KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΑΧΑΡΝΕΣ

Σε Κηφισό και κόστος “κολλάει” η αντιπλημμυρική θωράκιση των Αχαρνών. Ποιες είναι οι μελέτες και ποιες λύσεις δίνουν

07/11/2014 08:12
Ανανεώθηκε 09/11/2014 16:12
4 '
Αντιπλημμυρικά έργα Αχαρνές, Μενίδι
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Αγανακτισμένοι με τις πρόσφατες πλημμύρες  είναι οι κάτοικοι των Αχαρνών, αφού γι άλλη μία φορά ήρθαν αντιμέτωποι με “τα ποτάμια” έξω από το σπίτι τους και τις επιχειρήσεις τους. Άλλοι ρίχνουν το φταίξιμο στο δήμο, άλλοι στην περιφέρεια, άλλοι στο ίδιο το κράτος και άλλοι στον κακό μας τον καιρό! Ποιος θα πάρει επιτέλους την ευθύνη γι’ αυτό το κακόγουστο αστείο που επαναλαμβάνεται κάθε χρόνο;

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Το www.doxthi.gr  μίλησε  με τους τεχνικούς του Δήμου,  οι οποίοι κάθε χρόνο σηκώνουν στις πλάτες τους αυτό το θέμα και αναζωπυρώνουν τη συζήτηση για τα έργα που απαιτούνται να γίνουν, όχι αύριο αλλά «χθες».  Όπως ανέφεραν, μόνιμο εμπόδιο για να εκτελεστούν τα έργα διαχείρισης ομβρίων είναι ο Κηφισός, αφού αντικειμενικά μιλώντας, το ποτάμι είναι κορεσμένο, δεν μπορεί να δεχτεί άλλα νερά ταυτόχρονα από όλες τις περιοχές και δυστυχώς είναι ο μοναδικός αποδέκτης αυτής της μεριάς της Αττικής. Έτσι, εκμεταλλευόμενοι τα πορίσματα του RainDROP, ενός ευρωπαϊκού προγράμματος του  INTERREG IIB CADSES του Γ’ ΚΠΣ, πρότειναν , για να αντιμετωπισθεί το πρόβλημα του ποταμιού, να κατασκευαστούν δεξαμενές ανασχέσεις, οι οποίες θα κρατάνε τα νερά την περίοδο αιχμής της βροχόπτωσης και όταν αρχίζει να πέφτει στάθμη του Κηφισού ναι ενεργοποιούν τις αντλίες τους και να στέλνουν τα νερά στο ποτάμι. Αυτή είναι μια λύση που οι άλλες ευρωπαϊκές πόλεις που μαζί με το Μενίδι συμμετείχαν στο RainDROP (ΚΑΡΒΙΝΑ και ΒΣΕΤΙΝ της Τσεχίας, ΚΟΥΠΦΕΡΤΣΕΛ της Γερμανίας και ΤΡΕΝΤΣΙΝ της Σλοβακίας) χρησιμοποιούν εδώ και πολύ καιρό γιατί και εκεί οι αποδέκτες ομβρίων δεν είναι σε καλύτερη κατάσταση γιατί με την εξάπλωση παντού του τσιμέντου, η Γη δεν μπορεί να  «ρουφήξει» νερά.

Για να μην αδικούμε όμως και τον εαυτό μας και την πόλη μας πρέπει να πούμε ότι και ο Δήμος μετά από πολύ κόπο και αγώνες κατάφερε να κάμψει αντιδράσεις μικρόμυαλων ανθρώπων και σήμερα κατασκευάζει (μέσω της περιφέρειας λόγω του μεγέθους του έργου) και με μελέτη που ο ίδιος ανάθεσε στην τεχνική βοήθεια της Μελετητικής Εταιρείας και ιδιαίτερα του καθηγητή του ΕΜΠ Μανώλη Αφτιά και του επιτελείου του της Εταιρείας “Υδρονομή”, ένα τεράστιο και πρωτοποριακό έργο στο Γεροβουνό και την Αγία Άννα, την λεκάνη των οδών Σάμου και Δημοκρατίας.

Ο Δήμος, επίσης, έχει επεξεργαστεί υπάρχουσα μελέτη δικτύου αποχέτευσης ομβρίων του Κέντρου και συμπλήρωσε με δικά του μέσα και έξοδα μια πρόταση παρόμοια με την προηγούμενη. Προβλέποντας λοιπόν δύο δεξαμενές σύμφωνα με τα πορίσματα του RainDROP  πρότεινε λύσεις  για το πρόβλημα των ομβρίων του Κέντρου.

Πρόκειται για προτάσεις και λύσεις που έχουν συζητηθεί κατά καιρούς σε διάφορες συσκέψεις,χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχουν αποτυπωθεί σε έργα. Σε μία από αυτές τις συσκέψεις, στις 25/05/2005, στα γραφεία της Δ/σης Δ10 της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Έργων του ΥΠΕΧΩΔΕ, είχε επισημανθεί  η αδυναμία του ρέματος Εσχατιάς ως έχει σήμερα να παραλάβει τις εκροές αιχμής του δικτύου αποχέτευσης ομβρίων που έχει μελετηθεί και διατυπώθηκε από τον καθηγητή κ.Αφτιά η πρόταση εφαρμογής συστήματος ανάσχεσης αναλόγου με εκείνο που ήδη εφαρμόζεται πιλοτικά στο Δήμο στα πλαίσια του προγράμματος RAINDROP του ΙΝΤΕRREG IIB CADSES.

Οι γενικές αρχές της προτεινόμενης μέσω ανάσχεσης λύσης ήταν οι εξής:

  • Κατασκευή του προτεινόμενου δικτύου αποχέτευσης ομβρίων σε συνδυασμό με παρεμβολή προ της απόδοσης στο ρέμα Εσχατιάς συστημάτων ανάσχεσης δεξαμενών για κάθε συλλεκτήρα.
  • Απόδοση προς το ρέμα Εσχατιάς παροχής όχι μεγαλύτερης από αυτή που οδηγείται σήμερα μέσω επιφανειακής απορροής

Με λίγα λόγια, το “κύκλωμα” ή αλλιώς “λεκάνη απορροής” όπως την αποκαλούν οι ειδικοί , από ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ – ΔΗΜ. ΔΕΔΕ- ΣΩΚΡΑΤΟΥΣ – ΚΑΡΑΒΟΣ – ΠΕΖΟΔΡΟΜΟΣ – ΑΓΙΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ  όπου και  βρίσκεται το “τρίγωνο του διαβόλου”. ΔΕΚΕΛΕΙΑΣ-ΠΑΓΚΑΛΟΥ  θα τροφοδοτεί μια δεξαμενή 22.500 κυβικών μέτρων στον Κάραβο πίσω από τον Ευκλείδη και μέσω του αγωγού της Λιοσίων «χύνει» όταν πρέπει τα νερά της στην Εσχατιά.

Το δεύτερο «κύκλωμα» : ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ – ΔΗΜ.ΔΕΔΕ – ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ – ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΟΥΣ τροφοδοτεί μια άλλη δεξαμενή στο τέλος της Κολοκοτρώνη δίπλα στο ρέμα 14.000 κυβικών μέτρων που θα ρίχνει τα νερά της (όταν πρέπει) χωρίς πολύ κόπο στη διπλανή της Εσχατιά.

Αυτή είναι η πρόταση για να θωρακιστεί η πόλη από τις πλημμύρες η οποία δεν έχει “πάρει το δρόμο” να εφαρμοστεί για πολλούς και διάφορους λόγους.Ο ένας εξ αυτών  είναι το οικονομικό, καθώς σύμφωνα με τη τους υπολογισμούς βγαίνει ένα ποσό μεταξύ 20 και 22 εκατομμυρίων ευρώ. Αν υπολογίσουμε, μάλιστα, και τις εκπτώσεις που δίνονται από τους εργολάβους σήμερα (τουλάχιστον 40%), υπολογίζεται ότι δεν  θα χρειαστούν παραπάνω από 13-14 εκατομμύρια. Κι αυτά σταδιακά γιατί τα έργα είναι υπολογισμένα έτσι που να εκτελούνται τμηματικά και να λύνουν σταδιακά το  πρόβλημα. Και θα σώσουν όχι μόνο τους κατοίκους του Κέντρου αλλά και αυτούς που μένουν χαμηλότερα. Γιατί το πρόβλημα του νερού αντιμετωπίζεται από «ανάντι» δηλαδή από πιο ψηλά γιατί αν πάει να λυθεί από «κατάντι» δηλαδή από χαμηλότερα, από κατάντι γίνεται κατάντια. 

Ας πράξουμε,λοιπόν, ως Προμηθείς και όχι ως επιμηθείς για να προλάβουμε,στο μέλλον, παρόμοιες καταστροφές που αθροιστικά κοστίζουν στο κράτος,πολλαπλάσια χρήματα, από αυτά που θα διέθετε για να γίνουν τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας .

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: