Μπορεί η Παγκόσμια Ημέρα Ασφαλούς Χρήσης Διαδικτύου να πνίγηκε στα απόνερα της κακοκαιρίας «Μπάρμπαρα», όμως υπήρχε κάποιος που δεν την ξέχασε και δεν την άφησε να πάει “χαμένη”. Ο πρόεδρος της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Νίκος Χατζητρακόσιας παρέμεινε πιστός στο ραντεβού του με την ενημέρωση για το ασφαλές διαδίκτυο και περίμενε υπομονετικά να περάσει η κακοκαιρία και να ανοίξουν τα σχολεία, για να κάνει ότι ακριβώς κάνει τέτοια περίοδο κάθε χρόνο.
Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένος σε θέματα ασφαλούς διαδικτύου και απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι η άγνοια που δημιουργεί προβλήματα και όχι η τεχνολογία, ο κ. Χατζητρακόσιας διένειμε 7.000 επιστολές σε κάθε μαθητή Γυμνασίου και Λυκείου στον Δήμο Φυλής, με τις δέκα σημαντικές συμβουλές που όλοι πρέπει να γνωρίζουν και κανένας να αγνοεί.
Τυπωμένος σε μια καλαίσθητη επιστολή, ο δεκάλογος οδηγιών θα βρίσκεται, με τον τρόπο αυτό, στην τσάντα κάθε μαθητή και θα αποτελεί πολύτιμη γνώση στα χέρια του και στα χέρια των γονιών του.
Η επιστολή του προέδρου της Δευτεροβάθμιας Σχολικής Επιτροπής αναφέρει τα εξής:
«Αγαπητοί μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς,
Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ασφαλούς χρήσης διαδικτύου (ιντερνέτ), σας παρέχουμε τον παρακάτω «δεκάλογο οδηγιών», ιδιαίτερα χρήσιμο για την προστασία παιδιών και ενηλίκων.
1. Μάθετε τη σωστή χρήση και τις λειτουργίες του διαδικτύου μαζί με τα παιδιά, γιατί η φοβία για το «άγνωστο ιντερνέτ» είναι κακός σύμβουλος.
2. Εγκαταστήστε τον υπολογιστή των παιδιών σε χώρο όπου υπάρχει άνετη πρόσβαση ώστε να μην δίνετε την εντύπωση ότι είναι κρυμμένος ή απαγορευμένος.
3. Πρέπει να γίνει κατανοητό, πως αν μια ιστοσελίδα έχει ωραία εμφάνιση δε σημαίνει ότι και το περιεχόμενό της είναι αληθινό και αξιόπιστο.
4. Ενημερωθείτε για τους τυχών κινδύνους σε συνομιλίες στους διαδικτυακούς χώρους ανταλλαγής απόψεων (chat rooms, facebook κ.α.).
5. Παροτρύνετε τα παιδιά να σας εμπιστεύονται οτιδήποτε τα κάνει να νιώθουν άβολα. Να θυμάστε ότι η πρόσβαση σε δίκτυα με ακατάλληλο περιεχόμενο γίνεται συχνά τυχαία.
6. Συμβουλεύστε τα παιδιά να μην δίνουν ποτέ προσωπικά τους στοιχεία σε ανθρώπους που έχουν γνωρίσει στο ιντερνέτ ή σε διάφορες ιστοσελίδες.
7. Πείτε στα παιδιά να μην ανοίγουν και απαντούν σε άγνωστα μηνύματα και να σας ενημερώνουν αν τα συναντήσουν.
8. Βεβαιωθείτε ότι δεν ξεπερνούν τα φυσιολογικά όρια χρήσης του διαδικτύου καθημερινά.
9. Μάθετε για τους φίλους που έκαναν τα παιδιά στο ιντερνέτ και βεβαιωθείτε ότι δε θα τους συναντήσουν χωρίς την έγκριση και την παρουσία σας.
10. Προσπαθήστε νε είστε παρόντες διακριτικά κατά την χρήση του ιντερνέτ από τα παιδιά κι αν αυτό δεν γίνεται πάντα εξετάστε τη χρησιμοποίηση ειδικών φίλτρων προστασίας.