11.4 C
Athens
8 Φεβρουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΤΟΠΙΚΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣΑΧΑΡΝΕΣΤα μνήματα του Τατοϊου. Η ιστορία και η αρχιτεκτονικής τους. Που θα...

Τα μνήματα του Τατοϊου. Η ιστορία και η αρχιτεκτονικής τους. Που θα θαφτεί ο τέως βασιλιάς

- Advertisement -

Τα βλέμματα όλου του κόσμου έχει τραβήξει το Τατόι αυτές τις ημέρες λόγω του θανάτου του τέως βασιλιά Κωνσταντίνου.Ήδη, οι εργασίες για την αποκατάσταση του χώρου είναι πυρετώδεις, ενώ στον χώρο των πρώην βασιλικών ανακτόρων, βρίσκονται από το πρωί τα παιδιά του τέως προκειμένου να παρακολουθήσουν από κοντά τα έργα.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ο τέως βασιλιάς θα θαφτεί στο κοιμητήριο του πρώην βασιλικού κτήματος, στον περίβολο του ιερού ναού της Αναστάσεως, δίπλα στους τάφους των γονέων του Παύλου και Φρειδερίκης αλλά και των Γεωργίου Α και της Όλγας, της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, της πριγκίπισσας Μαρίας, του αντιναύαρχου Περικλή Ιωαννίδη – ήταν ο δεύτερος σύζυγος της πριγκίπισσας Μαρίας – αλλά και της μικρής Όλγας.

Το Τατόι και ο ναός της Αναστάσεως είχαν επιλεγεί ως οι τελευταίες βασιλικές κατοικίες από την τότε βασίλισσα Όλγα και είχαν καθιερωθεί από το 1880 και έπειτα ως κατεξοχήν τόποι ταφής των μελών της βασιλικής οικογένειας. Η κατασκευή του ναού, που ήταν απαραίτητος  για τη λειτουργία του  βασιλικού κοιμητηρίου, ωστόσο, είχε καθυστερήσει για καιρό και έτσι ο θεμέλιος λίθος του ναού δεν μπήκε παρά στις 6 Αυγούστου του 1899.

Μάλιστα ο Γεώργιος ο Α’ είχε δώσει σαφείς εντολές προς τον αρχιτέκτονα Αναστάσιο Μεταξά να μιμηθεί αθηναϊκό ναό αλλά με την προϋπόθεση ότι στον βυζαντινοπρεπή τρούλο θα τοποθετείτο ένας βαρύς μεταλλικός σταυρός. Επάνω του η βασίλισσα Όλγα τοποθέτησε έναν πολύτιμο λίθο που είχε φέρει από τη Ρωσία.

Ρωσικής έμπνευσης φέρεται να είναι και το μαυσωλείο που αρχικά προοριζόταν για ναός που θα χτιζόταν στη Θεσσαλονίκη, εκεί όπου έπεσε ο Γεώργιος ο Α! και όπου τελικά ετάφησαν οι βασιλείς Κωνσταντίνος και η Σοφία -οι σοροί των οποίων παρέμεναν άταφοι στην κρύπτη της ορθόδοξης εκκλησίας της Φλωρεντίας έως ότου περατωθεί η κατασκευή του Μαυσωλείου – αλλά και του Αλέξανδρου (του βασιλιά που πέθανε από το περιβόητο δάγκωμα της μαιμούς!) ο οποίος ετάφη τελικά, παρά τις αντιδράσεις των βενιζελικών, στην Ελλάδα.

Τα μνήματα

Όπως αναφέρει σχετικά το βιβλίο του Κώστα Σταματόπουλου “Τατόι-Περιήγηση στον χρόνο και τον χώρο” τα μνήματα υφολογικά ανήκουν σε τέσσερις κατηγορίες: “Σ εκείνο με τον ορθογώνιο συμπαγή στενόμακρο μονόλιθο από πεντελήσιο μάρμαρο, που ασφαλίζει την κρύπτη μέσα στην οποία έχει τοποθετηθεί το φέρετρο με πίσω του έναν επίσης μαρμάρινο λιτό στρατό (μνήματα των βασιλέων Γεωργίου και Όλγας και των παιδιών τους).
Στα επίπεδα μνήματα, στο ύψος σχεδόν της επιφάνειας του εδάφους, με ένα περιμετρικό επίσης μαρμάρινο πλαίσιο (κοινό για δυο τάφους όταν πρόκειται για ανδρόγυνο), με πίσω τους έναν λιτό σταυρό (τάφοι Γεωργίου Β’, Παύλου και Φρειδερίκης, Αλεξάνδρας της Γιουγκοσλαβίας, Ασπασίας Μάνου, Αικατερίνης).

Στον πιο περίτεχνο τύπο βυζαντινής εμπνεύσεως,όπως είναι τα μνήματα του Νικολάου και της Ελένης. Η οριζόντια πλάκα των σαρκοφάγων τους αποτελεί αντίγραφο ταφικού βυζαντινού αναγλύφου του ΙΒ’-ΙΓ’ αιώνα από τη Μητρόπολη της Άρτας. Πίσω τους υψώνεται ένας μαρμάρινος σταυρός, πάνω στον οποίο με βυζαντινοπρεπή γράμματα είναι χαραγμένη κάθετα μεν η λέξη ΦΩΣ, οριζόντια δε η λέξη ΖΩΗ, με κοινό στις δυο το ωμέγα”.

Στην επιφάνεια κάθε μνήματος χαράζεται ο ελληνικός και δανικός τίτλος του νεκρού (σε κάποιες περιπτώσεις και ο ρωσικός ή ο γερμανικός) ενώ εξαίρεση αποτελεί η άθεη Μαρία Βοναπάρτη, η σύζυγος του πρίγκιπα Γεωργίου ( είχε διατελέσει ύπατος αρμοστής στην Κρήτη) η οποία δεν ήθελε σταυρούς αλλά να χαραχτούν πάνω στον τάφο της στίχοι από το ποίημα Dies Irae του γάλλου ποιητή Λανκόντ ντε Λίλ.

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -