11.4 C
Athens
8 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΣτο σφυρί γνωστό ακίνητο επί της Λ. Πάρνηθος. Κάποτε ήταν «διαμάντι» της...

Στο σφυρί γνωστό ακίνητο επί της Λ. Πάρνηθος. Κάποτε ήταν «διαμάντι» της βιομηχανίας

- Advertisement -
- Advertisement -

Οι πιο παλιοί θυμόμαστε το συγκρότημα της ιστορικής εταιρείας “Κλωστήρια Πλεκτήρια Αθηνών” στην Λεωφόρο Πάρνηθος, δίπλα στο κέντρο Υψηλής Τάσης της ΔΕΗ λίγο πριν την Αγία Παρασκευή. Ένα κτίριο που αποτελούσε σημείο αναφοράς για την περιοχή και, πλέον, παίρνει το δρόμο για το σφυρί των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η εταιρεία (με νυν Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο τον κ. Δημήτριο Ηλ. Δοντά) ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1971 και εδώ και αρκετά χρόνια έχει σταματήσει τη βασική της δραστηριότητα ενώ δεν απασχολεί προσωπικό. Έτσι επικεντρώθηκε στη διάθεση των εγκαταστάσεών της, επί του 15ου χιλ. της Λεωφόρου Πάρνηθας, για μίσθωση.

Τι βγαίνει στον πλειστηριασμό

Πρόκειται για ένα αγροτεμάχιο μετά του βιομηχανικού συγκροτήματος, και «των υπαρχόντων και μελλοντικών κτισμάτων αυτού και μεθ’όλων των συστατικών, παραρτημάτων, παρακολουθημάτων και προσαυξημάτων του», που βρίσκεται στην κτηματική περιφέρεια του Δήμου Αχαρνών στη θέση «Ρέθη» ή «Σπηλιά Γκατζάνα».
Το αγροτεμάχιο είναι συνολικής επιφάνειας 15.961,91 τ.μ. και προέκυψε από την συνένωση τεσσάρων επί μέρους όμορων αγροτεμαχίων, τα οποία η οφειλέτιδα εταιρεία απέκτησε το 1968.

Εντός του γηπέδου έχει ανεγερθεί τμηματικά βιομηχανικό συγκρότημα παραγωγής κλωστών και πλεκτών, αποτελούμενο από τρία ανεξάρτητα κτίρια εν σειρά και μικρότερες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις (φυλάκιο, στέγαστρα, κλπ), με συνολική επιφάνεια κύριων χώρων 10.333 τ.μ. και βοηθητικών χώρων 133 τ.μ.

Επίσης κατά το 2004, έγιναν εργασίες επισκευής / ενίσχυσης του κτίσματος, λόγω του σεισμού του 1999 με επίκεντρο την Πάρνηθα.
Στον περιβάλλοντα χώρο των κτιρίων έχουν κατασκευαστεί διάφορα βοηθητικής χρήσης κτίσματα, τα οποία δεν προβλέπονταν από την οικοδομική άδεια, όπως βιολογικός καθαρισμός, εγκατάσταση πυρόσβεσης, αποθηκευτικοί χώροι, μεταλλικό υπόστεγο στέγασης των υπαίθρων χώρων στάθμευσης καθώς και διάσπαρτα υπόστεγα.

Ο περιβάλλων χώρος είναι περιφραγμένος και ασφαλτοστρωμένος, ενώ η πρόσβαση στο βιομηχανικό συγκρότημα είναι ελεγχόμενη μέσω ηλεκτρικά κυλιόμενης εξώθυρας.

Το πρόβλημα της αξιοποίησης

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, βασικό μειονέκτημα αποτελεί η πολεοδομική εκκρεμότητα ως προς τις δυνατότητες χρήσης, καθώς σήμερα με το υπάρχον Γ.Π.Σ. είναι αδύνατη η αξιοποίηση του ακινήτου.
Σύμφωνα με το εγκεκριμένο Γ.Π.Σ. του Δήμου Αχαρνών το ακίνητο εμπίπτει εντός περιοχής «Ιδιαίτερων Χρήσεων». Ως τέτοιες νοούνται οι χρήσεις των κοινωφελών κυρίως εταιρειών (ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ κλπ) καθώς και του στρατού. Για το συγκεκριμένο ακίνητο η χρήση είναι χώρος Ε.Υ.Δ.Α.Π. (με τον οποίο και γειτνιάζει).

Ακόμη, έχει εξαντληθεί η επιτρεπόμενη κάλυψη του γηπέδου, ενώ υπάρχει υπόλοιπο δόμησης το οποίο υπομειώνεται κατά την επιφάνεια των αυθαίρετων κατασκευών. Επιπρόσθετα στο βιομηχανικό κτίριο Α, λόγω επισκευών, πιθανολογείται ανέφικτη τεχνικά και οικονομικά (υψηλό κόστος) η προσθήκη καθ’ ύψος ορόφου για την υλοποίηση του υπολοίπου δόμησης.

Με βάση τα παραπάνω, τονίζεται ότι η τροποποίηση του Γ.Π.Σ. του Δήμου Αχαρνών προκειμένου να επιτραπούν χρήσεις συμβατές στη φύση του ακινήτου, αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για την σύννομη εκμετάλλευση/αξιοποίηση/χρήση του.

Πληροφορίες: https://www.newmoney.gr

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -