KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ

Πολλαπλοί συμβολισμοί στην ημέρα μνήμης των εκτελεσθέντων αμάχων από τους Γερμανούς στην Πάρνηθα

13/07/2015 15:52
Ανανεώθηκε 14/07/2015 05:11
3 '
Μνημόσυνο Πάρνηθα
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Μια ιδιαίτερα συγκινητική τελετή πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 12 Ιουλίου στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Τριάδος Πάρνηθας στη μνήμη των 29 εκτελεσθέντων αμάχων ποιμένων, ανθρακέων και γεωργών (Μενιδιατών, Λιοσιωτών, Χασιωτών και Σαρακατσάνων από τα Λεγρενά Λαυρεωτικής) από τα Γερμανικά στρατεύματα κατοχής.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Η πρωτοβουλία για την εκδήλωση αυτή ανήκει στους συγγενείς των θυμάτων, αλλά και στην Ιστορική και Λαογραφική Εταιρία Αχαρνών (ΙΛΕΑ) και άλλους εννέα πολιτιστικούς φορείς από τις Αχαρνές και τη Φυλή, ενώ είχε τη στήριξη των δύο παραπάνω δήμων. Μετά το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης, ο ιστορικός ερευνητής Δημήτρης Γιώτας και ο πρόεδρος της ΙΛΕΑ Γιώργος Φυτάς αφηγήθηκαν το ιστορικό των συγκεκριμένων εγκλημάτων πολέμου, το χρονικό των γεγονότων του Ιουλίου του 1944 που είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν άδικα τη ζωή τους 29 άμαχοι.

Στον σύντομο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Πέτρος Φιλίππου, έκανε μια γενική αναφορά στην αντίσταση κατά των Γερμανών στην Αττική και τόνισε ότι κατά την προσωπική του άποψη οι άνθρωποι που έμεναν και δραστηριοποιούνταν στην περιοχή της Πάρνηθας και στα γειτονικά βουνά δεν ήταν άμαχοι. «Ήταν ο απλός λαός αυτός, ο οποίος έδινε καταφύγιο σε όλους τους αγωνιστές, σε όσους είχαν σηκώσει τη σημαία εναντίον των Γερμανών και τους καθοδηγούσε στα κρυφά περάσματα του βουνού που γνώριζε καλά» επισήμανε ο κ. Φιλίππου και συνέχισε λέγοντας ότι η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό ειδικά αυτή την περίοδο που η χώρα μας μαστίζεται από την παρατεταμένη οικονομική κρίση, για την οποία είναι γνωστή σε όλους η θέση της Γερμανίας.

Επιπλέον, επισήμανε ότι όπως στον απελευθερωτικό αγώνα του 1821, έτσι και στον αγώνα της αντίστασης κατά των Γερμανών, η περιοχή της Αττικής ήταν πολύ σημαντική. «Τα βουνά βόρεια της Αθήνας, όπως η Πάρνηθα, το όρος Πατέρα, τα Γεράνια και μερικές φορές η Πεντέλη ήταν σημεία κοντά στην Αθήνα και μπορούσαν εύκολα να βρουν καταφύγιο οι αντάρτες και όλοι όσοι οργάνωναν την αντίσταση κατά της Γερμανικής Κατοχής. Συγχρόνως ήταν τα περάσματα  από την Αθήνα προς την υπόλοιπη Ελλάδα» πρόσθεσε ολοκληρώνοντας την ομιλία του ο κ. Φιλίππου, ο οποίος έκανε ξεχωριστή αναφορά στους 17 Λεγρενιώτες (σαρακατσάνους) βοσκούς που εκτελέστηκαν σε μια από τις εκκαθαριστικές εξορμήσεις των Γερμανών στην Πάρνηθα, επιλέγοντας τον θάνατο προκειμένου να μην αποκαλυφθεί η αντιστασιακή δράση των ανταρτών. Τέλος, πρότεινε να γίνεται η επιμνημόσυνη δέηση για τους 29 εκτελεσθέντες αμάχους κάθε χρόνο την ημέρα του εορτασμού του Αγίου Πνεύματος.

Σημειώνεται ότι στην εκδήλωση μίλησαν επίσης οι δήμαρχοι Αχαρνών και Φυλής Γιάννης Κασσαβός και Χρήστος Παππούς καθώς και ο βουλευτής Περιφέρειας Αττικής Γιάννης Δέδες, ενώ παραβρέθηκε και η Περιφερειακή Σύμβουλος Ανατολικής Αττικής Ιωάννα Τσούπρα.

Πηγή: Δελτίο τύπου Πέτρου Φιλίππου

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
SOFRONI VANITASOFRONI VANITA
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: