KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Μας άλλαξε το... κλίμα ο Μάιος

ΦΥΛΗ

Ξεκίνησε τον έλεγχο στον ΞΕΝΙΟ ο ορκωτός λογιστής

04/02/2011 10:08
4 '
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Πόρισμα ΑΣΕΠΣε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται στον ΞΕΝΙΟ, ο έλεγχος του ορκωτού λογιστή που όρισε το Διοικητικό Συμβούλιο, προκειμένου να καταγράψει την ακριβή οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται το δημοτικό ραδιόφωνο καθώς και τα βάρη που καλείται να σηκώσει από το παρελθόν. Την ίδια ώρα, πάντως, που κορυφώνονται οι διεργασίες μεταξύ των μελών της νέας διοίκησης, σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσει εκ νέου η δημοτική ραδιοφωνία, με επείγον έγγραφό του το ΑΣΕΠ, ζητά στοιχεία για τις προσλήψεις ατόμων στην Επιχείρηση κατά τα έτη 2007-2010 και έρχεται να ταράξει εκ νέου τα νερά…

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Την πόρτα για τον ορισμό ορκωτού λογιστή άνοιξε το πόρισμα των επιθεωρητών δημόσιας διοίκησης, το οποίο, μεταξύ άλλων, κάνει λόγο για εικονικά τιμολόγια, πληρωμές ατόμων χωρίς να υπάρχει σύμβαση, δάνεια εργαζομένων που δεν αποπληρώνονταν και δαπάνες ύψους πεντέμισι (5.537.271 συγκεκριμένα) εκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες όχι μόνο δεν αφορούν στην επιχείρηση αλλά ούτε καν τους σκοπούς και τις δραστηριότητες του Δήμου Άνω Λιοσίων!

Επιπλέον, στο πόρισμα αναφέρεται ρητά ότι η ΔΕΡΑΛ κατά τα έτη 2007 έως 2010 (δηλαδή ολόκληρη την τετραετία της προηγούμενης διοίκησης) δεν έχει αποδώσει τις εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία, αν και τις έχει παρακρατήσει από τους εργαζόμενους ενώ τα ίδια έτη δεν έχει αποδώσει στην Εφορία, τον Φόρο Μισθωτών Υπηρεσιών, τον οποίο, επίσης, έχει παρακρατήσει από τους εργαζόμενους!

Αίσθηση προκαλεί δε, το γεγονός ότι σύμφωνα με τους επιθεωρητές, εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ είχαν δοθεί χωρίς παραστατικά (κάποιες φορές, χωρίς καν απόδειξη πληρωμής) ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις, «παρατηρείται ότι στην απόδειξη πληρωμής και στη θέση με την ένδειξη “O Εισπράξας” τίθεται συνήθως μια μονογραφή, χωρίς περαιτέρω στοιχεία ταυτότητας, γεγονός το οποίο δυσχεραίνει την ταυτοποίηση του προσώπου στο οποίο φέρεται να έχει γίνει η καταβολή του χρηματικού ποσού και χωρίς παραστατικά που να συνοδεύουν και να δικαιολογούν τη λήψη της σχετικής οικονομικής ενίσχυσης».

Την ίδια ώρα δε, που οι δημοσιογράφοι του ΞΕΝΙΟΥ δεν διέθεταν ούτε ένα κινητό τηλέφωνο για να δίνουν τα ρεπορτάζ τους (σε αρκετές περιπτώσεις μάλιστα όταν τα τηλέφωνα ήταν κομμένα επειδή δεν είχαν πληρωθεί, έδιναν το ρεπορτάζ χρεώνοντας το δικό τους κινητό), ο ραδιοφωνικός σταθμός πλήρωνε εξ΄ ολοκλήρου τη δαπάνη αγοράς και εξόφλησης λογαριασμών εκατόν είκοσι δυο (122) κινητών τηλεφωνικών συνδέσεων!

Επιπλέον, μέσω της ΔΕΡΑΛ και μόνο το έτος 2007, πληρώθηκαν τα σέρβις, τα ανταλλακτικά και η βενζίνη σε 54 αυτοκίνητα, τα οποία όχι μόνο δεν ανήκαν στην ραδιοφωνία αλλά ούτε καν στο Δήμο Άνω Λιοσίων!

Δάνεια σε εργαζόμενους

Ξεχωριστό κομμάτι στο πόρισμα των επιθεωρητών καταλαμβάνει η χορήγηση δανείων από τη ραδιοφωνία, όχι μόνο σε δικούς της εργαζόμενους (πράγμα κατανοητό) αλλά και σε εργαζομένους του Δήμου Άνω Λιοσίων. Είναι χαρακτηριστικό, ότι το 2009, εργαζόμενοι του Δήμου βρέθηκαν να χρωστούν στη Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοφωνίας δάνεια συνολικού ύψους 222.393,83 ευρώ, έναντι 70.829 ευρώ των εργαζομένων στη ραδιοφωνία. Το πόρισμα χαρακτηρίζει, πάντως, παράνομη τη χορήγηση ποσών, υπό μορφή δανείων, καθώς δεν προβλέπεται στους κανονισμούς της επιχείρησης.

Εκείνο, που προκαλεί, ιδιαίτερη αίσθηση είναι όμως η υποσημείωση των ελεγκτών ότι τα δάνεια αυτά έχουν συναφθεί στο μεγαλύτερο μέρος τους κατά την περίοδο του σεισμού το 1999 και οι εργαζόμενοι δεν απέδιδαν τις δόσεις με την δικαιολογία α) δεν έχουν χρήματα β) ήταν βοήθημα γ) ήταν πληρωμή δεδουλευμένης άδειας. Επιπλέον, το πόρισμα αναφέρει ότι, «η αποπληρωμή των δανείων που έχουν λάβει από τη ΔΕΡΑΛ, εργαζόμενοι του Δήμου Άνω Λιοσίων επαφίεται στη συνέπεια και τη θέληση του καθενός, γεγονός που συνήθως δεν συμβαίνει. Μάλιστα, στην περίπτωση που οι προαναφερόμενοι έχουν αποχωρήσει ή συνταξιοδοτηθεί από το Δήμο, η αποπληρωμή των δανείων δεν πραγματοποιείται ποτέ…».

Είναι χαρακτηριστικό, ότι μόνο το 2009, εργαζόμενοι του Δήμου πήραν δάνεια ύψους 35.200 ευρώ από τη Δημοτική Ραδιοφωνία και πλήρωσαν ως δόσεις μόνο το ποσό των 694 ευρώ!

Παρέμβαση ΑΣΕΠ

Το πόρισμα των επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης προκάλεσε την παρέμβαση του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ), το οποίο με, εξαιρετικά επείγον, έγγραφό του προς τη Δημοτική Ραδιοφωνία με ημερομηνία 18/1/2011, ζητά από την επιχείρηση να αποστείλει «τα ονοματεπώνυμα των προσληφθέντων στην Επιχείρηση ατόμων με σύμβαση εργασίας, σύμβαση παροχής υπηρεσιών και σύμβαση έργου κατά τα έτη 2007-2010 και να μας αποστείλετε κεκυρωμένα αντίγραφα των συμβάσεών τους».

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: