11.4 C
Athens
29 Ιανουαρίου 2023
spot_img
ΑρχικήΚΟΙΝΩΝΙΑΥΓΕΙΑΔιαβητικά έλκη:Έσωσαν από ακρωτηριασμό τα πόδια δύο γυναικών με διαβήτη

Διαβητικά έλκη:Έσωσαν από ακρωτηριασμό τα πόδια δύο γυναικών με διαβήτη

- Advertisement -

Την πλήρη επούλωση των διαβητικών ελκών που εμφάνισαν στα πόδια τους δύο γυναίκες πέτυχαν οι επιστήμονες στο Ιατρείο Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού “Δημήτρης Βογιατζόγλου” του νοσοκομείου “Αμαλία Φλέμιγκ”.Χάρη στην έγχυση αυτόλογων ινοβλαστών και με κόστος μικρότερο από τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες συμπληρωματικές θεραπείες οι δύο γυναίκες κατάφεραν να σώσουν τα πόδια τους από μελλοντικό ακρωτηριασμό.

- Advertisement -
- Advertisement -

Η πρώτη ασθενής ήταν μία γυναίκα ηλικίας 65 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 από 28ετίας και έπαιρνε αντιδιαβητικά χάπια. Είχε ιστορικό υποτροπιαζουσών υπερκερατώσεων δακτύλων, επουλωθέντος έλκους προ τριετίας και περιφερικής νευροπάθειας. Η δεύτερη ασθενής ήταν ηλικίας 67 ετών με σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2 από 15ετίας, ήταν ινσουλινοθεραπευόμενη και είχε ιστορικό επουλωθέντος έλκους προ πενταετίας και περιφερικής νευροπάθειας.

Τα αποτελέσματα μετά την τριετή παρακολούθηση των δύο ασθενών, τα οποία έδειξαν ότι η επούλωση είναι οριστική,παρουσιάστηκαν  στο 28ο συνέδριο της Διαβητολογικής Εταιρείας Βορείου Ελλάδος, που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη.
“Σε αυτές τις δύο ασθενείς οι προηγούμενες προσπάθειες επούλωσης των ελκών με συχνό βαθύ χειρουργικό καθαρισμό, επιθέματα και αποφόρτιση είχαν αποτύχει και γι’ αυτό προχωρήσαμε σε θεραπεία με ινοβλάστες που πήραμε από το δέρμα των ασθενών. Στη συνέχεια έγινε καλλιέργεια των ινοβλαστών στο Ανοσολογικό τμήμα του ‘Γεννηματάς’ με υπεύθυνο το βιολόγο Γιώργο Τόπακα, χωρίς να χρησιμοποιηθεί οποιοσδήποτε παράγοντας με αυξητική δράση”, ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η παθολόγος με εξειδίκευση στο διαβήτη και υπεύθυνη του Ιατρείου Φροντίδας Διαβητικού Ποδιού “Δημήτρης Βογιατζόγλου” του “Α. Φλέμιγκ” Χαρίκλεια Λούπα.

Επιπλέον εξήγησε ότι μετά 20-30 ημέρες εναιώρημα της καλλιέργειας εγχύθηκε υποδόρια με λεπτή βελόνα στην περιφέρεια του έλκους. Τα τραύματα επουλώθηκαν οριστικά, ενώ οι παθολογοανατομικές και κυτταρολογικές εξετάσεις έδειξαν ότι δεν υπάρχει κίνδυνος κακοήθειας.

Το κόστος εκτιμήθηκε σε 400 ευρώ για την πρώτη έγχυση και 200 ευρώ για κάθε επιπλέον.
Σύμφωνα με την κ. Λούπα συνολικά έγιναν τρεις εγχύσεις. Στις δέκα εβδομάδες από την πρώτη η διάμετρος του έλκους είχε μειωθεί στο 1,5 εκατοστό. Στη συνέχεια έγινε δεύτερη έγχυση με κύτταρα που είχαν καταψυχθεί χωρίς ιδιαίτερο αποτέλεσμα και ακολούθησε τρίτη από νέο ιστοτεμάχιο με άριστη πορεία. Η πλήρης επούλωση επιτεύχθηκε σε 27 εβδομάδες και τρία χρόνια μετά η περιοχή δεν παρουσιάζει έλκος αλλά υπερκεράτωση. Και τα δύο περιστατικά χαρακτηρίζονταν από απουσία λοίμωξης κατά την έγχυση και αρτηριοπάθειας, ενώ η ποιότητα της επούλωσης ήταν καλή χωρίς ουλές.

“Παρότι χρειάζεται μελέτη περισσοτέρων περιπτώσεων, φαίνεται ότι η εφαρμογή αυτόλογων ινοβλαστών στη θεραπεία ελκών σε διαβητικό πόδι είναι μία πολλά υποσχόμενη αποτελεσματική μέθοδος, με κόστος πολύ μικρότερο από τις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες συμπληρωματικές θεραπείες (αυξητικοί παράγοντες, VAC κ.λπ.).

Η επούλωση διατηρείται τουλάχιστον τρία έτη. Η μη χρήση στις καλλιέργειες οποιουδήποτε παράγοντα με αυξητική δράση απομακρύνει τις πιθανότητες κακοήθους εκτροπής κυττάρων, κάτι που επιβεβαιώνει και η βιοψία του δημιουργηθέντος ιστού στην τριετία”, τόνισε η κ. Λούπα.

Πηγή: http://www.makthes.gr/news/reportage/129389/

 

 

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -