Το ημερολόγιο έδειχνε 14 Μαΐου του 1920. Ο ελληνισμός της Θράκης χρειάστηκε να περιμένει περισσότερα από 500 χρόνια για να δει τον ελληνικό στρατό να μπαίνει στην Κομοτηνή και την Αλεξανδρούπολη. Μια νέα εποχή μόλις ξεκινούσε…
Με μια ενδιαφέρουσα, ιστορική εκδήλωση στο Δημαρχείο Άνω Λιοσίων, ο Σύλλογος Μακεδόνων-Θρακών Δήμου Φυλής, που δεν αρέσκεται στις εντυπώσεις αλλά υλοποιεί δράσεις με ουσία, τίμησε τα 102 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στην Ελλάδα.
Ομιλίες, video και δρώμενα θύμισαν στους παρευρισκόμενους την απελευθέρωση της Θράκης και την ενσωμάτωση της στον εθνικό κορμό, γεγονός με εξαιρετική σημασία για τη σύγχρονη Ελλάδα.
Η πρόεδρος του συλλόγου Δήμητρα Σιώπη ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία του, τον δήμαρχο Φυλής Χρήστο Παππού, αλλά και την αντιδήμαρχο Ελένη Λιάκου για την πολύπλευρη στήριξή της στον Σύλλογο.
Από την πλευρά του, ο κ. Παππούς ευχήθηκε οι εκδηλώσεις που δειλά δειλά ξεκινούν, να γίνουν η αρχή μιας πλούσιας πολιτιστικής χρονιάς.
Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο Αντιπτέραρχος & Επίτιμος Διοικητής ΔΑΥ Κωνσταντίνος Ιατρίδης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν η πρόεδρος της Πανθρακικής Ομοσπονδίας Νοτίου Ελλάδας Χριστίνα Αθανασιάδου και ο πρόεδρος του Θρακικού Κέντρου Εταιρείας Θρακικών μελετών Νικόλαος Μαργάζογλου.
Στην εκδήλωση προβλήθηκε video ντοκουμέντο με θέμα “Η απελευθέρωση της Θράκης” από το αρχείο του Πολεμικού Μουσείου ενώ η γραμματέας του Θρακικού Κέντρου Εταιρείας Θρακικών μελετών Λίτσα Καμπακάκη απήγγειλε αποσπάσματα από το ιστορικό αφήγημα “χρόνοι δίσεκτοι και μήνες οργισμένοι “ του Γεώργιου Ε. Μάνου.
Η ενδιαφέρουσα εκδήλωση έκλεισε με τα μέλη του τμήματος χοροτράγουδου του συλλόγου που τραγούδησαν ένα δρομικό τραγούδι από τον Έβρο.
Επίσης, προσφέρθηκαν αναμνηστικές πλακέτες στον κεντρικό ομιλητή της εκδήλωσης Αντιπτέραρχο κ. Ιατρίδη και την κ. Καμπακάκη.