KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Όσα ετοιμάζονται στο Τατόι. Οι βρετανικές επιρροές. Το σχέδιο της κυβέρνησης!

27/04/2022 07:55
2 '
Τατόι,πρώην βασιλικό κτήμα
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η ανάδειξη του κτήματος και των εγκαταστάσεων του Τατοϊου σε κέντρο πολιτισμού, επαγγελματικής κατάρτισης και αγροτικής επιχειρηματικότητας ήταν το θέμα συζήτησης του πρωθυπουργού με τον διάδοχο του βρετανικού θρόνου κατά την επίσκεψη στο κτήμα Dumfries.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Όπως ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γ. Οικονόμου:

  • Ο προϋπολογισμός των έργων που εκτελεί το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού στο π. Βασιλικό Κτήμα Τατοΐου ανέρχεται σε 75 εκατ.  ευρώ και προέρχεται από διάφορους πόρους από το ΕΣΠΑ, από το Ταμείο Ανάκαμψης και από χορηγίες ιδιωτών.
  • Τα έργα είναι σε εξέλιξη και ο χρονικός ορίζοντας για την υλοποίησή τους είναι η 31η  Δεκεμβρίου 2025.
  • Για τις μουσειολογικές μελέτες έχουν υπογραφεί μνημόνια συνεργασίας με τους πλέον εξειδικευμένους φορείς και με επιστήμονες.
  • Το θέμα των χρήσεων των κτιρίων που αποτελούσε πεδίο αντιπαραθέσεων για πολλά χρόνια μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων λύθηκε με απόλυτη συναίνεση.
  • Ο καθορισμός των χρήσεων έγινε με βάση τις επιθυμητές από το Δημόσιο χρήσεις συγκεκριμένων κτιρίων και με βάση την μελέτη βιωσιμότητας που εγκρίθηκε τον Ιανουάριο του 2021.
  • Το Δημόσιο αποκαθιστά και διαχειρίζεται 32 κτίρια, ενώ προς αξιοποίηση σε ιδιώτες-επενδυτές θα δοθούν 22 κτίρια.
  • Τα κτίρια που παραχωρούνται σε ιδιώτες επενδυτές για συγκεκριμένες χρήσεις θα πρέπει να έχουν το ίδιο περίπου ανταποδοτικό ισοδύναμο.

Τον περασμένο Φεβρουάριο εγκρίθηκαν οι χρήσεις των κτιρίων

Το ΥΠΠΟΑ προχωρεί το έργο της αποκατάστασης και ανάδειξης του ανακτόρου με τη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Στο ταμείο έχουν ενταχθεί και οι κήποι του ανακτόρου και μέχρι τις αρχές του 2023 θα παραδοθεί στο ΥΠΠΟΑ η μελέτη για την αποκατάστασή τους από τον Σύλλογο Φίλων Τατοΐου.

Εκείνο πάντως που προκάλεσε έντονο ενδιαφέρον, και σίγουρα θα προκαλέσει εντονότερο στο μέλλον, είναι η ανακοίνωση πως ετοιμάζεται η «σύσταση Εταιρείας Ειδικού Σκοπού για να βγάλει τις προκηρύξεις για τους ιδιώτες», γεγονός που ανοίγει την πόρτα για την εκ νέου ιδιωτικοποίηση της περιουσίας για την οποία ευρωπαϊκή και ελληνική Δικαιοσύνη έχει αποφανθεί πως ανήκει στο ελληνικό Δημόσιο.

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: