11.4 C
Athens
1 Δεκεμβρίου 2022
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΕξονυχιστικός έλεγχος για τη δημοτική περιουσία του Δήμου Αχαρνών. Αγώνα δίνει ο...

Εξονυχιστικός έλεγχος για τη δημοτική περιουσία του Δήμου Αχαρνών. Αγώνα δίνει ο Σπύρος Βρεττός για την προστασία της

- Advertisement -

Πολλές οι περιπτώσεις που εντοπίστηκαν προβλήματα και θα κατατεθούν άμεσα αντιρρήσεις

- Advertisement -

Αποκαλυπτικό, με λεπτομερείς περιγραφές και συγκεκριμένα παραδείγματα είναι το ρεπορτάζ της εφημερίδας “Αχαρναϊκή” σχετικά με τη δημοτική περιουσία των Αχαρνών.

- Advertisement -
- Advertisement -

Για όσους παρακολουθούν την πορεία του Δήμου Αχαρνών τα τελευταία χρόνια δεν προξενεί εντύπωση η κακή οικονομική του κατάσταση αλλά το θέμα της οργάνωσης, της στελέχωσης των σημαντικών θέσεων από ορισμένα άτομα, που για διάφορους λόγους απέδειξαν και αποδεικνύουν ότι έχουν έλλειμμα επαγγελματικής ευσυνειδησίας και γνώσεων.

Γι’ αυτό τα όσα φέρνει στο φως ο έλεγχος που πραγματοποιείται από τον αρμόδιο του Γραφείου Ενστάσεων για τους δασικούς χάρτες Μιλτιάδη Μερκούρη, προξενούν οργή για όλους εκείνους που επέτρεψαν στους επιτήδειους να λεηλατήσουν την ακίνητη και όχι μόνο περιουσία του Δήμου Αχαρνών.

Περιληπτικά (γιατί αν αναλυθεί κάθε περίπτωση θα χρειαστούν πάρα πολλές σελίδες) αναφέρουμε ότι:

Α) Δημοτικό κτήμα Λεκάνες: Διαπιστώθηκε πως οι προηγούμενες διοικήσεις δεν είχαν δηλώσει στο Κτηματολόγιο το Δημοτικό Κτήμα Λεκάνες. Οι αρμόδιοι που ρωτήθηκαν υποστήριξαν πως δεν το δήλωσαν γιατί δεν υπήρχαν στον Δήμο τίτλοι και τοπογραφικά σχέδια! Ο έλεγχος όμως έφερε στην επιφάνεια τίτλους και τοπογραφικά που βρισκόντουσαν ερμητικά κλειστά σε ντουλάπια του Δήμου.

Β) Δημοτικό κτήμα Αμυγδαλέζα: Αν και με οριστικές δικαστικές αποφάσεις, υπ’ αριθμ. 849/1991 απόφαση του Εφετείου Αθηνών και 1404/1998 απόφαση του Αρείου Πάγου κύριος του Κτήματος Αμυγδαλέζας έκτασης 2.6000 στρεμμάτων είναι ο Δήμος Αχαρνών, στο Εθνικό Κτηματολόγιο, δεν δόθηκαν στοιχεία και απαιτούμενα έγγραφα. Δηλώθηκε απλά χωρίς τίτλο και τοπογραφικό (ενώ υπήρχε) κι έτσι ο Δήμος Αχαρνών εμφανίζεται σαν να κάνει χρησικτησία του δημοτικού κτήματος! Ακόμη και η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου όταν διαπίστωσε καταπατήσεις υπέβαλε ενστάσεις και από τις πάμπολλες εκδικάσεις (περίπου 200) ο Δήμος Αχαρνών κέρδισε μόνο τις τρεις (!!!) αν και στα αρχεία του Δήμου υπήρχαν αδιάσειστα στοιχεία που αποδείκνυαν την κυριότητα του Δήμου στο κτήμα Αμυγδαλέζα.

Στα αξιοσημείωτα: το δασαρχείο έστελνε στον Δήμο πρωτόκολλα αποβολής για χορτολιβαδικές εκτάσεις που τις χαρακτήριζε δασικές με αποτέλεσμα ο Δήμος να έχει χρεωθεί μέχρι σήμερα με πρόστιμα. Όμως… το Δασαρχείο δεν έστελνε ταυτόχρονα πρωτόκολλα αποβολής στο Τελεφερίκ, στην Αστυνομία, στο Φυτώριο (χρησιμοποιείται από το δασαρχείο) αν και είναι χαρακτηρισμένα ως δασικά!!! Εντύπωση ακόμη προκαλεί το γεγονός πως ΟΛΟΙ όσοι παρουσιάστηκαν ως ιδιοκτήτες εκτάσεων του Δημοτικού Κτήματος Αμυγδαλέζας γνώριζαν ποιες εκτάσεις δεν είναι δασικές! Για όλες τις περιπτώσεις, θα κατατεθούν στο Εθνικό Κτηματολόγιο από τον Δήμο Αχαρνών αντιρρήσεις για τους δασικούς χάρτες ζητώντας τον αποχαρακτηρισμό του κτήματος από δασικό.

Γ) Δημοτικό κτήμα 40 Μάρτυρες: Άλλη μία μεγάλη έκταση ιδιοκτησίας του Δήμου Αχαρνών δηλώθηκε με παραλείψεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο. Συμπληρωματικά στοιχεία θα κατατεθούν εντός των προσεχών ημερών ώστε να μην υπάρχει καμία αμφιβολία για το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Οι πιο πάνω δημοτικές εκτάσεις θα είχαν χαθεί οριστικά για τον Δήμο, προκαλώντας τεράστια οικονομική, αναπτυξιακή και περιβαλλοντική ζημιά. Η μη οργανωμένη και άμεση αντίδραση του Δήμου Αχαρνών επέτρεπε αυτές οι εκτάσεις να περιέλθουν είτε στο Δημόσιο είτε στα χέρια ιδιωτών.

Όμως… Η Δημοτική Αρχή ξεκινά αυτές τις ημέρες διαδικασίες για την εγγραφή κι αναγνώριση των πιο πάνω δημοτικών εκτάσεων στο Εθνικό Κτηματολόγιο, καταθέτοντας ολοκληρωμένους φακέλους με τοπογραφικά, δικαστικές αποφάσεις, τίτλους και άλλα νομοποιητικά έγγραφα που αποδεικνύουν το ιδιοκτησιακό δικαίωμα του Δήμου Αχαρνών.

Συμπέρασμα: Ο έλεγχος για τη δημοτική περιουσία μόλις ξεκίνησε. Θα προχωρήσει σε βάθος και προς όλες τις κατευθύνσεις. Θα εξεταστούν όλες οι περιπτώσεις που αφορούν την ακίνητη περιουσία του Δήμου. Να είναι βέβαιοι ορισμένοι πως τα στοιχεία που προσπάθησαν να εξαφανίσουν δυστυχώς γι’ αυτούς τα περισσότερα ευρέθησαν και θα γίνουν όλες οι νόμιμες ενέργειες που προβλέπονται, ώστε η ακίνητη περιουσία του Δήμου Αχαρνών που μέχρι σήμερα δεν εμφανιζόταν είτε στα βιβλία του Δήμου είτε στο Κτηματολόγιο, να περιέλθει και πάλι στην κυριότητά του.

Ο Δήμαρχος Σπύρος Βρεττός μετά την παρουσίαση των πιο πάνω στοιχείων έκανε τη σχετική δήλωση:

«Η δημοτική περιουσία είναι από τα πιο σοβαρά θέματα για την πόλη μας. Αποτελεί τεράστιο οικονομικό και αναπτυξιακό κεφάλαιο, κληρονομιά των προγόνων μας στις σημερινές και επόμενες γενιές. Αποφάσισα την πραγματοποίηση ελέγχου γιατί διαπίστωσα παραλήψεις των υπηρεσιών αλλά και ανεξήγητα αρνητικές δικαστικές αποφάσεις που είχαν ληφθεί τα προηγούμενα χρόνια. Η σύσταση Ειδικού Γραφείου Ενστάσεων για τους Δασικούς Χάρτες είχε στόχο, αφενός την εξυπηρέτηση δημοτών, αφετέρου τον ενδελεχή έλεγχο όλων των υποθέσεων που αφορούσαν και αφορούν τη δημοτική περιουσία. Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης – αν και είμαστε ακόμη στο ξεκίνημα – με δικαιώνει. Τα μέχρι στιγμής ευρήματα προκαλούν συναισθήματα οργής αλλά και θλίψης για το πώς ορισμένοι διαχειρίστηκαν την περιουσία του Δήμου, την περιουσία των δημοτών. Όμως εμείς είμαστε εδώ όχι μόνο για να βάλουμε ένα τέλος σε αυτή τη λεηλασία αλλά και για να επανακτήσουμε όλα όσα από αμέλεια ή σκόπιμα χάθηκαν.

Ο σεβασμός και η προστασία της δημοτικής περιουσίας αποτελεί ιερό καθήκον για εμάς και θα την προστατέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Το οφείλουμε στην ιστορία της πόλης και των κατοίκων της. Κυρίως όμως το οφείλουμε στα παιδιά μας, στις επόμενες γενιές. Θα δώσουμε αγώνες για τη διασφάλιση ακόμη και του τελευταίου τετραγωνικού μέτρου περιουσίας που ανήκει στους δημότες. Η περιφρούρηση και η αξιοποίηση των δημοτικών εκτάσεων, πρέπει να γίνει επ’ ωφελεία της πόλης με πρόγραμμα και σχεδιασμό για τις ανάγκες της επόμενης εικοσαετίας, προκειμένου να εξυπηρετούν τις ανάγκες των δημοτών σε ελεύθερους χώρους, πρασίνου, αναψυχής και για την εξυπηρέτηση κοινωνικών αναγκών.

Ως Δημοτική Αρχή αγωνιζόμαστε ώστε όλη η δημοτική περιουσία να περιέλθει και πάλι στον Δήμο Αχαρνών όπου και ανήκει. Γνωρίζουμε ότι σε αυτή την απόφασή μας κάποιοι θα αντιδράσουν, θα χρησιμοποιήσουν θεμιτά και αθέμιτα μέσα για να μας σταματήσουν, να μας εμποδίσουν γιατί απλά θίγονται τα συμφέροντά τους, γιατί θα αποκαλυφθεί το αληθινό τους πρόσωπο.

Σε αυτόν τον αγώνα, που είναι δύσκολος και χρονοβόρος θέλουμε τους δημότες δίπλα μας. Πρέπει όλοι να γίνουμε μια γροθιά απέναντι στα οργανωμένα συμφέροντα. Η προάσπιση και η αξιοποίηση της δημοτικής περιουσίας ας γίνει υπόθεση όλων μας. Το οφείλουμε στα παιδιά μας. Το αξίζει η πόλη μας».       

- Advertisement -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -