11.4 C
Athens
30 Σεπτεμβρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣΝέο ΕΣΠΑ: Workshop στη Δυτική Αττική για τα έργα από την Περιφέρεια

Νέο ΕΣΠΑ: Workshop στη Δυτική Αττική για τα έργα από την Περιφέρεια

spot_img
- Advertisement -

521 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 485 εκ.  ευρώ στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 και ιδίους πόρους 

Με κεντρικό σύνθημα «Η Αττική αλλάζει. Το ΕΣΠΑ στην πόλη σου» συνεχίστηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής ο κύκλος των Workshops για το νέο ΕΣΠΑ και την πορεία υλοποίησης των έργων από την Περιφέρεια Αττικής.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αναλύθηκαν οι δυνατότητες και οι νέες προοπτικές ανάπτυξης για την Δυτική Αττική, καθώς και η πορεία υλοποίησης πλήθος έργων που γίνονται με χρηματοδότηση μέσα από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020.

«Η Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής είναι μια μεγάλη περιφερειακή ενότητα, με πολλές δυνατότητες, αλλά και με πολλά μεγάλα ανοικτά ζητήματα», τόνισε ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, καθώς όπως τόνισε για πολλά χρόνια η Δυτική Αττική έχει μείνει πίσω σε υποδομές, αδικία στην οποία η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας φιλοδοξεί να βάλει τέλος.

O αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Λευτέρης Κοσμόπουλοςεπισήμανε ότι «στόχος της συνάντησης ήταν να παρουσιασθεί το έργο που έχει ήδη υλοποιηθεί, αλλά κυρίως, να τεθούν οι βάσεις συνεργασίας των φορέων της Αυτοδιοίκησης, προκειμένου να επιτευχθεί η βέλτιστη αξιοποίηση των πόρων του ΕΣΠΑ, που αποτελεί ένα από τα κυριότερα χρηματοδοτικά εργαλεία και βασικό πυλώνα ανάπτυξης για τους Δήμους». Πρόσθεσε επίσης ότι με βάση τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Δυτικής Αττικής, η Περιφέρεια Αττικής σχεδιάζει και υλοποιεί έργα με άξονες:

• Την προστασία του περιβάλλοντος

• Την ενίσχυση της οδικής ασφάλειας

• Την αντιπλημμυρική θωράκιση της περιοχής μας, που κατά το παρελθόν έχει πληγεί σοβαρά

• Την διαχείριση των απορριμμάτων με σκοπό μια «πράσινη Αττική»

Να σημειωθεί, ότι από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττική 2014-2020 υλοποιούνται στην Δυτική Αττική 431 έργα και δράσεις, με προϋπολογισμό 74,77 εκ.  ευρώ περίπου.

Όσον αφορά στον Δήμο Φυλής, από το ΠΕΠ διατίθενται χρήματα για νέες σχολικές υποδομές στα Άνω Λιόσια, ενώ χρηματοδοτήθηκαν κοινωνικές δομές και παρεμβάσεις κοινωνικής προστασίας, για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού. Από ίδιους πόρους στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής διατίθενται χρηματοδότηση για το αντιπλημμυρικό έργο Ανατολικής Λεκάνης Άνω Λιοσίων, για την ευρεία παράκαμψη του τρίτου τμήματος της Δυτικής Περιφερειακής Αιγάλεω που θα διέρχεται από τους Δήμους Φυλής κι Αχαρνών, για έργα άρσης επικινδυνότητας στο οδικό δίκτυο κ.ά.

Αναφορικά με το μείζον θέμα της διαχείρισης απορριμμάτων στη Δυτική Αττική, προβλέπεται:

1. Κλείσιμο της χωματερής στη Φυλή με ορίζοντα το 2025 και στη θέση της να δημιουργηθούν εκατοντάδες γωνιές ανακύκλωσης, σε κάθε Δήμο, πολλά Πράσινα Πάρκα Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και αποκεντρωμένες Μονάδες επεξεργασίας Βιοαποβλήτων σε πολλές διαφορετικές περιοχές της Αττικής.

2. Για την προώθηση της χωριστής συλλογής βιοαποβλήτων θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του έτους η διανομή στους 5  Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας, μέσω του ΕΔΣΝΑ, χωρίς κόστος για  δήμους και πολίτες, 10 καφέ απορριμματοφόρα και 2500 καφέ κάδοι.

3. Αντίστοιχα, το επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η διανομή και τοποθέτηση εξοπλισμού ανακύκλωσης, σε όλους τους Δήμους της Αττικής. Ο εξοπλισμός αυτός, αξίας περίπου 100 εκατομμυρίων ευρώ, χρηματοδοτείται από ευρωπαϊκούς πόρους και θα παραχωρηθεί δωρεάν στους Δήμους.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τοποθετήθηκε και ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, τονίζοντας ότι συνολικά η Δυτική Αττική είναι μια περιοχή η οποία για πολλές δεκαετίες αποτελούσε τη «χαβούζα» της Αττικής και υπογράμμισαν ότι δεν πρέπει να αντιμετωπίζεται με τη λογική της πληθυσμιακής – εκλογικής αναλογικότητας αλλά με βάση το εύρος των αναγκών που υπάρχουν.

Νέο ΕΣΠΑ: Workshop στη Δυτική Αττική για τα έργα από την Περιφέρεια
Χρήστος Παππούς, Γιώργος Πατούλης
Νέο ΕΣΠΑ: Workshop στη Δυτική Αττική για τα έργα από την Περιφέρεια
Λευτέρης Κοσμόπουλος
- Advertisement -


spot_img
spot_img

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -