Συνταγή για τα Χριστούγεννα
Σαλάτα Χριστούγεννων
- 1 μαρούλι
- 1 ματσάκι ρόκα
- 1 ματσάκι βαλεριάνα
- 1 μήλο
- 1 κουταλιά βούτυρο
- 1 ρόδι
- 100 γραμμάρια μπλε τυρί
- 80 γραμμάρια καρύδια χοντροσπασμένα
- 2 κουταλιές ζάχαρη
Για το dressing:
- 100 ml ελαιόλαδο,
- 40 γραμμάρια κρέμα βαλσαμικού φράουλα
- 2 κουταλιές ξύδι βαλσαμικό
- Αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
Σε ένα ξύλο κοπής κόβουμε σε μεγάλα κομμάτια το μαρούλι τη ρόκα και τη βαλεριάνα επίσης κόβετε το μήλο σε 12 φέτες και βγάζετε τα σπόρια από το ρόδι, τοποθετώντας τα σε ένα μπολ. Τοποθετείτε ένα αντικολλητικό τηγάνι σε δυνατή φωτιά να ζεσταθεί καλά και προσθέτετε το βούτυρο να λιώσει. Σοτάρετε το μήλο για 4-5 λεπτά, μέχρι να πάρει χρώμα και να ξεκινάει να μαλακώνει. Όταν το μήλο είναι έτοιμο το αποσύρετε από το τηγάνι, το τοποθετείτε σε ένα μπολ και τοποθετείτε πάλι το τηγάνι σε δυνατή φωτιά. Προσθέτετε τα χοντροσπασμένα καρύδια μαζί με την ζάχαρη και ανακατεύετε μέχρι να ζαχαρώσουν και τα αποσύρετε από το τηγάνι. Σε ένα μικρό μπολ τοποθετείτε όλα τα υλικά για το dressing, το ελαιόλαδο, την κρέμα βαλσαμικού φράουλα, το ξύδι βαλσαμικό, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι και ανακατεύετε καλά. Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετείτε την σαλάτα μαζί με το σοταρισμένο μήλο, το ρόδι, τα καραμελωμένα καρύδια, το μπλε τυρί σπασμένο, περιχύνετε με το dressing, ανακατεύετε καλά και σερβίρετε.
Χριστουγεννιάτικη μπάλα τυριών
Υλικά
- 400 γραμ.τυρί κρέμα
- 300 γραμ. ανθότυρο φρέσκο
- 200 γραμ. ροκφόρ
- 100 γραμ. Καρύδια και φιστίκι Αιγίνης
- 1 κ.σ. βούτυρο λίγους κρόκους κόκκινο πιπέρι κράνμπερι
- 1 ρόδι κρακεράκια για το σερβίρισμα
Εκτέλεση
Για τη μπάλα τυριού με καρύδια φυστίκια Αιγίνης και ρόδι, αφήνουμε όλα τα τυριά να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Τα βάζουμε στον κάδο του μίξερ και αναδεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα, ώστε να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τα αποξηραμένα φρούτα καθώς και το φυστίκι Αιγίνης ολόκληρο. Ρίχνουμε το λιωμένο ζεστό βούτυρο ώστε να ενωθούν τα υλικά. Σε στρογγυλό μπολ απλώνουμε βρεγμένο κομμάτι τουλπάνι. Αδειάζουμε το μείγμα τυριού. Κλείνουμε το τουλπάνι δένοντας το. Αφήνουμε να παγώσει στο ψυγείο το μείγμα για 2-3 ώρες.
Βγάζουμε το τουλπάνι και φορμάρουμε την μπάλα τυριού με τα χέρια σε στρογγυλό σχήμα. Την κυλάμε σε σπόρους ροδιού να ντυθεί ολόγυρα. Την βάζουμε πάνω σε ξύλο κοπής Και γαρνίρουμε με κρακεράκια.
Πάπια πορτοκάλι με πατάτες baby
Υλικά
- 1 πάπια γύρω στα 2 κιλά καθαρισμένη έτοιμη για μαγείρεμα
- 1 διχτάκι πατάτες baby καλά πλυμένες.
- 2 λίτρα ζωμό κότας αλάτι πιπέρι
- 1 μανταρίνι ακέρωτο
- 1 πορτοκάλι μέτριο ακέρωτο
- 1 κλαδάκι θυμάρι 2 κ.σ. κονιάκ
Για το γλασάρισμα
- 1 κ.σ. μέλι
- 1 κ.σ. πορτοκάλι
- 1 κ.σ. υγρά ψησίματος
Εκτέλεση
Με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζουμε χαρακιές επιφανειακές στο δέρμα της πάπιας. Σε βαθιά κατσαρόλα βάζουμε τον ζωμό να ζεσταθεί. Ρίχνουμε αλάτι και λίγους κόκκους πιπέρι. Βάζουμε την πάπια στον καυτό ζωμό και αφήνουμε να πάρει βράση. Βράζουμε για περίπου 40′ σε χαμηλή φωτιά ίσα που να κοχλάζει ο ζωμός. Βγάζουμε την πάπια από το ζωμό. Την αφήνουμε σε σχάρα για λίγο να κρυώσει ελαφρά. Ταμπονάρουμε με απορροφητικό χαρτί εξωτερικά. Αλατοπιπερώνουμε την πάπια. Κρατάμε 5-6 κουταλιές από το λίπος που μαζεύεται στην επιφάνεια του ζωμού. Το ρίχνουμε σε βαθύ ταψί. Προθερμαίνουμε το φούρνο να κάψει καλά στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Θα ψήσουμε στη μεσαία ή προτελευταία σχάρα του φούρνου. Τον υπόλοιπο ζωμό τον χρησιμοποιούμε μέσα στις πατάτες baby και τις ψήνουμε ξεχωριστά. Κόβουμε τα φρούτα σε κομμάτια με τη φλούδα τους. Τα βάζουμε σε ένα μπολ. Προσθέτουμε το κονιάκ και το θυμάρι. Ανακατεύουμε. Γεμίζουμε την κοιλιά της πάπιας με προσοχή. Αυτό θα δώσει στην πάπια μοναδικά αρώματα. Αφού στραγγίσει η πάπια τη βάζουμε στο ταψί με το στήθος προς τα πάνω να το βλέπουμε. Ψήνουμε την πάπια για 20′. Ανακατεύουμε σε μπολ το μέλι την μαρμελάδα πορτοκάλι και 1 κουταλιά από τα υγρά του ταψιού. Αλείφουμε την πάπια ολόγυρα με το μίγμα ψήνουμε για 10′ επιπλέον . Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο. Σκεπάζουμε την πάπια και την αφήνουμε να σταθεί για 15 ‘ και να ανακτήσει τα υγρά της.
Χριστουγεννιάτικος κορμός σοκολάτας
Υλικά
Για το παντεσπάνι
- 6 αυγά χωρισμένα σε θερμοκρασία δωματίου
- 110 γραμ. ζάχαρη
- 1 πρέζα αλάτι
- 125 γραμ. σοκολάτα λιωμένη
- 25 γραμ. κακάο
- 30 γραμ. αλεύρι γ.ο.χ
- Για τη γέμιση φρούτα δάσους
- 500 γραμ. φρούτα δάσους
- 150 γραμ. μαρμελάδα βατόμουρο
- 2 κ.σ. λικέρ κρέμα
- άχνη ζάχαρη
Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα
- 400 γραμ. βούτυρο μαλακό
- 200 γραμ. σοκολάτα λιωμένη
- 600 γραμ. κρέμα γάλακτος
- 4 κ.σ. ζάχαρη άχνη
Για το σερβίρισμα 2 κουταλιές κρέμα βαλσαμικό
άχνη ζάχαρη
Εκτέλεση
Για το παντεσπάνι σοκολάτας Προθερμαίνουμε το φούρνο. Θα ψήσουμε στους 160ºC στον αέρα. Λαδώνουμε ταψί για παντεσπάνι ή το ρηχό ταψί της κουζίνας. Στρώνουμε λαδόκολλα. Στο μίξερ, χτυπάμε τα ασπράδια με το αλάτι να πυκνώνουν και να γίνουν σφιχτή μαρέγκα και βροχηδόν ρίχνουμε τη ζάχαρη. Συνεχίζουμε το χτύπημα στο μίξερ για 1′-2′ να γυαλίσει το μίγμα . Έναν έναν ρίχνουμε τους κρόκους, τη λιωμένη σοκολάτα και τέλος κοσκινίζουμε στο μίγμα το αλεύρι με το κακάο. Απαλά αναδιπλώνουμε. Αδειάζουμε στο ταψί, ισιώνουμε το μίγμα και ψήνουμε στη μεσαία σχάρα για 10′-12′ να σταθεροποιηθεί. Αφήνουμε να σταθεί στο ταψί και να κρυώσει. Για τη γέμιση φρούτα δάσους Βάζουμε τα φρούτα την μαρμελάδα και το βαλσαμικό σε κατσαρόλα και βράζουμε για λίγα λεπτά να πυκνώσει. Αφήνουμε να κρυώσει. Προσθέτουμε το λικέρ κρέμα. Για τη σοκολατένια βουτυρόκρεμα Αφήνουμε την κρέμα γάλακτος 30′ εκτός ψυγείου. Χτυπάμε το βούτυρο με το σύρμα στο μίξερ, να αφρατέψει καλά. Προσθέτουμε την κρύα πλέον λιωμένη σοκολάτα. Ανακατεύουμε καλά στο μίξερ να ομογενοποιηθεί. Χτυπάμε χωριστά την κρέμα, ώστε να σχηματιστούν απαλές κορυφές. Ρίχνουμε τη χτυπημένη κρέμα στη σοκολάτα κι αναδιπλώνουμε με σπάτουλα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Αν η κρέμα μαλακώσει πολύ, τη βάζουμε για λίγο στο ψυγείο, ώστε να μπορούμε να την αλείψουμε. Μοντάρισμα για τον σοκολατένιο χριστουγεννιάτικο κορμό Αλείφουμε την επιφάνεια από το παντεσπάνι με την μαρμελάδα κόκκινων φρούτων. Αλείφουμε μια λεπτή στρώση σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Τυλίγουμε τον κορμό σε ρολό με την βοήθεια της λαδόκολλας.
Με την ένωση προς τα κάτω τον βάζουμε σε πιατέλα. Αλείφουμε την επιφάνεια του κορμού με την υπόλοιπη σοκολατένια βουτυρόκρεμα. Με ένα πιρούνι τραβάμε κυματιστές γραμμές στην επιφάνεια να θυμίζει κορμό δέντρου. Παγώνουμε τον κορμό. Σερβίρουμε τον κορμό ολόκληρο στο τραπέζι και μπροστά στους καλεσμένους κόβουμε σε φέτες και γαρνίρουμε με μια κουτάλια κόκκινη μαρμελάδα τα πιάτα. Αχνίζουμε με λίγη άχνη και γραμμές κρέμα μπαλσάμικο.