KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

HOT STORY

Σεισμός της Πάρνηθας: Πώς είναι σήμερα το επίκεντρο του φονικού σεισμού. Βίντεο με drone πάνω από το ρήγμα

14/10/2022 12:27
Ανανεώθηκε 14/10/2022 12:31
2 '
Σεισμός της Πάρνηθας: Πώς είναι σήμερα το επίκεντρο του φονικού σεισμού. Βίντεο με drone πάνω από το ρήγμα
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Σεισμός – Ρήγμα Πάρνηθας: Εικόνες από το επίκεντρο του φονικού σεισμού της Αθήνας στις 07.09.1999…

Μέσω Drone μπορείτε να δείτε πώς είναι σήμερα το σημείο που εντοπίστηκε στην Πάρνηθα το επίκεντρο του φονικότερου σεισμού στην Αθήνα, των τελευταίων 50 ετών.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ο σεισμός της Πάρνηθας του 1999  μεγέθους 5,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 1999, 14:56:50 τοπική ώρα και προκάλεσε 143 θανάτους και ζημιές που έφτασαν τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ.

Είναι ο φονικότερος σεισμός των τελευταίων 50 ετών και η φυσική καταστροφή με το μεγαλύτερο κόστος από πλευράς υλικών ζημιών που έχει σημειωθεί ποτέ στην Ελλάδα. Ο σεισμός, αν και όχι ιδιαίτερα ισχυρός και συνολικής διάρκειας μόλις 15 δευτερολέπτων, προκάλεσε πολλές ζημιές λόγω της γειτνίασής του με την Αθήνα, με επίκεντρο 18 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης, μεταξύ Αχαρνών και Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, καθώς και το μικρό εστιακό σημείο σε βάθος, από 9 έως 14 χιλιόμετρα.

Υπήρχαν λίγες ρωγμές στην επιφάνεια του εδάφους και ήταν δύσκολο να βρεθεί η προέλευση του σεισμού. Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοίνωσε αρχικά ότι ο σεισμός προκλήθηκε από ρήγμα μήκους 15 χιλιομέτρων που καλύπτει την περιοχή μεταξύ Πεντέλης και Πάρνηθας. Με βάση τη μελέτη δορυφορικών δεδομένων που εξέταζαν την υψομετρική παραμόρφωση του εδάφους, η οποία επιβεβαιώθηκε αργότερα από σεισμολογική μελέτη, και έγινε αποδεκτή το 2008 από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, διαπιστώθηκε ότι δύο σεισμοί, μεγέθους 5,8 και 5,5 Ρίχτερ, σημειώθηκαν σε διαφορετικά ρήγματα και 3,5 δευτερόλεπτα διαφορά μεταξύ τους.

Δείτε τις εικόνες που κατέγραψε Drone στο σημείο που φέρεται να έχει εντοπιστεί το επίκεντρο του φονικού σεισμού της Πάρνηθας, το 1999.

Πηγή: restarttourism.gr

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: