HOT STORY
Τι κρύβεται πίσω από την προσπάθεια της διοίκησης Παππού να βάλει στο «κάδρο» το Δημήτρη Μπουραΐμη
17/05/2016 09:03
Ανανεώθηκε 17/05/2016 09:12
6 '
Μια αλληλουχία γεγονότων, με αποκορύφωμα την έκθεση ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους για το δήμο Φυλής τον Ιανουάριο του 2016, η οποία διαπιστώνει αποκλίσεις ανάμεσα στα λογιστικά και ταμειακά υπόλοιπα του δήμου, φαίνεται πως συνδέεται πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την περιβόητη έκθεση Πανάρετου, το περιεχόμενο της οποίας αποτέλεσε τη βάση για να συκοφαντηθεί στο δημοτικό συμβούλιο ο πρώην δήμαρχος Δημήτρης Μπουραΐμης.
Η ημερομηνία (22/12/2015) κατά την οποία φέρεται να γίνεται το προφορικό αίτημα του δημάρχου Χρήστου Παππού προς τον ορκωτό λογιστή να του γνωστοποιήσει τα στοιχεία από τον έλεγχο στα έσοδα του δήμου Φυλής από τον ΕΔΣΝΑ, μόνο ως τυχαία δε θα μπορούσε να εκληφθεί. Ούτε το γεγονός πως ο ορκωτός λογιστής, μέσα σε δυο ημέρες (και παραμονή Χριστουγέννων) έδωσε την «εμπιστευτική» του έκθεση. Μόλις πέντε ημέρες πριν (17/12/2015), το γενικό λογιστήριο του κράτους είχε αποστείλει ελεγκτική ομάδα για να διενεργήσει οικονομικό έλεγχο στο δήμο Φυλής.
Την ημερομηνία – κλειδί (22/12/2015), με επείγον έγγραφό του, το αρμόδιο τμήμα του υπουργείου εσωτερικών ζητά από το δήμο Φυλής να προχωρήσει στη διάθεση της αναφοράς του Μητρώου Δεσμεύσεων μηνός Δεκεμβρίου στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας, δηλαδή να γνωστοποιήσει απλήρωτες, εκκρεμείς και ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις. Την ίδια μέρα, η διοίκηση του δήμου αναβάλλει προγραμματισμένο δημοτικό συμβούλιο και δυο μέρες μετά (24/12/2015), ο ορκωτός ελεγκτής παραδίδει στο δήμαρχο την έκθεσή του.
Λίγες ημέρες μετά, στις 11/1/2016, ο επικεφαλής της παράταξης ΔΥΝΑΜΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δημήτρης Μπουραΐμης, με αίτηση του, ζητά να ενημερωθεί – λόγω της αναβολής του δημοτικού συμβουλίου – σχετικά με τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του δήμου μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου, όπως αυτές διατέθηκαν στον Κόμβο Διαλειτουργικότητας του υπουργείου εσωτερικών. Απάντηση δεν παίρνει ποτέ, όπως δεν έχει πάρει και για όσες αιτήσεις έχει κάνει μέχρι σήμερα.
Τρεις μέρες αργότερα (14/1/2016) καταφθάνει στο δήμο η έκθεση με τα αποτελέσματα του οικονομικού ελέγχου (που είχε διεξαχθεί στις 17/12/2015), στην οποία καταγράφονται επιφυλάξεις, καθώς υπάρχει μεγάλο αρνητικό διαθέσιμο υπόλοιπο στους λογαριασμούς, ύψους συνολικά περίπου 18 εκατομμυρίων ευρώ. Επιπλέον, εμφανίζεται διαφορά πραγματικού και λογιστικού υπόλοιπου, δεν επιβεβαιώνεται η κατάσταση του υπόλοιπου των λογαριασμών του δήμου ενώ ποσό 326.900 ευρώ έχει δοθεί χωρίς να εκδοθούν χρηματικά εντάλματα.
Η διοίκηση Παππού συσχετίζει προφανώς το πόρισμα του οικονομικού ελέγχου του Γενικού Λογιστηρίου με την αίτηση του επικεφαλής της ΔΥΝΑΜΗΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ Δημήτρη Μπουραΐμη και ξεκινά να μιλά για «τρύπες» στον πολιτιστικό και αθλητικό Οργανισμό ΠΑΡΝΗΘΑ αλλά και στο δήμο (με βάση την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή), προαναγγέλλοντας ότι θα καταφύγει στη δικαιοσύνη. Μάλιστα, ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Καμπόλης ισχυρίστηκε δημόσια ότι είχε ήδη αποστείλει από τον Ιανουάριο τα σχετικά στοιχεία στον εισαγγελέα, κάτι που ωστόσο έγινε πολύ αργότερα.
Υπό το βάρος των διαδόσεών της, η δημοτική αρχή φέρνει τελικά τον Απρίλιο (αμέσως μετά τη δημοσιοποίηση των θλιβερών γεγονότων στη Μονή Κλειστών) στο δημοτικό συμβούλιο τους (ήδη εγκεκριμένους από τη διοίκηση Μπουραΐμη) ισολογισμούς του πολιτιστικού Οργανισμού. Εκεί κάνει λόγο για «τρύπα» περίπου 600 χιλιάδων ευρώ, χωρίς ωστόσο να μπορέσει να εκμαιεύσει από τους ορκωτούς ελεγκτές που η ίδια διόρισε, τη διαβεβαίωση ότι δεν πρόκειται για λογιστικό λάθος.
Στην ίδια συνεδρίαση, επικαλείται την έκθεση του ορκωτού ελεγκτή Πανάρετου και αφήνει σαφείς αιχμές για «τρύπα» 8 εκατομμυρίων ευρώ από τον ΕΔΣΝΑ τα έτη 2011 και 2012. Λίγες ημέρες αργότερα, Μεγάλη Τρίτη, η πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ζωή Αρβανιτάκη καταθέτει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου στον εισαγγελέα, με βάση την έκθεση Παναρέτου.
Από τα στοιχεία της έκθεσης, ωστόσο, που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκύπτει ότι τα χρήματα που εμφανίζονται ως «τρύπα» είναι χρήματα που έδωσε απευθείας ο ΕΔΣΝΑ προς τρίτους στους οποίους οφείλει ο δήμος και τα οποία ποτέ δε μπήκαν στα ταμεία του ενώ υπάρχει απόλυτη συμφωνία μεταξύ των στοιχείων που δίνει ο Ενιαίος Σύνδεσμος και εκείνων που δίνει ο δήμος Φυλής.
Στη μεγαλύτερη «τρύπα», ωστόσο, φαίνεται να έπεσαν όσοι έσπευσαν να σηκώσουν το λάβαρο της «κάθαρσης», χωρίς – κατά τα φαινόμενα – να έχουν δει ή αντιληφθεί το περιεχόμενο της έκθεσης. Ο «φλογερός» λόγος, για παράδειγμα, της Χρυσούλας Κουράση για τα λεφτά «με αίμα βαμμένα που κάποιοι είχαν τόσο πολύ την ανευθυνότητα, την ανηθικότητα και αυτά τα 8 εκατομμύρια δεν μπήκαν καν στο δήμο», την αφήνει διπλά εκτεθειμένη: ως δημοτικό σύμβουλο που θα έπρεπε να ελέγξει εκ των προτέρων και ως δικηγόρο που θα έπρεπε να μιλήσει εκ των υστέρων.
Αξίζει να σημειωθεί επίσης, ότι παρά τη διαβεβαίωση του αντιδημάρχου Οικονομικών Δημήτρη Καμπόλη στο ίδιο δημοτικό συμβούλιο ότι «εγώ ποτέ δε θα ρίξω το μπαλάκι στους υπηρεσιακούς», όλες οι κινήσεις στη συνέχεια δείχνουν το αντίθετο: στην πραγματικότητα επιρρίπτει ευθύνες σε υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, διότι όταν μια μηνυτήρια αναφορά γίνεται κατά παντός υπευθύνου σε ένα δήμο με Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (γενικό γραμματέα, διευθυντές, προϊσταμένους και αρμόδιους αντιδημάρχους) στρέφεται στην πραγματικότητα κατά των υπαλλήλων.