11.4 C
Athens
3 Μαρτίου 2024
spot_img
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΜεγαλεπήβολοι οι άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ που παρουσίασε στους δημάρχους ο Γιώργος...

Μεγαλεπήβολοι οι άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ που παρουσίασε στους δημάρχους ο Γιώργος Πατούλης. «Ευχολόγια» πάλι για τη Φυλή

- Advertisement -

Τους υπερ-φιλόδοξους άξονες του υπό διαβούλευση νέου Περιφερειακού Σχεδίου Διαχείρισης των Στερεών Αποβλήτων της Αττικής (ΠΕΣΔΑ), παρουσίασε σήμερα στους δημάρχους της Αττικής, μέσω τηλεδιάσκεψης, ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης. Εξαιρετικά φιλόδοξος χαρακτηρίζεται, υπό τις παρούσες συνθήκες και ο στόχος του 40% της ανακύκλωσης μέχρι το 2025, αφού η Ελλάδα παραμένει εκ των ουραγών στην ανακύκλωση.

- Advertisement -
- Advertisement -

«Παραλάβαμε μία βραδυφλεγή ωρολογιακή βόμβα καθώς οι προηγούμενες Διοικήσεις αναλώθηκαν σε ανέξοδες υποσχέσεις, χωρίς να έχουν επιλύσει κανένα από τα σημαντικά προβλήματα» τόνισε ο Περιφερειάρχης και πρόσθεσε ότι «στόχος μας είναι να υιοθετήσουμε ένα νέο μοντέλο διαχείρισης που θα είναι φιλικό στο περιβάλλον, δεν θα κοστίζει ακριβά στον πολίτη, θα λειτουργεί με βάση το νέο Εθνικό Σχεδιασμό, θα προσελκύσει επενδύσεις και θα δημιουργήσει χιλιάδες νέες πράσινες θέσεις εργασίας».

Σε αυτό το πλαίσιο συνόψισε τους βασικούς άξονες του Σχεδίου της Περιφέρειας στους εξής:

  • Προωθεί ένα αποκεντρωμένο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων.
  • Δίνει βάρος στην ανακύκλωση 
  • Εστιάζει στη δημιουργία ξεχωριστού ρεύματος διαλογής βιοαποβλήτων
  • Τοποθετούνται σε όλο το Λεκανοπέδιο  χιλιάδες γωνιές ανακύκλωσης, ώστε ως το 2025 να φτάσει η ανακύκλωση στο 40%,
  • Δημιουργούνται 4 πάρκα κυκλικής οικονομίας που θα φιλοξενούν σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων
  • Δρομολογεί η λειτουργία Μονάδων Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία σε όλη την Αττική.

«Βούλησή μας η αποκέντρωση της διαχείρισης των απορριμμάτων»

Κατά την τηλεδιάσκεψη οι Δήμαρχοι στην πλειοψηφία του ανέδειξαν την ανάγκη αποκέντρωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, άποψη με την οποία συνηγόρησε ο Περιφερειάρχης Αττικής, επισημαίνοντας πως, όπως είχε δεσμευθεί, ο νέος ΠΕΣΔΑ, κινείται προς αυτή την κατεύθυνση.

«Θέλουμε να αποκεντρώσουμε τη διαχείριση των απορριμμάτων, ώστε να πάψει η Δυτική Αττική να αποτελεί τον μόνιμο σκουπιδότοπο του Λεκανοπεδίου» τόνισε ενώ υπογράμμισε πως με βάση το νέο ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο ΠΕΣΔΑ, θα ξεκινήσει μια διαβούλευση με όλους τους Δήμους αλλά και με τους πολίτες, ώστε σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίηση του σχεδίου της Περιφέρειας. Κατά τα άλλα, είπε πως αντιλαμβάνεται τις αγωνίες και τα προβλήματα όλων των Δημάρχων, ιδιαίτερα όσων οι πόλεις έχουν επιβαρυνθεί όλα τα προηγούμενα χρόνια στο ζήτημα αυτό.

Όπως υποστήριξε, «με την υλοποίηση των δράσεων η Περιφέρεια Αττικής, θα περάσει από το να θάβει το 80% των σκουπιδιών που παράγονται σήμερα, στο να θάβει μόλις το 4% το 2030»

Τους βασικούς άξονες του νέου ΠΕΣΔΑ παρουσίασαν αναλυτικά οι τεχνικοί σύμβουλοι σε θέματα Διαχείρισης Απορριμμάτων του ΕΔΣΝΑ  Δ. Μπούρκας, ο Β. Μιχαλόπουλος και Α. Μαυρόπουλος.

Στην τοποθέτησή του ο εκ των μελετητών κ. Μιχαλόπουλος αναφέρθηκε στα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας. Όπως επισήμανε η φιλοσοφία σχεδιασμού των πάρκων, είναι τα απόβλητα να μετατρέπονται σε χρήσιμα προϊόντα και ενέργεια σε μια κυκλική οικονομία διαχείρισης που θα φτάνει το 2030 σε ποσοστό 96% με μόνο ένα μικρό ποσοστό 4% υπολειμμάτων να διαφεύγει του κύκλου διαχείρισης προς ταφή.

«Σήμερα από τα 2.2 εκ. τόνους απορριμμάτων, το 1.7 εκ. οδηγείται σε ταφή»

Από την πλευρά του ο μελετητής κ. Μπούρκας αναφέρθηκε στην υφιστάμενη κατάσταση διαχείρισης, στην οποία εκ των 2,2 εκ. τόνων αποβλήτων, 1,7 εκ. τόνοι οδηγούνται σε ταφή, με ποσοστό μικρότερο από 25% να διαλέγεται στην πηγή και να ανακτάται. «Την εικόνα αυτή»  τόνισε «καλείται η Περιφέρεια να αναστρέψει σε λιγότερο από 10 έτη, επιτυγχάνοντας ποσοστό επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης 60% και ταφής μικρότερο από 10%».

Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο κ. Μαυρόπουλος, ο οποίος, στη βάση του ισοζυγίου ΑΣΑ του νέου σχεδίου, παρουσίασε αναλυτικότερα τις υποδομές που απαιτούνται για τη διαχείριση των βιοαποβλήτων. Συγκεκριμένα, αναφέρθηκε στα δημοτικά πάρκα κυκλικής διαχείρισης προδιαλεγμένων βιοαποβλήτων, τα οποία στόχο έχουν τη δημιουργία μίας νέας λογικής τοπικής διαχείρισης  και μπορούν να περιλαμβάνουν:

  • Χώρους συλλογής βιοαποβλήτων
  • Κομποστοποίηση & άλλες καινοτόμες εφαρμογές για την παραγωγή ποιοτικού και εμπορεύσιμου προϊόντος (κομποστ)
  • Δημοτικούς λαχανόκηπους & πειραματικούς αγρούς
  • Ενημέρωση & ευαισθητοποίηση

- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ