KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI
Out Loud:
Πίστευε και ερεύνα

ΑΧΑΡΝΕΣ

Δύο σημαντικά νέα αποκτήματα για την ΙΛΕΑ

06/11/2014 10:12
Ανανεώθηκε 06/11/2014 10:15
2 '
ΙΛΕΑ,γκραβούρες,Αθανάσιος Μαρτίνος
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Δύο εξαιρετικές επιζωγραφισμένες λιθογραφίες του Stackelberg που κυκλοφόρησαν στη Ρώμη το 1825, απέκτησε, στις 18 Οκτωβρίου, η Ιστορική και Λαογραφική Εταιρεία Αχαρνών (ΙΛΕΑ),μετά από δωρεά του φιλότεχνου και πολιτιστικά ευαίσθητου Αθανάσιου Μαρτίνου,ο οποίος διατελεί ενεργό μέλος της ΙΛΕΑ . Πρόκειται για δύο μοναδικής τεχνικής γκραβούρες  που φιλοτεχνήθηκαν από τον ίδιο το Βαρώνο Stackelberg το 1811, μετά από προσωπική του έρευνα και αποτύπωση, μια δεκαετία πριν την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και κατά το διάστημα της διαμονής του στην Αθήνα.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Ως γνωστόν, η ΙΛΕΑ διαθέτει αρκετές αυτοτελείς συλλογές ιστορικών και λαογραφικών αντικειμένων, όπως ενδυμασίες, κοσμήματα, φωτογραφίες, έγγραφα, εκκλησιαστικά, πίνακες ζωγραφικής και λοιπά αντικείμενα της καθημερινής ζωής του τόπου. Όμως, ένα τμήμα των συλλογών  και συγκεκριμένα των λιθογραφιών και των χαρτών, αριθμεί έως τώρα ελάχιστους κωδικούς.

Με τις δύο αυτές λιθογραφίες καλύφθηκε μέρος του κενού που υπήρχε στη συλλογή. Η πρώτη λιθογραφία τιτλοφορείται «Contadina delle vicinanze di Atene in abito da festa» και παρουσιάζει την γυναικεία γιορτινή ενδυμασία από τα περίχωρα των Αθηνών. Η δεύτερη λιθογραφία τιτλοφορείται «Paysanne des environs d’ Atnenes / Bauerin aus der Gegend von Athen» και απεικονίζει την γυναικεία ενδυμασία χωρικής των περιχώρων των Αθηνών.

Λόγω της σημαντικότητάς τους, οι δύο γκραβούρες θα εκτεθούν στο σημείο, που έχει καθιερωθεί για το έκθεμα του μήνα και αμέσως μετά, κατόπιν επείγουσας τροποποίησης της μουσειολογικής μελέτης, θα πάρουν τη θέση που τους αξίζει δίπλα στις προθήκες με τις βαρύτιμες ενδυμασίες, των οποίων η λιθογραφική απεικόνιση από τον Stackelberg το 1825 αποτελεί ιστορική αποτύπωση της γυναικείας ενδυμασίας των χωριών της Αττικής με στοιχεία από τη φορεσιά των Αχαρνών, που παρέμεινε αναλλοίωτη στο πέρασμα των χρόνων μέχρι τις πλούσιες ενδυμασίες, που σήμερα εκτίθενται στο Μουσείο.

 

 

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: