11.4 C
Athens
28 Μαΐου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΠέντε πολιτιστικά προγράμματα στο 8ο γυμνάσιο Αχαρνών

Πέντε πολιτιστικά προγράμματα στο 8ο γυμνάσιο Αχαρνών

- Advertisement -
- Advertisement -

Πέντε πολιτιστικά προγράμματα βρίσκονται σε εξέλιξη, αυτό το διάστημα, στο 8ο γυμνάσιο Αχαρνών με στόχο τη γνωριμία των παιδιών με πνευματικά αθλήματα όπως το σκάκι, με την ιστορία, με κοινωνικά ζητήματα, με τις τέχνες και τη φιλαναγνωσία.

- Advertisement -
- Advertisement -

Τα προγράμματα είναι τα εξής:

1. ΤΟ ΣΚΑΚΙ ΚΑΙ Η ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΠΡΑΚΤΙΚΩΝ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟΤΗΤΑΣ (Α’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Στο πλαίσιο του προγράμματος οι μαθητές έρχονται σε επαφή με το σκάκι και με τα θετικά στοιχεία που μπορεί να προσφέρει ως άθλημα: άμιλλα, πειθαρχία, σεβασμό στον αντίπαλο, αξία στο νικητή και στον ηττημένο. Πέρα όμως από το αθλητικό κομμάτι, το σκάκι εμπεριέχει και πολλά στοιχεία επιστήμης. Η διαρκής αναζήτηση για κάτι καινούριο ή για την καλύτερη κατανόηση του παιχνιδιού και των χαρακτηριστικών που το διέπουν γίνεται, ειδικά, μετά το 1900, με καθαρά επιστημονικές τεχνικές και απαιτεί επιστημονική προσέγγιση (έρευνα, δοκιμή στην πράξη, εκτίμηση αποτελεσμάτων, νέα δοκιμή). Ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, η χρήση των Η/Υ στην προετοιμασία των σκακιστών και την ανάλυση των παρτίδων έχει δώσει μια ακόμη μεγαλύτερη επιστημονική χροιά στο σκάκι. 

Υπεύθυνος του προγράμματος: Γιάννης Βλαχάκης, Φυσικός

2. ΒΥΖΑΝΤΙΟ ΚΑΙ ΕΝΕΤΙΚΑ ΚΑΣΤΡΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ (Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Μέσα από το πρόγραμμα, γίνεται μια αναδρομή στην ιστορική εποχή του Βυζαντίου , στην αρχιτεκτονική των ενετικών κάστρων και στην εναρμόνισή τους με το φυσικό περιβάλλον. Επίσης γίνεται αναφορά στην οργάνωση του οικισμού, στην καθημερινή ζωή μέσα στο κάστρο, στη δομή της πόλης και στη σημασία της οχύρωσης. Οι μαθητές, τέλος, θα ασχοληθούν με τη μορφολογία του ενετικού κάστρου της Ναυπάκτου, τη σημασία του για τους κατακτητές αλλά και τη σημερινή του μορφή.

Υπέυθυνοι του προγράμματος: Γιάννης Βλαχάκης, Φυσικός και Βάντα Μποζέττο, Γερμανικά/Ιστορία

3. ΣΤΗΡΙΖΟΥΜΕ ΒΟΡΕΙΑ ΕΥΒΟΙΑ (Β’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Οι μαθητές ενημερώνονται, ερευνούν, συζητούν, προσκαλούν ειδικούς από φορείς, οργανώσεις, και σωματεία με σκοπό να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του φυσικού και του πολιτιστικού περιβάλλοντος και να ανοίξουν δίαυλους επικοινωνίας με τους μαθητές σχολείων της Βόρειας Εύβοιας, η οποία επλήγη από τις καταστροφικές πυρκαγιές το καλοκαίρι του 2021. Στόχος του προγράμματος είναι να συνειδητοποιήσουν την αξία του εθελοντισμού για την επίτευξη της αειφορίας και να μετουσιώσουν τα συναισθήματά τους από τις συνέπειες των πυρκαγιών σε δράσεις που προωθούν την πολιτειότητα και την απόκτηση δημοκρατικής συνείδησης.

Υπέυθυνοι του προγράμματος: Βάντα Μποζέττο, Γερμανικά/Ιστορία, Γιάνης Βλαχάκης, Φυσικός

4. ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΤΩΝ ΚΥΚΛΑΔΩΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΡΡΟΕΣ ΤΗΣ ΠΕΙΡΑΤΕΙΑΣ (Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Οι μαθητές, μέσα από έρευνα στο διαδίκτυο και ομαδικές εργασίες, εξερευνούν την την επιρροή της πειρατείας στην ιδιόμορφη αρχιτεκτονική των Κυκλάδων ώστε αυτές να προστατευτούν από τις ληστρικές επιδρομές των πειρατών. Αντιλαμβάνονται τη γεωπολιτική σημασία της ελληνικής χερσονήσου ως σταυροδρόμι των πολιτισμών αλλά και των ελληνικών θαλασσών ως πεδίο αναμέτρησης οθωμανών και χριστιανών, με αποτέλεσμα την ανάπτυξη του κούρσου και της πειρατείας. Έμφαση δίνεται στην αρχιτεκτονική του κάστρου της Νάξου (η λεγόμενη φρουριακή). Οι ομαδικές εργασίες των μαθητών και οι παρουσιάσεις που θα πραγματοποιήσουν με ψηφιακά εργαλεία ενισχύουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες.

Υπεύθυνοι του προγράμματος: Γιάννης Βλαχάκης, Φυσικός, Σοφία Καινούργιου, Γαλλικά/Ιστορία, Βάντα Μποζέττο, Γερμανικά/Ιστορία

5. ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑ ΚΑΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΗ ΓΡΑΦΗ (Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ)

Οι μαθητές έρχονται σε επαφή με λογοτεχνικά έργα σημαντικών συγγραφέων, αγαπούν το βιβλίο, αφιερώνουν χρόνο στην ανάλυση και επεξεργασία κειμένων που παραμένουν διαχρονικά ξεφεύγοντας από την υπερβολική χρήση των ηλεκτρονικών συσκευών. Στο πλαίσιο του προγράμματος προετοιμάζονται για τη συμμετοχή τους στον 10ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Ιδρύματος Λασκαρίδη 2022.

Υπεύθυνη του προγράμματος : Μαρία Ευκαρπίδου, Φιλόλογος

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -