KARTERIS KENTRIKIKARTERIS KENTRIKI

HOT STORY

Meteoacharnes: Ήταν μια δυναμική κακοκαιρία. Τι ακολουθεί. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

27/01/2023 08:46
3 '
KAIROS
ΕΛΤΑΕΛΤΑ
ΙΝΕΠΑΚΙΝΕΠΑΚ

Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι συνεχής, τουλάχιστον μέχρι την 1η του Φλεβάρη. Από εκεί και πέρα, φαίνεται μικρή άνοδος. Βροχοπτώσεις φαίνονται σχεδόν καθημερινά, αλλά περισσότερο μπορούν να χαρακτηριστούν ποτιστικού τύπου.

Περιμένουμε σήμερα τα τελευταία «υπολείμματα» της πιο σημαντικής -όπως αποδείχθηκε – κακοκαιρίας για τον φετινό Χειμώνα. «Υπολείμματα» που θα έρχονται από Νοτιοδυτικά, αλλά δεν πρόκειται να δημιουργήσουν κάποιο πρόβλημα, αφού μιλάμε πλέον για ολιγόλεπτη ποτιστική βροχόπτωση. Ναι ήταν μια σημαντική κακοκαιρία που φαινόταν μέρες πριν. Και όμως και πάλι φάνηκε η γύμνια του κράτους. Στο ίδιο έργο θεατές, με κλείσιμο δρόμων λόγω συσσώρευσης υδάτων. Και είναι οι ίδιο δρόμοι χρόνια τώρα. Τους ξέρουν και τους ξέρουμε. Και όπως αποδείχθηκε, δεν έχει γίνει κανένα έργο για την αποκατάσταση του προβλήματος/ων.

LOUMAKIS ORIZONTIALOUMAKIS ORIZONTIA
TELETES THOMAS ORIZONTIATELETES THOMAS ORIZONTIA

Με ταχύτητα κινήθηκε από Νοτιοδυτικά το μέτωπο και προσέγγισε την Αττική πολύ νωρίτερα από την ώρα που αναφέραμε στις προγνώσεις μας. Και με εξάρσεις συνεχίστηκε η επίδρασή του, για περισσότερες από 10 ώρες. Από τις 20:00 άρχισε να κινείται ανατολικά και η βροχόπτωση σταμάτησε.

Όπως είχαμε αναφέρει στις προγνώσεις μας, το χαμηλό βαρομετρικό που στροβιλιζόταν μέρες τώρα στην κεντρική Μεσόγειο, κινήθηκε Βορειοανατολικά, επηρεάζοντας κυρίως την δυτική χώρα και αργότερα και την Αττική, επιδεινώνοντας τις καιρικές συνθήκες στο σύνολο της επικράτειας. Σε λίγες μόνο ώρες, ο καιρός έγινε καθαρά χειμωνιάτικος, και έστω και αργά χιόνια «κατέβηκαν» κυρίως στη βόρεια χώρα σε χαμηλά υψόμετρα. Η έκπληξη ήταν βέβαια ή έστω και ασθενής χιονόπτωση, στις κορυφές τόσο της Πάρνηθας όσο και στον Κιθαιρώνα.

Και αφού μπήκε ο καιρός στον χορό, θα χορέψει. Η πτώση της θερμοκρασίας θα είναι συνεχής, τουλάχιστον μέχρι την 1η του Φλεβάρη. Από εκεί και πέρα, φαίνεται μικρή άνοδος. Βροχοπτώσεις φαίνονται σχεδόν καθημερινά, αλλά περισσότερο μπορούν να χαρακτηριστούν ποτιστικού τύπου. Και θα είναι περιοδικές και τοπικές. Ελλείψει υετού, μειωμένες θα είναι οι χιονοπτώσεις στους ορεινούς όγκους της Κεντρικής και Βόρειας Ελλάδας, καθώς και της Πελοποννήσου. Όμως εξακολουθεί να φαίνεται ασθενής χιονόπτωση στις κορυφές στη Πάρνηθα, όπως είχαμε αναφέρει στη πρόγνωσή μας, με τον υπάρχοντα υετό. Πάντως ο Φλεβάρης φαίνεται ότι θα μπει με πολλές βροχές. Αναμενόμενες οι βροχές σήμερα, αλλά και το Σαββατοκύριακο και κυρίως την Κυριακή.

Απολογισμός της κακοκαιρίας

  • Ώρα έναρξης βροχόπτωσης 09:20
  • Ώρα λήξης βροχόπτωσης 20:00
  • Διάρκεια 10:40
  • Συνολικός Υετός 61.0 mm
  • Μεγίστη ραγδαιότητα 72.0  mm/hr στις 11:02
  • Μεγίστη βαρομετρική 1019.5 hPa στις 00:03
  • Ελαχίστη Βαρομετρική 1007.4 hPa στις 18:36

Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε συνολικά 422 κλήσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες, κοπές δέντρων και απομακρύνσεις ατόμων προς ασφαλή σημεία. Τα περισσότερα προβλήματα αντιμετωπίστηκαν στην Αττική, όπου καταγράφηκαν 204 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 113 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων, απεγκλωβισμούς από ανελκυστήρες και μεταφορές ατόμων, κυρίως οδηγών, προς ασφαλή σημεία. Στη Ζάκυνθο η Πυροσβεστική δέχθηκε 100 κλήσεις ενώ ενέργειες πραγματοποιήθηκαν σε 30 περιπτώσεις κυρίως για αντλήσεις υδάτων.

Πολλοί δρόμοι έκλεισαν προσωρινά λόγω συσσώρευσης υδάτων.

Ιδιαίτερα αυξημένοι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Άνοδος καταγράφηκε στις 15:00 και συνεχίστηκε μέχρι τις 22:00, οπότε άρχισε η πτώση. Μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, με θερμοκρασία 6,2°C και μερική νέφωση, τα PM 2,5 μικροσωματίδια, ήταν 46,5 (34,6 χθες) μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Η πρόβλεψη για την ένδειξη ποιότητας του αέρα, ήταν στα 43,0 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η θερμοκρασία στις Αχαρνές το Σάββατο, θα κυμανθεί από 6 με 13 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 7 με 14 βαθμούς. Στη Φυλή 7 με 12 βαθμούς. Στις Αχαρνές, στα ίδια επίπεδα περίπου την Κυριακή, μικρή πτώση τη Δευτέρα.

Οι άνεμοι, θα πνέουν Βόρειοι, ασθενείς κατά κύριο λόγο, πιο ενισχυμένοι την Κυριακή.

Οι ρύποι στην ατμόσφαιρα ήταν ιδιαίτερα ανεβασμένοι σήμερα σε σχέση με χθες.

Επιμέλεια Βαγγέλης Μαρκουλής

https://www.meteoacharnes.gr

MYSTERY POT PROTIMYSTERY POT PROTI
Κοινοποιήστε την ανάρτηση: