11.4 C
Athens
30 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORYMeteoacharnes: Η πρωινή χιονόπτωση έδωσε άλλο χρώμα στη ζωή μας. Τι ακολουθεί....

Meteoacharnes: Η πρωινή χιονόπτωση έδωσε άλλο χρώμα στη ζωή μας. Τι ακολουθεί. Η πρόγνωση για Αχαρνές, Ίλιον & Φυλή

- Advertisement -

Δεν αναφέρθηκε κανένας εγκλωβισμός ΙΧΕ στους δρόμους της Αττικής. Και βέβαια πώς να εγκλωβιστεί, αφού έκλειναν άμεσα τους δρόμους. Μεγαλοφυές το… σχέδιο και τους γλίτωσε από… βάσανα. Αυτό όμως δεν είναι κράτος πρόνοιας. Αυτό είναι ευθυνόφοβο κράτος.

Και κάπου εκεί που είχαμε προσδιορίσει ότι θα έχουμε το peak των χαμηλών θερμοκρασιών στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας, άρχισαν οι πρώτες νιφάδες να πίπτουν εξ ουρανού. Λίγο πριν τις 05:00 με θερμοκρασία μόλις 0,7 βαθμούς, με Βορειοδυτικό άνεμο και στο peak της πιο χαμηλής θερμοκρασίας στα 500 hPa: -35 βαθμούς.

- Advertisement -
- Advertisement -

Ήταν μια σύντομη χιονόπτωση, που συνεχίστηκε μέχρι τις 08:00 περίπου, ενώ χθες, η Φυλή είχε από το μεσημέρι έντονη, με θερμοκρασία μόλις στους 0,0 βαθμούς και στα υπερβόρεια της Αττικής ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Έντονη χιονόπτωση βέβαια είχε στα Βίλια, αλλά και στο όρος Ποικίλο. Ακόμα και στον Άνω Κορυδαλλό. Για το τι έφταιξε και ήμασταν σε μειονεκτική θέση ενώ τις προηγούμενες δύο σε πλεονεκτική, το εξηγούμε παρακάτω. Προέχει η ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουμε στην τελευταία μας πρόγνωση, όπως και στην τελευταία, από απόψε το βράδυ, το βράδυ, η θερμοκρασία στα 500 hPa, θα αρχίσει να ανεβαίνει. Και από τους -35, θα ανέβει στους -30. Θεωρητικά, από το βράδυ, σε ενδεχόμενη χιονόπτωση, θα αρχίσουν να ανεβαίνουν και τα υψόμετρα. Αντίθετα, στα 850 hPa, η θερμοκρασία θα μείνει σταθερή στους -9,0 βαθμούς. ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ό,τι κάνει από χιονοπτώσεις μέχρι σήμερα το βράδυ.

Η θερμοκρασία στα 850 hPa, είναι απόλυτα συνυφασμένη με τη θερμοκρασία στο έδαφος. Κάτι που σημαίνει, ότι θα συνεχίσουμε μέχρι την Τετάρτη να έχουμε χαμηλές θερμοκρασίες. Και σήμερα οι άνεμοι θα πνέουν ενισχυμένοι, αλλά μέχρι 7 μποφόρ. Από αύριο Τρίτη θα εξασθενήσουν. Στη Φυλή, πιθανή είναι και νέα ενισχυμένη χιονόστρωση καισήμερα.

Στη τελευταία πρόγνωση, είχα σημειώσει ότι «τα προγνωστικά μοντέλα έδωσαν τον λόγο τους και δεν τον παίρνουν πίσω». Και έτσι ήταν αλλά η … «Μπάρμπαρα» που είχε τον πρώτο λόγο … διαφώνησε, γιατί ήθελε να μας επισκεφθεί τη δεύτερη ημέρα.. Βέβαια μέχρι το βράδυ οι πιθανότητες για νέες χιονοπτώσεις είναι λίγες μεν και σε μεγαλύτερα υψόμετρα, αλλά υπαρκτές.

Γιατί δεν χιονιστήκαμε στις Αχαρνές

Όπως φάνηκε από την εξέλιξη και τις περιοχές χιονόπτωσης, Αχαρνές και όχι μόνο, δεν ευνοήθηκαν από τη σύγκλιση των ανέμων. Αντίθετα στην Πάρνηθα και είναι λογικό, είχε μεγάλα ύψη χιονόστρωσης. Όταν αέριες μάζες συγκλίνουν προς την ίδια περιοχή, εξαναγκάζονται σε γρήγορη ανοδική κίνηση. Αυτές οι ανοδικές κινήσεις προκαλούν τοπικά συμπύκνωση των υδρατμών που υπάρχουν μέσα στην ατμόσφαιρα και τη δημιουργία ζωνών ενίσχυσης του υετού, ο οποίος με μορφή χιονιού πέφτει στη συνέχεια στο έδαφος. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουμε τοπικές εξάρσεις χιονόπτωσης άρα και σημαντικές διαφοροποιήσεις του ύψους χιονιού σε κοντινές περιοχές.

Η μεγίστη ριπή που καταγράφηκε χθες από τον Μετεωρολογικό Σταθμό Αχαρνών, ήταν 74.0  km/hr στις 5:28 που αντιστοιχεί σε 8 μποφόρ, όπως είχαμε αναφέρει στη πρόγνωσή μας. Η ελαχίστη θερμοκρασία, έφθασε μόλις στους 1,1 βαθμούς. Στη Φυλή, που είχε ιδιαίτερη χιονόπτωση, η ελαχίστη θερμοκρασία έπεσε στους 0.0°C και μάλιστα ιδιαίτερα νωρίς. Στις 13:45.

Στην ενημέρωση που κάναμε μία ώρα μετά τα μεσάνυχτα, αναφέραμε «Σε καμία ώρα περίπου η θερμοκρασία στα 500 hPa, θα έχει φθάσει στο πιο χαμηλό σημείο, που όπως είχαμε αναφέρει στη πρόγνωσή μας ήταν περίπου -35 βαθμοί. Η θερμοκρασία στα 850 hPa, θα έχει φθάσει στο πιο κάτω σημείο της, που είναι κατά έναν βαθμό πιο κάτω από αυτόν που αναφέραμε στη πρόγνωσή μας, δηλαδή -7 βαθμούς». Από την ραδιοβόλιση που έγινε ακριβώς τα μεσάνυχτα της Κυριακής και ανακοινώθηκαν 2 ώρες αργότερα, καταγράφηκαν θερμοκρασίες, ίδιες ακριβώς: 850 hPa -6.64°C 500 hPa -35.12°C.

Κανένας εγκλωβισμένος σε δρόμους

Αξίζει να σημειωθεί, ότι δεν αναφέρθηκε κανένας εγκλωβισμός ΙΧΕ στους δρόμους της Αττικής. Και βέβαια πώς να εγκλωβιστεί, αφού έκλειναν άμεσα τους δρόμους. Μεγαλοφυές το … σχέδιο και τους γλίτωσε από … βάσανα. Αυτό όμως δεν είναι κράτος πρόνοιας. Αυτό είναι ευθυνόφοβο κράτος.

Μέτρια ανεβασμένοι ήταν οι ρύποι στην ατμόσφαιρα, σύμφωνα με την ανάλυση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Μετεωρολογικού Σταθμού Αχαρνών. Άνοδο, είχαμε στις 21:00 και στις 22:00 άρχισε η πτώση τους. Στις 06:30, με θερμοκρασία 0,3 °C και νέφωση, τα PM 2,5 μικροσωματίδια, ήταν 13,0 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο.

Η θερμοκρασία στις Αχαρνές την Τρίτη, θα κυμανθεί από 2 με 5 βαθμούς τοπικά. Στο Ίλιον 3 με 5 βαθμούς. Στη Φυλή 1 με 4 βαθμούς.

Οι άνεμοι, θα πνέουν εξασθενούμενοι Βορειοανατολικοί.

Φωτό: Έντονη χιονόπτωση χθες στη Φυλή. Φωτογραφία του Χρήστου Παπαδιώτη.

Φωτο1: Ελάχιστοι οι ρύποι στην ατμόσφαιρα.

Επιμέλεια: Βαγγέλης Μαρκουλής

https://www.meteoacharnes.gr

- Advertisement -

Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -