11.4 C
Athens
26 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΕΛΛΑΔΑΕμβολιασμός και παιδί (Α΄μέρος). Γράφει η επαγγελματίας ψυχικής υγείας Αντωνία Φούσκα*

Εμβολιασμός και παιδί (Α΄μέρος). Γράφει η επαγγελματίας ψυχικής υγείας Αντωνία Φούσκα*

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο εμβολιασμός αποτελεί μία μέθοδο πρόληψης ενάντια σε πολλές ασθένειες οι οποίες απειλούν την παγκόσμια υγεία. Τα τελευταία χρόνια ωστόσο ανθίζει ένα αντιεμβολιαστικό κίνημα που διαδίδεται με ταχείς ρυθμούς μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης. Έτσι συχνά αναρτώνται πληροφορίες οι οποίες δε συμβαδίζουν με την πραγματικότητα. Η απόρριψη ωστόσο της επιστημονικά τεκμηριωμένης γνώσης συνοδεύεται από σοβαρούς κινδύνους.

- Advertisement -
- Advertisement -

Οι εμβολιασμοί πρέπει να πραγματοποιούνται προγραμματισμένα με στενή συνεργασία των γονέων με τον παιδίατρο. Σε αυτή την ενότητα θα μπορέσετε να ενημερωθείτε για τους συνηθέστερους τύπους εμβολίων, τις συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες και τη σημασία του εμβολιασμού.

Ο εμβολιασμός είναι μια από τις σημαντικότερες πράξεις που πραγματοποιούνται για το συμφέρον των ανθρώπων, προκειμένου να προστατευτούν από σοβαρά λοιμώδη νοσήματα. Σκοπός των εμβολίων είναι να ισχυροποιήσουν το ανοσοποιητικό σύστημα εναντίον συγκεκριμένων μικροβίων έτσι ώστε να είναι ικανός ο οργανισμός να αντισταθεί στα συγκεκριμένα μικρόβια όταν ξαναέρθει σε επαφή μαζί τους.

Ο εμβολιασμός προλαμβάνει 2-3 εκ. θανάτους κάθε χρόνο και αποτελεί μία από τις πλέον επιτυχημένες και αποδοτικές από άποψη κόστους παρεμβάσεις στον τομέα της δημόσιας υγείας. Όταν υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός εμβολιασμένων ατόμων σε ένα δεδομένο πληθυσμό, η παρουσία τους μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της ασθένειας σε άτομα του ίδιου πληθυσμού, τα οποία δεν έχουν εμβολιαστεί. Έτσι, τα εμβόλια προστατεύουν από ασθένειες και σώζουν ζωές.

Τι είναι τα εμβόλια;

Τα εμβόλια αποτελούν βιολογικά σκευάσματα τα οποία παρέχουν ανοσία στον οργανισμό έναντι κάποιας συγκεκριμένης ασθένειας. Aποτελούνται από ειδικά αντιγόνα λοιμωδών παραγόντων, τα οποία διεγείρουν το ανοσοποιητικό σύστημα έτσι ώστε αυτό να αναπτύξει αντισώματα, τα οποία με τη σειρά τους προφυλάσσουν τον οργανισμό από τις ασθένειες σε μακροχρόνια βάση. Τα εμβόλια αποτελούν σε παγκόσμιο επίπεδο το κατεξοχήν φαρμακευτικό μέτρο πρόληψης των ασθενειών.

Με τα εμβόλια  ένα άτομο αποκτά ανοσία χωρίς να χρειάζεται να αρρωστήσει. Τα εμβόλια περιέχουν νεκρά ή εξασθενημένα μικρόβια, ιούς, τοξίνες μικροβίων και σήμερα με την πρόοδο της βιοτεχνολογίας μοριακά καθορισμένα συστατικά των μικροοργανισμών. Κατασκευάζονται δηλαδή  από τους ίδιους μικροοργανισμούς  (ή τμήματά τους) που προκαλούν τις ασθένειες. Οι μικροοργανισμοί όμως  που χρησιμοποιούνται για τα εμβόλια είναι είτε νεκροί, είτε πολύ εξασθενημένοι, οπότε δεν μπορούν να προκαλέσουν συμπτώματα.

Όταν λοιπόν  οι μικροοργανισμοί αυτοί εισάγονται μέσα στον  ανθρώπινο οργανισμό με τον εμβολιασμό,  δημιουργούνται αντισώματα, ακριβώς σαν να είχε αρρωστήσει από τον «κανονικό» μικροοργανισμό. Τα αντισώματα αυτά παραμένουν για πολλά χρόνια, ώστε αν κάποτε η πραγματική ασθένεια προσβάλει το άτομο,  να είναι έτοιμα να το προστατέψουν.  Με αυτό το σκεπτικό οι εμβολιασμοί βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού να αναπτύξει άμυνα σε μελλοντικές ασθένειες, σαν να είχε εκτεθεί σε αυτές. Μόνο που με τον τρόπο αυτό το παιδί δε χρειάζεται να αρρωστήσει για να αποκτήσει προστασία.

Τα βασικότερο κριτήριο επιλογής ενός εμβολίου από τους διεθνείς οργανισμούς φαρμάκων είναι η αποτελεσματικότητα. Τα κριτήρια καθορισμού της αποτελεσματικότητας των εμβολίων είναι τα ακόλουθα (α) ο προσδιορισμός της συχνότητας εμφάνισης της νόσου στο γενικό πληθυσμό, (β) η βαρύτητα της κλινικής νόσου και (γ) η δυνατότητα του εμβολίου να προστατεύσει ικανό ποσοστό εμβολιασθέντων ανθρώπων από τη νόσο.

Οι συχνότερες ανεπιθύμητες ενέργειες των εμβολίων είναι η ερυθρότητα και ο πόνος στο σημείο εμβολιασμού, η κόπωση, η αδυναμία, η ευερεθιστότητα και ο χαμηλός πυρετός. Όλα αυτά τα συμπτώματα αυτοπεριορίζονται μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ η ανοσοποίηση του οργανισμού προστατεύει έναντι των ασθενειών για αρκετά χρόνια, ανάλογα με τον τύπο του εμβολίου.

Πριν από τον εμβολιασμό καλό είναι να ενημερώνετε τον παιδίατρό σας για πιθανές αλλεργίες του παιδιού καθώς και για την εμφάνιση πυρετού, τη λήψη φαρμάκων ή την παρουσία χρόνιων παθήσεων.

Η σημασία του εμβολιασμού

Συχνά οι γονείς αναρωτιούνται εάν πρέπει να εμβολιάσουν το παιδί τους. Αυτό οφείλεται στα σχόλια που εμφανίζονται στα δίκτυα κοινωνικής δικτύωσης.

Η πραγματικότητα ωστόσο είναι πολύ διαφορετική, καθώς οι περισσότερες ασθένειες έναντι των οποίων εμβολιαζόμαστε απειλούν τη υγεία των παιδιών μας από τη νεογνική κιόλας ηλικία. Έτσι για παράδειγμα ο κοκκύτης σε ένα μωρό ενός μηνός αποτελεί μια δυνητικά θανατηφόρο ασθένεια. Ο μηνιγγιτιδιόκοκκος ευθύνεται για την εμφάνιση μηνιγγίτιδας ιδιαίτερα σε μωρά τριών μηνών, προκαλώντας σοβαρά νευρολογικά συμπτώματα, τα οποία συχνά μπορεί να συνοδεύουν το παιδί για όλη του τη ζωή. Ο πνευμονιόκοκκος μπορεί να οδηγήσει βρέφη ηλικίας 9 μηνών σε βαριά πνευμονία ή σηψαιμία.

Κάθε χρόνο αναρτάται στο διαδίκτυο το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών Παιδιών και Εφήβων, όπως αυτό διαμορφώνεται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, με στόχο την όσο το δυνατόν καλύτερη προστασία των παιδιών και των εφήβων έναντι των μεταδοτικών νοσημάτων.

*Η Αντωνία Κ. Φούσκα είναι επιστημονικά υπεύθυνη στη Μονάδα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης, Β.Ν.Υ. Οικοτροφείο «Κυβέλη», ΑΜΚΕ «ΚΛΙΜΑΚΑ» www.klimaka.org.gr

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -