11.4 C
Athens
5 Ιουλίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΦΥΛΗΑνάστατοι οι γονείς των απόφοιτων μαθητών του 7ου Δημοτικού για την εγγραφή...

Ανάστατοι οι γονείς των απόφοιτων μαθητών του 7ου Δημοτικού για την εγγραφή τους στο 3ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων. Οδεύει προς λύση το θέμα, λέει ο Δήμος Φυλής

- Advertisement -
- Advertisement -

Αναστάτωση επικρατεί σε γονείς και μαθητές στο 7ο Δημοτικό Άνω Λιοσίων, καθώς τους ανακοινώθηκε ότι τα παιδιά που αποφοιτούν θα πηγαίνουν πλέον στο 3ο Γυμνάσιο και όχι στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων, όπως συνέβαινε μέχρι φέτος. Η απόφαση της αλλαγής ανήκει στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής και αφορά στον μεγάλο αριθμό των μαθητών στο 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων που, πλέον, είναι εξαιρετικά δυσανάλογος σε σχέση με την πραγματική χωρητικότητά του.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αργά το απόγευμα ο Δήμος Φυλής σε ανακοίνωσή του τόνισε ότι δόθηκε η λύση της τοποθέτησης δύο προκατασκευασμένων αιθουσών στο 2ο Γυμνάσιο, με δαπάνη του Δήμου, προκειμένου να φιλοξενηθούν οι μαθητές που θα μετακινούνταν στο 3ο Γυμνάσιο, λύση την οποία έκανε δεκτή ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής Αθανάσιος Νικολόπουλος.

Το ιστορικό

Το 2ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων αποτελείται από μαθητές που προέρχονται από τα, γεωγραφικώς, κοντινά 6ο, 10ο, 1ο και 7ο Δημοτικά Σχολεία Άνω Λιοσίων – με εγγύτερο όλων το 10ο. Ο αριθμός των 135 μαθητών που φοιτούσαν ήταν στο όριο, ένα όριο που αυξήθηκε δραματικά φέτος, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αντιδράσεις από την εκπαιδευτική κοινότητα για τους υπεράριθμους μαθητες.

Η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης που εδρεύει στη Δυτική Αττική επιχείρησε να λύσει το πρόβλημα με τα υπεράριθμα παιδιά, στη λογική του «πονάει κεφάλι, κόβει κεφάλι», λόγω και της (γεωγραφικής και ουσιαστικής) αποστάσεως με την πραγματικότητα των Άνω Λιοσίων, που δεν της επιτρέπει να δει πέρα από το προφανές.

Υπό το πρίσμα αυτό, στις αρχές Ιουνίου αποφάσισε να συνεχίσει η φοίτηση των μαθητών από τρία Δημοτικά (6, 1ο, 10ο) στο 2ο Γυμνάσιο και να στείλει – λόγω εγγύτητας – εξ΄ ολοκλήρου τους μαθητές από το 7ο Δημοτικό στο 3ο Γυμνάσιο αγνοώντας πώς αρκετά από τα παιδιά του 7ου μένουν πιο κοντά στο 2ο παρά στο 3ο Γυμνάσιο. Αγνόησε δηλαδή εξ΄ ολοκλήρου όρια και αποστάσεις.

Το θέμα των υπεράριθμων μαθητών σε ένα σχολείο είναι ιδιαίτερα σημαντικό, ενέχει κινδύνους σε πολλά επίπεδα και ασφαλώς πρέπει να αντιμετωπιστεί. Εξίσου σημαντικός, ωστόσο και για τους γονείς είναι ο τρόπος και το μέσο που τα παιδιά τους θα μετακινούνται στο σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς είναι εργαζόμενοι που πηγαίνουν νωρίς το πρωί στις δουλειές τους και είναι πρακτικά αδύνατο παιδιά 12 και 13 ετών να διανύουν μόνα τους μια τόσο μεγάλη απόσταση για να πάνε στο σχολείο.

Τι λέει ο Δήμος Φυλής

Πηγές του Δήμου Φυλής δήλωναν στη Δ.Ο. και στο doxthi.gr ότι κατανοούν πλήρως τις ανησυχίες των γονέων, όμως η αρμοδιότητα είναι αποκλειστικά της πολιτείας. Σε μια προσπάθεια να δοθεί λύση, ο Δήμος Φυλής πρότεινε να τοποθετηθούν δύο προκατασκευασμένες αίθουσες στον προαύλιο χώρο του 2ου Γυμνασίου, προκειμένου να φιλοξενηθούν σε αυτές οι μαθητές που θα μετακινούνταν, φέτος, στο 3ο Γυμνάσιο. Μάλιστα, στο σχετικό έγγραφό που απέστειλε ο Δήμαρχος Φυλής δεσμεύτηκε ότι οι δύο αίθουσες θα έχουν τοποθετηθεί πριν από την έναρξη του νέου σχολικού έτους. Αργά το απόγευμα γνωστοποιήθηκε η σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής Αθανάσιου Νικολόπουλου με αυτή την εξέλιξη.

Η μονιμότερη, ίσως, λύση όλων θα είναι η επίσπευση της δημιουργίας του 5ου Γυμνασίου Άνω Λιοσίων στη Δροσούπολη, το οποίο ιδρύθηκε, κατόπιν συνεργασίας της υφυπουργού Παιδείας Ζέττας Μακρή με τον πρόεδρο της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκο Χατζητρακόσια.

«Είμαστε, έμπρακτα, στο πλευρό τους και θα παραδώσουμε, εμπρόθεσμα, τις δύο αίθουσες, που θα λύσουν, προσωρινά το πρόβλημα μέχρι την ανέγερση του 5ου Γυμνασίου. Ευχαριστώ το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και τον Διευθυντή του 2ου Γυμνασίου για την κατανόησή τους» τόνισε ο Χρήστος Παππούς.

Όλα αυτά πρόκειται να συζητηθούν, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη γενική συνέλευση των γονέων που θα γίνει το απόγευμα της Πέμπτης και είναι σημαντικό να υπάρξει κοινή συμφωνία από όλες τις πλευρές, με κοινή συνισταμένη το καλό των μαθητών, οι οποίοι άλλωστε θα κληθούν να σηκώσουν το βάρος σε κάθε περίπτωση.

Δείτε εδώ την επιστολή του Δημάρχου Φυλής στον Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής

Δείτε εδώ την απάντηση του Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Δυτικής Αττικής

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -