11.4 C
Athens
28 Ιανουαρίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΓιάννης Βασιλείου: «Στόχος να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων...»

Γιάννης Βασιλείου: «Στόχος να μειωθεί ο παραγόμενος όγκος απορριμμάτων…»

- Advertisement -
- Advertisement -

Την «καυτή» πατάτα της διαχείρισης απορριμμάτων και, συνεπώς, το στοίχημα της υλοποίησης μιας νέας κατάστασης, κλήθηκε να παραλάβει, με την ανάληψη των καθηκόντων του, ο νέος αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής Γιάννης Βασιλείου. Ο ίδιος μίλησε στη ΔΥΤΙΚΗ ΟΧΘΗ για τον πυρήνα του εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης, το χρονοδιάγραμμα που απαιτείται, τι θα γίνει με το ΧΥΤΑ στη Φυλή και γιατί θα πρέπει να τελειώσει οριστικά ο παλιός τρόπος διαχείρισης των αντισταθμιστικών οφελών…

- Advertisement -
- Advertisement -

Συνέντευξη στη Μένη Πιρπινιά

Γιατί η νέα περιφερειάρχης Ρένα Δούρου προχώρησε στην ακύρωση των διαγωνισμών για τα εργοστάσια διαχείρισης απορριμμάτων;

Ήταν διαγωνισμοί για τη δημιουργία τεσσάρων Φαραωνικών εργοστασίων για την καύση σύμμεικτων απορριμμάτων. Εμείς απορρίπτουμε, για λόγους περιβαλλοντικούς και οικονομικούς, να καταλήγουν καθημερινά χιλιάδες τόνοι απορριμμάτων στα γιγάντια εργοστάσια καύσης. Οικονομικούς γιατί θα αυξηθούν τα χρήματα που θα δίνουν οι πολίτες και περιβαλλοντικούς διότι τώρα πια και εμείς στην Ελλάδα γνωρίζουμε ότι δεν είναι όλα τα σκουπίδια για πέταμα.

Με επιστολή της ζητά τη συνεργασία των δημάρχων της Αττικής…

Ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων που προτείνουμε απαιτεί τη συνεργασία, κατ΄ αρχήν, της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των πολιτών και των επιχειρήσεων. Αν μάλιστα οι δήμοι δεν πειστούν, οι ίδιοι να αφομοιώσουν την πρότασή μας, ούτε η συνεργασία μαζί τους θα αποδώσει, ούτε οι πολίτες θα τον εφαρμόσουν και ας είναι σωστός.

Ποιος είναι ο πυρήνας του εναλλακτικού τρόπου που προτείνετε;

Καταρχήν η μείωση του παραγόμενου όγκου απορριμμάτων. Σε αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να γίνει μια ριζική αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού, μέσα από διευρυμένη διαβούλευση. Επίσης, πρέπει να συμφωνήσουμε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν μπορεί αντικειμενικά να μακροημερεύσει και πρέπει σταδιακά, και στο βαθμό που θα εφαρμόζεται ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων, να κλείσει και να αποκατασταθεί ο χώρος. Εμείς θα προσανατολίσουμε τα κονδύλια της περιφέρειας προς αυτήν την κατεύθυνση, έτσι ώστε ότι απορρίμματα φτάνουν στο ΧΥΤΑ, όπως προβλέπει και η κοινοτική οδηγία, να είναι μόνο αυτά που δεν μπορούμε να αξιοποιήσουμε με άλλο εναλλακτικό τρόπο. Η Ελευσίνα, για παράδειγμα, όπου εφαρμόστηκαν τέτοιες πολιτικές, όταν είχε αναλάβει δήμαρχος ο Γιώργος Αμπατζόγλου, στέλνει στο ΧΥΤΑ μικρότερες ποσότητες και ο δήμος μάλιστα κερδίζει 400.000- 500.000 ευρώ. Αυτό είναι δυνατόν να εφαρμοστεί και από ομάδα ή ομάδες δήμων, με ένα συμφωνημένο σχέδιο.

Χρειάζεται, ωστόσο, χρόνος και χρήμα για να εφαρμοστεί ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης. Υπάρχουν τα σχετικά κονδύλια;

Βεβαίως υπάρχουν, όπως υπάρχουν και κοινοτικές οδηγίες που επιβάλουν την ταφή των υπολειμμάτων των απορριμμάτων, αφού φυσικά προηγηθούν οι άλλες φάσεις. Από την άλλη, πράγματι χρειάζεται χρόνος, αλλά απαιτείται και μια διαφορετική κουλτούρα των πολιτών. Βέβαια ή θα επιλέξεις να προωθήσεις αυτήν την πολιτική ή θα πεις συνεχίζω το σημερινό, αδιέξοδο, τρόπο. Στο βαθμό που οι δήμοι ανταποκριθούν στη δική μας πρόταση, θα μπορέσουμε να έρθουμε σε συνεννόηση. Θα πούμε, για παράδειγμα, ότι, μέχρι το τέλος του 2014, μπορούμε από αυτά να υλοποιήσουμε το 5%. Στο τέλος του 2015 μπορεί αυτό να φτάσει τριάντα, σαράντα και πενήντα τοις εκατό. Γιατί θα υπάρχει ένας κεντρικός σχεδιασμός, που θα ενισχύει αυτήν την πολιτική.

Σε αυτόν τον χρόνο που απαιτείται, τι θα γίνει με τον ΧΥΤΑ ΦΥΛΗΣ; Θα συνεχίσουν τα σκουπίδια να πηγαίνουν εκεί;

Στο βαθμό που προωθείται ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων θα μειώνεται και το πρόβλημα στη Φυλή. Σήμερα πάνε 6 έως 7 χιλιάδες τόνοι. Μια ανακύκλωση της τάξης του 50% μέχρι το τέλος του 2015, θα έχει σαν αποτέλεσμα να πηγαίνει μόνο η μισή ποσότητα στη Φυλή.

Θα συνεχίσει όμως να πηγαίνει…

Εμείς λέμε ότι χρειάζεται η σταδιακή μεταφορά των εργασιών του ΟΕΔΑ Φυλής και των εγκαταστάσεων καθώς και το οριστικό κλεισιμό τους, στο πλαίσιο ενός χρονοδιαγράμματος. Είναι φανερό ότι ο τρόπος διαχείρισης που προτείνουμε δε κλείνει σε 24 ώρες τη Φυλή και δεν αποκαθιστά το χώρο. Μπορεί όμως, προωθώντας τον εναλλακτικό τρόπο, σταδιακά να μειωθεί το πρόβλημα μέχρι τελικά να εξαφανιστεί η σημερινή χωματερή από τη Φυλή και αυτό εφικτό.

Είναι στους σχεδιασμούς σας να κλείσει οριστικά ο ΧΥΤΑ στη Φυλή και να μη δέχεται ούτε ακόμα αυτή την ελάχιστη ποσότητα;

Στην Ευρώπη, ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων με πυρήνα τη μείωση, φτάνει στην εξουδετέρωση του 70, 80 ακόμα και 90% του όγκου των απορριμμάτων. Δηλαδή, αν καλύψουμε το 90%, λέτε να «τσακωθούμε» για το 10%;

Η σύμβαση τελειώνει το 2014. Θα υπογράψετε νέα;

Είναι κάτι που ακόμα δεν έχει συζητηθεί. Νομίζω, πάντως, ότι θα ενταχθεί στο γενικότερο σχεδιασμό, στη συζήτηση που θα κάνουμε με τους δήμους και τους πολίτες και θα βρεθεί λύση.

Προεκλογικά είχατε πει ότι τα χρήματα που πληρώνουν οι δήμοι για τα αντισταθμιστικά είναι πάρα πολλά και θα προχωρήσετε στη μείωσή τους…

Το σίγουρο είναι ότι αν εφαρμόσουμε τις πολιτικές που θέλουν τέσσερα φαραωνικά εργοστάσια καύσης, τα τέλη στους πολίτες ναι θα αυξηθούν, διότι το εργοστάσιο για να λειτουργήσει θέλει πρώτη ύλη και πρώτη ύλη είναι σε αυτήν την περίπτωση το σκουπίδι. Με τον εναλλακτικό τρόπο θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε και το θέμα της μείωσης του κόστους. Και αυτό εντάσσεται στο γενικότερο σχεδιασμό που σας είπα.

Έχετε πει ότι θα αλλάξει και ο τρόπος διαχείρισης των αντισταθμιστικών…

Τα αντισταθμιστικά οφέλη δίνονται σε μια περιοχή που επιβαρύνεται περιβαλλοντικά, προκειμένου να αποκατασταθεί η ζημιά που προκλήθηκε. Έτσι, όμως, όπως λειτούργησε η τοπική αυτοδιοίκηση τα προηγούμενα χρόνια, τα αντισταθμιστικά πήγαιναν για την πληρωμή των εργαζομένων. Ανεξάρτητα από το αν, καλώς η κακώς, έγινε, ο κόσμος φυσικά δεν μπορεί να μείνει απλήρωτος. Αλλά αυτός ο τρόπος δεν μπορεί και να συνεχιστεί. Θα πρέπει να πληρώνονται οι εργαζόμενοι στην ώρα τους, μέσα από τον προϋπολογισμό του δήμου. Εκείνο όμως που πρέπει να καταλάβουμε είναι ότι τελείωσε οριστικά ο παλιός τρόπος διαχείρισης των απορριμμάτων. Προτείνουμε ένα νέο μοντέλο και εφόσον συμφωνήσουμε θα δούμε και το θέμα των όποιων αντισταθμιστικών οφελών, δηλαδή το που, πως και το γιατί.

Έχετε ξεκινήσει τις διαδικασίες που χρειάζονται για την εναλλακτική διαχείριση των απορριμμάτων;

Υπάρχει κατ’ αρχήν η εμπειρία και η τεχνογνωσία του δήμου της Ελευσίνας. Σε πρόσφατη σύσκεψη που πραγματοποιήσαμε με την συμμετοχή και των 5 Δημαρχών της Δυτικής Αττικής, όλοι εκφράστηκαν θετικά για το περιεχόμενο της επιστολής της κ. Δούρου. Από εκεί και ύστερα πρέπει να γίνουν οι εκλογές στον ΕΣΔΝΑ, να συζητηθεί το θέμα στα δημοτικά συμβούλια και με χρονοδιαγράμματα να προωθηθεί ο εναλλακτικός τρόπος που προτείνουμε και έτσι να ξεκινήσει και στη χώρα μας, η λύση ενός μεγάλου κοινωνικού προβλήματος, που στην Ευρώπη έχει λυθεί εδώ και δεκαετίες.

 

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -