπίσουμε την κακοκαιρία» και «θα είμαστε ασυγχώρητοι αν δεν μπορούμε να αντιμετωπίσουμε πυρκαγιές και πλημμύρες που ξέρουμε από πριν», για μία ακόμα φορά έπεσαν στο κενό.
Οι εικόνες που είδαν χθες το φως της δημοσιότητας, μόνο ως εικόνες ντροπής για την Ελλάδα του 2021 μπορούν να χαρακτηρισθούν. Λεωφορεία έγιναν … υποβρύχια. Μαθητές έφυγαν από τις τάξεις τους κάνοντας γέφυρα με θρανία. Ο Κηφισός έφθασε στα όριά του. Δρόμοι μετατράπηκαν σε ορμητικούς χείμαρρους εγκλωβίζοντας οδηγούς και πεζούς. Και η κυβέρνηση αδρανής να παρακολουθεί, μέχρι που αργά το βράδυ πραγματοποίησαν έκτακτη σύσκεψη για να περισώσουν ότι ήταν δυνατόν από την υπόληψή τους, με μέτρα πυροτεχνήματα.
Οι προειδοποιήσεις υπήρχαν έγκαιρα. Ίσως κανείς από τους «ειδικούς» της κυβέρνησης δεν πίστεψε ότι θα γινόταν αυτό το κακό. Η γη ήταν στεγνή μετά από 115 ημέρες ανομβρίας. Και όσο άντεξε άντεξε. Μετά άρχισαν τα πλημμυρικά φαινόμενα. Και όσο η ώρα περνούσε τόσο το πρόβλημα οξυνόταν.
Στις Αχαρνές το ευχάριστο ήταν ότι κατά διαστήματα η βροχόπτωση σταματούσε. Και αυτό είχε ως αποτέλεσμα να μπορούν να απορροφηθούν τα νερά. Η χθεσινή ημέρα χαρακτηρίσθηκε επίσης από την μεγάλη τοπικότητα. Το ρεκόρ βέβαια ανήκει στη Ίλιον.
Βροχόπτωση της Πέμπτης 14 Οκτωβρίου στις Αχαρνές και στους γύρω Δήμους.
1230μ. 32,6 μμ (Πάρνηθα)
350 μ. 33,2 μμ (Φυλή)
300 μ. 87,9 μμ (Θρακομακεδόνες)
283 μ. 101,4 μμ (Τατόι)
211 μ. 61,4 μμ (meteoacharnes)
182 μ. 54,4 μμ (Άνω Λιόσια)
149 μ. 91,8 μμ (ΣΚΑ)
130 μ. 93,2 μμ (Λ. Δημοκρατίας)
100 μ. 117,8 μμ (Ίλιον).
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μετά την εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων και ισχυρών ανέμων σε όλη την Ελλάδα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 1.424 κλήσεις, κυρίως για αντλήσεις υδάτων, μεταφορές ατόμων σε ασφαλές σημείο, κοπές δέντρων και αφαιρέσεις αντικειμένων. Η Περιφέρεια Αττικής δέχθηκε 779 κλήσεις κυρίως σε περιοχές του λεκανοπεδίου, 668 για αντλήσεις υδάτων, 42 για απεγκλωβισμό ατόμων από ανελκυστήρες, 41 για κοπές δέντρων, 23 για μεταφορές ατόμων σε ασφαλή σημεία και 5 για αφαιρέσεις αντικειμένων.
Η εξέλιξη του καιρού
Παροδική ήταν η καταιγίδα που πέρασε από την Αττική τα ξημερώματα της Παρασκευής. Σποραδικά, από τα μεσάνυχτα της Πέμπτης και μετά είχε ποτιστικές βροχοπτώσεις. Έντονη αλλά σύντομη καταιγίδα είχε λίγο μετά τις 04:00. Αρκετά ηλεκτρικά αλλά λίγα τα χιλιοστά υετού. Στον Μετεωρολογικό σταθμό Αχαρνών, καταγράφηκαν 6,3 μμ. Στη Φυλή 7,00 μμ. Και στο Ίλιον 11,00 μμ.
Για σήμερα, στη Βόρειο Ελλάδα κυρίως προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες ενώ αναμένονται χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου και της Δυτικής και κεντρικής Μακεδονίας. Θα πρέπει να επισημανθεί ότι αναμένεται ενίσχυση των Νοτίων Νοτιοανατολικών ανέμων που στο Αιγαίο ενδέχεται να ξεπεράσουν τα 9 μποφόρ.
Ειδικά στην Αττική, δεν μπορούν να αποκλειστούν τα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα, σε πιο ήπια μορφή όμως σε σχέση με χθες. Ήδη άρχισαν να καταφθάνουν πυκνές νεφώσεις από Νότια, ενώ καταιγιδοφόρος πυρήνας βρίσκεται στην Κόρινθο. Έτσι και σήμερα αναμενόμενες είναι οι καταιγίδες, οπότε απαιτείται και πάλι προσοχή. Λίγες οι πιθανότητες για βροχόπτωση ξημερώματα του Σαββάτου. Στη συνέχεια ο καιρός θα είναι αίθριος, όπως και την Κυριακή.
Η θερμοκρασία το Σάββατο στις Αχαρνές, θα κυμανθεί από 14 με 20 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 15 με 22 βαθμούς. Στη Φυλή 14 με 20 βαθμούς. Στα ίδια περίπου επίπεδα την Κυριακή.
Οι άνεμοι το Σάββατο, θα πνέουν ασθενείς Νοτιοδυτικοί, και την Κυριακή ασθενείς Βορειοανατολικοί.
Φωτό: Χάρτης με τις βροχοπτώσεις που αναμένονται Παρασκευή απόγευμα.
Φωτό1: Η νύχτα έγινε μέρα από τους κεραυνούς στις 4:32 τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Φωτό2: Τα ύψη βροχής χθες στην Αττική, όπως καταμετρήθηκαν από σταθμούς του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.
Φωτό3: Η συγκεκριμένη προειδοποίηση της «Δυτικής Όχθης» από την Κυριακή 10 Οκτωβρίου για επικίνδυνα φαινόμενα στην Αττική Πέμπτη και Παρασκευή. Είχε προηγηθεί και άλλη από την προηγούμενη Παρασκευή, αλλά ακολούθησαν και άλλες.
Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής
http://www.meteoacharnes.gr/cu/