“Από τον Απρίλη και μετά η μέρα μας ξεκινάει από εδώ. Ο καθαρισμός των οικοπέδων, οι αποψιλώσεις, η συγκέντρωση των κηπαίων είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Όποιος μένει στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη γνωρίζει την κατάσταση που δημιουργείται κάθε χρόνο..”
είναι κοινή διαπίστωση πως τον τελευταίο καιρό στην περιοχή των Θρακομακεδόνων και της Βαρυμπόμπης υπάρχει μια ξεκάθαρη βελτίωση στον τομέα της καθαριότητας και των αποψιλώσεων. Μάλιστα η προετοιμασία και φέτος – όπως και πέρσι – για την αντιπυρική περίοδο πανθομολογουμένως είναι αξιοπρόσεκτη.
Ο Δήμος Αχαρνών έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός φαίνεται πως έχει βρει τη λύση για ένα πρόβλημα που ταλανίζει την περιοχή μας κάθε χρόνο. Η αλήθεια είναι πως πίσω από αυτή την επιτυχία κρύβεται ένας άνθρωπος, ο γνωστός σε όλους μας Γκαγκάριν, ο Αντιδήμαρχος Έργων Αυτεπιστασίας και Πολιτικής Προστασίας κ. Γιώργος Σιδηρόπουλος. Ένας άνθρωπος ο οποίος έχει αποδείξει ότι έχει μια λύση σε κάθε πρόβλημα και το όνομα του οποίου βρίσκεται διαρκώς στα χείλη των συνδημοτών μας, καθώς το έργο του έχει κλέψει τις εντυπώσεις.
Συνέντευξη στον Λάμπη Καλογεράκη και την εφημερίδα Εν τη πόλει
Χρειάστηκε πολύ μεγάλη πίεση για να καταφέρουμε να τον πείσουμε να μας μιλήσει, καθώς απεχθάνεται τις τυπικότητες και τις συνεντεύξεις. Επομένως περισσότερο καλούμαι να σας μεταφέρω μια συζήτηση παρά μια συνέντευξη. «Εγώ τι να πω, η δική μου δουλειά είναι στο βουνό, στο δάσος, στους δρόμους. Δεν είναι να μιλάω» ήταν διαρκώς η απάντησή του σε κάθε μας πρόσκληση. Στο τέλος όμως τα καταφέραμε, αλλά αυτό δεν μπορούσε να γίνει παρά στους δρόμους της πόλης, που τριγυρίζει κάθε μέρα από τα ξημερώματα μέχρι αργά το βράδυ.
Λάμπης Καλογεράκης:
Κύριε Σιδηρόπουλε, κατ’ αρχάς θέλω να σας ρωτήσω εάν είναι αλήθεια αυτό που λένε ότι κάνετε πάνω από 200 χιλιόμετρα κάθε μέρα.
Αντιδήμαρχος Γιώργος Σιδηρόπουλος:
Μερικές φορές μπορεί και περισσότερα. Ο Δήμος μας βλέπετε είναι πολύ μεγάλος και τα προβλήματα πολλά. Από το πρωί μέχρι το βράδυ μαζί με τα παιδιά της Πολιτικής Προστασίας και τα συνεργεία είναι υποχρεωτικό να βρισκόμαστε στο δρόμο. Μια τεράστια έκταση με δεκάδες ζητήματα που περιμένουν λύση. Ζητήματα που αφορούν την πυροπροστασία, τις αποψιλώσεις, τους καθαρισμούς αλλά όχι μόνο. Υπάρχει και μια καθημερινότητα με ζημιές, ατυχήματα και πολλά άλλα ακόμη. Κι αυτά είναι τα μικρά ζητήματα. Έχουμε τις πυρκαγιές, τις νεροποντές, τα χιόνια. Σε όλα αυτά η Πολιτική Προστασία πρέπει και είναι πάντα παρούσα.
Ο λόγος είναι έντονος και συνεχής. Θέλει να περιγράψει την έντονη καθημερινότητα που βιώνει με τους συνεργάτες του. Αυτά τα παιδιά για τα οποία μόνο καλό λόγο έχει να πει.
«Μαζί με τους υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας, αλλά και το έκτακτο προσωπικό προσπαθούμε να καλύψουμε κάθε ανάγκη του Δήμου. Είναι πολύ δύσκολη υπόθεση όμως, γιατί οι ανάγκες είναι τεράστιες. Γι’ αυτό σε έντονα φαινόμενα, όπως στον χιονιά του χειμώνα, πήγαμε σπίτια μας μετά από τρεις μέρες. Δεν έφυγε κανένας για να καταφέρουμε να κρατήσουμε την πόλη καθαρή και τους δρόμους ανοιχτούς. Πώς να μην τους εκτιμάω. Στηριζόμαστε ο ένας στον άλλο κάθε μέρα».
Αναφέρεται στην κακοκαιρία «Ελπίδα» που χτύπησε την Αττική τον περασμένο Γενάρη. Τότε που αποκλείστηκαν χιλιάδες στη Μεσογείων, την Κατεχάκη, την Αττική Οδό. Ο Δήμος Αχαρνών πήρε τα εύσημα από όλους για την εξαιρετική αντιμετώπιση, καθώς όλο το κεντρικό δίκτυο έμεινε ανοιχτό και δεν υπήρξαν καθόλου προβλήματα, αφού όλο ήταν προσβάσιμο από την επόμενη μέρα. Όταν άλλοι παρέμεναν αποκλεισμένοι στο Χαλάνδρι και την Αγία Παρασκευή, στους Θρακομακεδόνες, το Πανόραμα, τη Βαρυμπόμπη η κίνηση γινόταν απρόσκοπτα. «Στην Ελπίδα η αλήθεια είναι ότι πήγαμε καλά. Ο Δήμαρχος κάλεσε αμέσως σύσκεψη, μας περιέγραψε το πλάνο, δόθηκαν οδηγίες και ο καθένας από εκεί και πέρα έκανε τη δουλειά του. Το αποτέλεσμα ήταν από την πρώτη στιγμή να ξέρουμε τι πρέπει να γίνει για να παραμείνει ανοιχτό το οδικό δίκτυο. Έτσι δεν έμεινε το χιόνι στους δρόμους και από εκεί και πέρα η δουλειά μας ήταν πιο εύκολη. Γι’ αυτό είχαμε τη δυνατότητα να βοηθήσουμε και σε κεντρικούς άξονες διπλανών δήμων. Ήταν θέμα από τη μία πλευρά σωστού σχεδιασμού από τον Δήμαρχο και από την άλλη πιστής εφαρμογής του πλάνου και κινητοποίησης. Όλη η δημοτική ομάδα ήμασταν επί ποδός μέχρι να ηρεμήσει το φαινόμενο. Τα συγχαρητήρια που μας έδινε ο κόσμος ήταν η μεγαλύτερη ικανοποίηση για όλους μας, αλλά και το αποτέλεσμα σκληρής ομαδικής δουλειάς. Όταν λειτουργείς σαν μια δυνατή ομάδα είναι σίγουρο πως θα έχει αποτελέσματα. Κι αυτό ο Δήμαρχος το έχει καταφέρει. Στα δύσκολα είμαστε μια ομάδα που δουλεύει για το καλό της πόλης».
Καθημερινά σχεδόν εγώ προσωπικά τον έχω συναντήσει στους δρόμους των Θρακομακεδόνων να ελέγχει τα συνεργεία που κάνουν τις αποκομιδές και τους καθαρισμούς κοινόχρηστων οικοπέδων. «Από τον Απρίλη και μετά η μέρα μας ξεκινάει από εδώ. Ο καθαρισμός των οικοπέδων, οι αποψιλώσεις, η συγκέντρωση των κηπαίων είναι μια πολύ δύσκολη δουλειά. Όποιος μένει στους Θρακομακεδόνες και τη Βαρυμπόμπη γνωρίζει την κατάσταση που δημιουργείται κάθε χρόνο.
Θα θυμάται σίγουρα και τα «βουνά» κλαδιών σε κάθε γωνία. Όλοι καθαρίζουν τους κήπους και τις αυλές τους, αλλά τα κλαριά που συσσωρεύονται σε πολλές περιπτώσεις καταλήγουν στα πεζοδρόμια. Ποιος δεν αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο; Κι όμως αυτό γίνεται κάθε χρόνο, ακόμη και φέτος 9-10 μήνες μετά την πυρκαγιά. Ο Δήμος όμως φροντίζει να μη μείνει τίποτα. Πέρσι για πρώτη φορά είχαμε καθαρίσει όλο τον Βόρειο Τομέα έως τα μέσα Ιουνίου. Γειτονικοί μας δήμοι δεν είχαν ξεκινήσει ακόμη και εμείς είχαμε τελειώσει και τη δεύτερη αποκομιδή. Βέβαια το κακό έγινε, αλλά τουλάχιστον δεν δημιουργήθηκε πρόβλημα και από αυτό. Φέτος ήταν ακόμη πιο δύσκολα, αλλά ήδη εδώ και δέκα περίπου μέρες έχουμε ολοκληρώσει και η περιοχή είναι πεντακάθαρη. Να ξέρετε ότι μιλάμε για εκατοντάδες φορτηγά, τα οποία είναι στην ουσία καύσιμη ύλη».
Ακούγοντάς τον να μιλάει, μπορείς να διακρίνεις μια πίκρα στα λόγια του. Δεν γίνεται να μην το προσέξεις και ζητάω μια εξήγηση. «Παρά τη δουλειά που γίνεται και είναι πρωτοφανής για την περιοχή σε ταχύτητα και αποτελεσματικότητα, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι όχι μόνο δεν μας βοηθάνε, αλλά προσπαθούν να δημιουργήσουν και πρόβλημα. . Δυστυχώς γι’ αυτούς όμως έχουν διαλέξει λάθος τρόπο για να κάνουν αντιπολίτευση ή για να προκαλέσουν εντυπώσεις. Ο κόσμος κυκλοφορεί κάθε μέρα και ξέρει ποια είναι η αλήθεια. Μπορώ να σας διηγηθώ πολλές ιστορίες για δημοσιογράφους που ήρθαν και έφυγαν χωρίς πλάνα και μετά ρωτούσαν να μάθουν πως τα καταφέραμε, όταν σε άλλους δήμους υπάρχουν βουνά ολόκληρα από κλαριά και καμένα δέντρα ακόμη. Δεν πειράζει όμως. Εμείς θα συνεχίσουμε να κάνουμε τη δουλειά μας».
Όση ώρα μιλάμε, πρέπει να έχει χαιρετίσει πάνω από δέκα άτομα. Αυτοκίνητα σταματάνε και ακούς διαρκώς. «Γεια σου ρε Γκαγκάριν. Δεν έχετε αφήσει τίποτα» τους ακούμε να λένε και ο ίδιος μιλάει με όλους. Τους ακούει με προσοχή και που και που γράφει και ένα μήνυμα για να στείλει στην ομαδική συνομιλία της Πολιτικής Προστασίας. Μια δουλειά που πρέπει να γίνει, ένας έλεγχος ή ένας δρόμος που πρέπει να ξαναπεράσουν, γιατί κάποιος έβγαλε χόρτα. Πλέον έχει τους δικούς του… φαν και στους Θρακομακεδόνες. «Φίλε τη δουλειά μας κάνουμε. Όλοι αυτό θέλουμε. Λέμε μια καλημέρα, βλέπουμε τα προβλήματα, μας τα λέει και ο κόσμος και προσπαθούμε να λύσουμε όσα περισσότερα μπορούμε. Δεν είμαστε πολλοί, αλλά το παλεύουμε».
Το λίγο προσωπικό είναι ένα θέμα, αλλά αν υπάρχει καλή θέληση, βρίσκονται λύσεις όπως φαίνεται: «Φέτος θέλαμε να ενισχύσουμε την πυροπροστασία με περιπολίες και παρατηρήσεις. Έτσι μαζευτήκαμε με τις εθελοντικές ομάδες της περιοχής, τα βάλαμε όλα κάτω και είπαμε πως μπορούμε να ανταπεξέλθουμε. Κάναμε ένα σχέδιο, οργανωθήκαμε, φτιάξαμε και τον προγραμματισμό μας και τώρα όλοι μαζί Πολιτική Προστασία και εθελοντές λειτουργούμε σαν ομάδα. Πρέπει να τους ευχαριστήσω όλους για την προσφορά τους, αλλά και για την καλή τους διάθεση. Έτσι όμως γίνονται κάποια πράγματα. Όταν όλοι μαζί θέλουν να προσφέρουν για να κάνουμε κάτι σημαντικό για την πόλη μας».
Πιάνομαι από αυτή την τελευταία του λέξη και τον ρωτάω ποιο είναι το σημαντικό για την πόλη μας. Τι θεωρεί πως πρέπει να έχει προτεραιότητα… «Δεν μπορώ να πω μόνο ένα πράγμα. Η αλήθεια είναι πως πρέπει να γίνουν δεκάδες πράγματα. Η πόλη μας έχει μείνει πολύ πίσω και υπάρχουν πολλά κενά. Ο Δήμαρχος έχει οργανώσει ένα σχέδιο, το οποίο έβαλε σε εφαρμογή από την πρώτη μέρα που μπήκε στο Δημαρχείο. Για να το υλοποιήσει δουλεύει κάθε μέρα δέκα, δώδεκα και δεκαπέντε ώρες. Μάλλον τώρα που το σκέφτομαι δεν σταματάει ποτέ να δουλεύει. Μπορεί να με πάρει τηλέφωνο στις 2 τα μεσάνυχτα ή στις 5 τα ξημερώματα. Όσοι δουλεύουμε μαζί του, που μας έχει τιμήσει δίνοντάς μας μια θέση στη διοίκηση, τον ακολουθούμε τρέχοντας. Δεν γίνεται να δουλεύει ο Δήμαρχος περισσότερο από εμάς. Είμαστε υποχρεωμένοι τόσο απέναντί του όσο και στον κόσμο των Αχαρνών να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε την πόλη. Εμείς αυτό μπορούμε να πούμε ότι όλη η ομάδα προσπαθεί, όλα τα υπόλοιπα πρέπει να τα λέει ο κόσμος».
Επιμένει στη δύναμη της ομάδας. Το τονίζει συνεχώς ακόμη και σε θέματα που δεν έχουν σχέση με τη συζήτησή μας. «Μπορεί ένας άνθρωπος να κάνει μόνος του όλη αυτή τη δουλειά; Όχι. Μπορώ εγώ όσο καλός κι αν είμαι να μαζέψω όλα τα κλαριά στους Θρακομακεδόνες. Ή ο Δημήτρης (αναφέρεται στον Αντιδήμαρχος Θρακομακεδόνων Δημήτρη Κωφό) να τα κάνει όλα εδώ πάνω; Μπορεί ο Στάθης (σ.σ. ο Αντιδήμαρχος Τοπαλίδης) ή ο Νίκος (σ.σ. ο Αντιδήμαρχος Ξαγοράρης), που κάνουν τόσο καλή δουλειά καθημερινά και όλοι τους λέμε συγχαρητήρια να καθαρίσουν ολόκληρη την πόλη μόνοι τους; Όχι. Χρειάζεται ομαδική δουλειά. Μόνο έτσι έχουμε αποτέλεσμα. Ο Δήμαρχος μας εμπιστεύτηκε και εγώ προσωπικά τον ευχαριστώ πολύ γι’ αυτό. Εμείς πλέον πρέπει να συνεργαστούμε για να φέρουμε εις πέρας τη δουλειά που μας ανατέθηκε. Η συνεργασία που έχουμε μεταξύ μας θα μας οδηγήσει στο καλύτερο αποτέλεσμα».
Αν και γνωριζόμασταν με τον Γιώργο Σιδηρόπουλο, ήταν η πρώτη φορά που είχα την ευκαιρία να μιλήσω τόσες ώρες μαζί του για να παρουσιάσω τη δική του οπτική. Ομολογώ ότι είδα έναν άνθρωπο που δεν σταματά λεπτό να σκέφτεται και να δουλεύει. Ακόμη και την ώρα που μιλούσαμε το μυαλό του ήταν στα συνεργεία. Η κουβέντα μας άλλωστε έληξε άρον άρον, μόλις ακούστηκε το σήμα για άμεση επέμβαση. Πρώτα το καθήκον Μπήκε στο αυτοκίνητο και έφυγε γρήγορα για να αντιμετωπίσει με τα συνεργεία του Δήμου έκτακτο πριστατικό. «Θα τα ξαναπούμε κανένα βράδυ. Γράψε μόνο να μας ειδοποιούν όταν βγάζουν κλαριά. Και να προσέχουν το βουνό», πρόλαβε να μου πει.
Κατάλαβα πως πρόκειται για έναν άνθρωπο παθιασμένο με τη δουλειά του, με αίσθημα ευθύνης και αποφασιστικότητα.
Ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός είναι δεδομένο πως με τέτοιους συνεργάτες μπορεί να προχωρήσει και να πραγματοποιήσει τα σχέδιά του. Όσο για τον «Γκαγκάριν» είναι σίγουρα ένας άνθρωπος που δεν φοβάται να αναλάβει το βάρος της ευθύνης και δεν λέει όχι σε καμία δύσκολη αποστολή.
Κι αυτά είναι πράγματα που σπανίζουν στις μέρες μας.
Λάμπης Καλογεράκης