11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYMeteoacharnes: Μπαίνουμε στην κατάψυξη. Σημαντική «Ελπίς» για άσπρες μέρες. Η πρόγνωση για...

Meteoacharnes: Μπαίνουμε στην κατάψυξη. Σημαντική «Ελπίς» για άσπρες μέρες. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

- Advertisement -
- Advertisement -

Αλλεπάλληλα συστήματα πρόκειται να επηρεάσουν τη χώρα μας από τις πρώτες ώρες του Σαββάτου με δύο διαδοχικές υποτροπές, στις οποίες από την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, δόθηκε η κοινή ονομασία «Ελπίς».

- Advertisement -
- Advertisement -

Κύρια χαρακτηριστικά και στις δύο κακοκαιρίες,  θα είναι η ιδιαίτερα σημαντική πτώση της θερμοκρασίας, οι σφοδροί Βόρειοι άνεμοι, οι χιονοπτώσεις στα ορεινά και αργότερα και στα πεδινά. Το πρώτο σύστημα θα επηρεάσει τη χώρα μας από το Σάββατο και αναμένεται να είναι σύντομο.

Πιο ισχυρό, θα είναι το δεύτερο σύστημα και αναμένεται να μας επηρεάσει από τη Δευτέρα. Στο δεύτερο σύστημα, αναμένεται να μεταφερθούν πολύ ψυχρές αέριες μάζες πολικής προέλευσης, νοτιότερα.

Για σήμερα, η θερμοκρασία θα έχει ανοδική τάση με σχετική ηλιοφάνεια. Η μέγιστη θερμοκρασία αναμένεται να φθάσει τοπικά τους 14 με 16 βαθμούς.

Πρώτο μέρος: Σάββατο

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει στις αναθεωρημένες προγνώσεις μας με τα τελευταία στοιχεία, η πρώτη υποτροπή, θα αρχίσει να μας επηρεάζει από τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου. Η μόνη και σημαντική αλλαγή από τις πρώτες εκτιμήσεις των καιρικών μοντέλων, είναι ότι θα υποχωρήσει πιο σύντομα.

Στην Πάρνηθα, σχεδόν από τις πρώτες πρωινές ώρες, θα έχει ήδη χιονόπτωση και στα πεδινά, στις Αχαρνές και στα πέριξ, θα έχει βροχόπτωση. Όσο περνάει η ώρα και πέφτει ακόμα περισσότερο η θερμοκρασία, θα μειώνονται τα υψόμετρα χιονόπτωσης. Εκτίμηση είναι πως τα υψόμετρα χιονόπτωσης θα είναι τα 200 με 300 μέτρα, ενώ πιθανή είναι η νιφαδόπτωση ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας (Φωτό).

Χαμηλότερα θα έχουμε βροχή ή χιονόνερο. Τα φαινόμενα θα διαρκέσουν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες, ενώ στη συνέχεια ο καιρός θα βελτιωθεί με τσουχτερό κρύο και παγετό κατά την διάρκεια της νύχτας.

Η ανάπαυλα (;) της Κυριακής

Την Κυριακή, το κρύο θα είναι ιδιαίτερα τσουχτερό, οι Βόρειοι άνεμοι ενισχυμένοι και η μέγιστη θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 6 βαθμούς τοπικά, ενώ η ελάχιστη αναμένεται να είναι κάτω από το μηδέν. Κατά κύριο λόγο θα έχουμε ηλιοφάνεια, αλλά θα είναι «ήλιος με δόντια». Προς το μεσημέρι όμως, δεν αποκλείεται να υπάρχει μια μικρή έξαρση, με χιονόπτωση και πάλι στην Πάρνηθα, αλλά και στα Βόρεια της Αττικής και απλή νιφαδόπτωση μέχρι τα 200 μέτρα.

Δεύτερο μέρος: Δευτέρα

Μέχρι τη Δευτέρα, η πτώση της θερμοκρασίας θα συνεχίζεται. Όπως ήδη έχουμε αναφέρει, η θερμοκρασία στα 850 hPa θα φθάσει περίπου στους -9 βαθμούς και στα 500 hPa τους -37 βαθμούς. Θερμοκρασίες που με τον ανάλογο υετό, δίνουν ικανοποιητική χιονόπτωση μέχρι τις παραλίες.

Ο υετός, δεν μπορεί να κριθεί ως απόλυτα ικανοποιητικός, αλλά και αυτός που υπάρχει, είναι αρκετός να δώσει αξιόλογες χιονοπτώσεις. Λόγω όμως της πορείας του μετώπου και τη διέλευσή του από το Αιγαίο, είναι δυνατόν να έχουμε ιδιαίτερα σοβαρές χιονοπτώσεις, όχι μόνο πάνω από τη θάλασσα αλλά και στη στεριά, όπου φθάσουν. Γι’ αυτό στην υποτροπή αυτή, περισσότερα ευνοημένα θα είναι τα ανατολικά της Ηπειρωτικής Ελλάδας, συμπεριλαμβανόμενης της Αττικής.

Και με τους ενισχυμένους Βόρειους ανέμους, άνετα μπορούμε να μιλήσουμε για χιονοθύελλα.  Σχεδόν από το πρωί της Δευτέρας περιμένουμε τις πρώτες νιφάδες. Με τη θερμοκρασία να έχει συνεχώς πτώση, τα φαινόμενα θα ενισχύονται και θα έχουμε περιοδικά και τοπικά σφοδρές χιονοπτώσεις. Ειδικά αν έχει εμπλουτιστεί το μέτωπο με νερό από το Αιγαίο. Από το απόγευμα της Τρίτης, τα φαινόμενα θα σταματήσουν και δειλά δειλά θα έχουμε άνοδο της θερμοκρασίας. Όμως ο παγετός θα μείνει για 2-3 ημέρες και απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στις μετακινήσεις.

Όπως τονίσαμε χθες, οι Δήμοι πρέπει να λάβουν έγκαιρα μέτρα, αφενός με πρόβλεψη για θερμαινόμενους χώρους και αφετέρου για προμήθεια αλατιού που θα πρέπει να ρίξουν στους δρόμους λόγω του παγετού που θα έχουμε από τις χαμηλές θερμοκρασίες. Και όχι να παραμείνουν στις αποθήκες για την επόμενη χιονοκακοκαιρία.

Αυτή είναι και η τελευταία αναλυτική πρόγνωση για την επερχόμενη χιονοκακοκαιρία. Έκτακτη ενημέρωση θα υπάρχει στη περίπτωση σημαντικής αλλαγής κάποιων παραμέτρων, πράγμα δύσκολο, ή για αναφορά εκδήλωσης δυνητικά επικίνδυνων τοπικά φαινομένων και αναφορών, στις οποίες θα μπορείτε να συμμετέχετε φυσικά και εσείς.

Εύχομαι να απολαύσουμε τον λευκό επισκέπτη, χωρίς να υπάρξει ο παραμικρός κίνδυνος για ζωές και περιουσίες.

Φωτό: Χάρτης με τις πιθανές χιονοπτώσεις το Σάββατο

Φωτό2: Που θα έχουμε χιονοπτώσεις τη Δευτέρα

Φωτό3: Που θα έχουμε χιονοπτώσεις την Τρίτη

Φωτό4: Ο νέος Μετεωρολογικός σταθμός Αχαρνών Davis pro2 24h fan aspirated, έτοιμος να καταγράψει τις ακραίες συνθήκες που είναι προ των πυλών

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής

http://www.meteoacharnes.gr             

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -