11.4 C
Athens
9 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORYΟι Αχαρνές αποκτούν όμορφα αστικά πάρκα. Έτοιμο στον Κόκκινο Μύλο, υπό κατασκευή...

Οι Αχαρνές αποκτούν όμορφα αστικά πάρκα. Έτοιμο στον Κόκκινο Μύλο, υπό κατασκευή στην Αριστοτέλους. Τι άλλο ετοιμάζεται…

- Advertisement -

Υποδομές δημόσιου χώρου στις Αχαρνές: Πριν λίγα χρόνια θα φάνταζε ως μακρινό όνειρο ή ως ανέκδοτο. Τα τελευταία τρία χρόνια όμως, τα πράγματα στην πόλη μας έχουν αλλάξει. Τρανό παράδειγμα η κατασκευή δύο νέων αστικών πάρκων, που συνδυάζουν την άθληση, το παιχνίδι και τη ψυχαγωγία. Πάρκα και όχι παιδικές χαρές όπως κάποιοι αρέσκονται να τα “βαπτίζουν”, τα οποία έλειπαν από την πόλη και που αποδεικνύουν πως όταν μια δημοτική αρχή θέλει να πράξει ουσιαστικό έργο, μπορεί να το καταφέρει παρά τη δύσκολη οικονομική συγκυρία.

- Advertisement -
- Advertisement -

Κάνουμε την πρώτη μας στάση στο αστικό πάρκο επί της οδού Αριστοτέλους: Εδώ, μια μεγάλη έκταση που μέχρι πρότινος έμοιαζε με αλάνα, ένας χώρος εντελώς αποσυνδεδεμένος από τον αστικό ιστό, έχει μετατραπεί σε ένα μεγάλο εργοτάξιο προκειμένου να κατασκευαστεί ένα πάρκο με πράσινο, διαδρομές, με παιδική χαρά, αναψυκτήριο, παγκάκια και ένα καινούργιο γήπεδο ποδοσφαίρου για τα παιδιά.

Διεθνώς, η σύγχρονη αρχιτεκτονική των πόλεων δίνει ολοένα και μεγαλύτερη σημασία στις υποδομές που αφορούν το δημόσιο χώρο. Είναι συνδετικοί κρίκοι των δημοτών, τόποι συνάθροισης των δημοτών όπου μπορούν να επικοινωνήσουν και να ψυχαγωγηθούν. Είναι έργα που αναβαθμίζουν τις γειτονιές και φέρνουν πελάτες και οικονομική ανάπτυξη στις τοπικές επιχειρήσεις.

Μια τέτοια περίπτωση, συναντάμε και στην επόμενη στάση μας, στον Κόκκινο Μύλο. Στην Μετσόβου, πάνω από το 4ο Γυμνάσιο Αχαρνών, μια δημοτική έκταση που παρέμενε αναξιοποίητη για πολλά χρόνια απέκτησε ζωή. Ο Αναπτυξιακός Οργανισμός του Δήμου Αχαρνών κατασκεύασε ένα λειτουργικό, πράσινο και φιλικό πάρκο, μια πλατεία με διαδρομές για τους χρήστες και μια ασφαλή παιδική χαρά εξοπλισμένη με σύγχρονα όργανα. Ίσως είναι η πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια που ο  δημοτικός αναπτυξιακός σχεδιασμός περιλαμβάνει όλες τις δημοτικές ενότητες και όχι μόνο το κέντρο της πόλης.

Τη δεκαετία του 50 και του 60 οι Αχαρνές δομήθηκαν πάνω σε ένα σχέδιο που ευνοούσε μονάχα το πυκνοκατοικημένο, κεντρικό Μενίδι. Η λογική αυτή συνεχίστηκε για πολλά χρόνια με αποτέλεσμα οι κάτοικοι των υπολοίπων περιοχών, όπως ο Κόκκινος Μύλος να αισθάνονται παραμελημένοι και να διαμαρτύρονται για ανάπτυξη δυο ταχυτήτων. Η σημερινή δημοτική αρχή υιοθέτησε μια καινούργια νοοτροπία που ενισχύει την κοινωνική συνοχή σε μια πόλη με τόσο μεγάλη έκταση και πληθυσμό.

 Οι τοπικοί σύλλογοι και οι κάτοικοι του Κόκκινου Μύλου, υποδέχτηκαν με ενθουσιασμό το νέο πάρκο που υλοποιείται από την Αναπτυξιακή Αχαρνών:

«Επιτέλους… ύστερα από χρόνια και χρόνια αδράνειας και εγκατάλειψης!» γράφει κάτοικος της Λυκότρυπας, σε ανάρτησή του στο διαδίκτυο ενώ ένας παλιός δημότης συγκινημένος αναφέρει: «Τα παιδιά μου μεγάλωσαν χωρίς παιδική χαρά, τρέχαμε στους γύρω δήμους, τουλάχιστον ας μεγαλώσουν τα εγγόνια μου έχοντας χώρο να απασχοληθούν κάπου, με ασφάλεια».

Το τρίτο σημείο, στο οποίο σύντομα, θα συναντάμε ένα νέο πάρκο βρίσκεται στο σταθμό του τρένου. Μια περιοχή προβληματική, σήμερα, γίνεται ξανά σημείο αναφοράς εξυγιαίνεται και αναβαθμίζεται. Όπως ο Δήμαρχος Αχαρνών, Σπύρος Βρεττός σημειώνει: «Εκεί, στις μπάρες στο σταθμό του τρένου θα γίνει ένα ωραίο περιφραγμένο πάρκο με παιδικές χαρές, παγκάκια και κιόσκια. Θα φυτέψουμε δέντρα και θα δημιουργήσουμε ένα όμορφο περιβάλλον για να μπορεί κάποιος που μένει βορειοανατολικά του κέντρου να πάρει το παιδί του και να παίξουν να κάτσει με τη γυναίκα του και τους φίλους του και να πει μια κουβέντα. Φτιάχνουμε ωραία έργα για να μπορούν να τα απολαμβάνουν οι συνδημότες μας».

Επιπλέον, εντός του 2023 αναμένεται η έναρξη των εργασιών για την κατασκευή του Πάρκου της Λαθέας, ενός μεγάλου αστικού πάρκου το οποίο θα αποτελεί σημείο αναφοράς και πόλο έλξης για κατοίκους και επισκέπτες των Αχαρνών.

Αυτή η βόλτα μας επιβεβαιώνει το γεγονός ότι οι Αχαρνές εκσυγχρονίζονται και αλλάζουν, παρά την οικονομική στενότητα και το βεβαρημένο παρελθόν. Και αυτή η αλλαγή είναι η πιο σπουδαία παρακαταθήκη για τα παιδιά μας.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -