11.4 C
Athens
31 Μαρτίου 2023
spot_img
ΑρχικήHOT STORY#trafficking - οι άνθρωποι δεν πωλούνται: Πολλαπλά μηνύματα στην εξαιρετική εκδήλωση Μητρόπολης...

#trafficking – οι άνθρωποι δεν πωλούνται: Πολλαπλά μηνύματα στην εξαιρετική εκδήλωση Μητρόπολης Ιλίου και Δήμου Φυλής

- Advertisement -

Αποτελεί μια σύγχρονη μορφή δουλείας, με διεθνικό χαρακτήρα και θύματα και των δυο των φύλων και όλων των ηλικιών. Το trafficking, η εμπορία ανθρώπων είναι ένα σοβαρό έγκλημα που παραβιάζει τα θεμελιώδη δικαιώματα και την αξιοπρέπεια των ανθρώπων και πίσω από αυτό κρύβεται ένα ασύλληπτο οικονομικό όφελος.

- Advertisement -
- Advertisement -

Αυτό τονίστηκε στην πολύ ενδιαφέρουσα και σημαντική εκδήλωση με θέμα «#trafficking. Οι άνθρωποι δεν πωλούνται» που διοργανώθηκε από τη Μητρόπολη Ιλίου και τον Δήμο Φυλής και περιλάμβανε «αφρόκρεμα» ομιλητών, εξαιρετικές τοποθετήσεις και ένα μήνυμα πολύ δυνατό: οι άνθρωποι δεν είναι εμπόρευμα για να πωλούνται σε τιμή ευκαιρίας.

Συντονιστής, ιθύνων νους και «ψυχή» της εκδήλωσης ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Μητρόπολης Δημήτρης Ανυφαντάκης, ο οποίος ευχαρίστησε ομιλητές, επίσημους προσκεκλημένους και τον κόσμο για την παρουσία τους και χαρακτήρισε την εμπορία ανθρώπων ένα έγκλημα με σαφή διάσταση φύλου.

Χαιρετισμούς και ομιλίες απηύθυναν, μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Βαγγέλης Μειμαράκης, η Ευαγγελία Γεωργίτση, εκπρόσωπος από την αντιπροσωπία της Ε.Ε. στην Ελλάδα, ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής Μπάμπης Αλεξανδράτος ως εκπρόσωπος του Γιώργου Πατούλη, ο πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υφυπουργός Δικαιοσύνης Γιώργος Κώτσηρας, η υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Σοφία Βούλτεψη, η διευθύντρια της ΜΚΟ Α21 Greece Μαρία Ντονοπούλου, ο ηθοποιός και αντιπεριφερειάρχης Αττικής Χάρης Ρώμας, ο ειδικός γραμματέας προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων Ηρακλής Μοσκώφ, ο ηθοποιός Ιεροκλής Μιχαηλίδης, οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Τάκης, Πάνος Σόμπολος, Βίκυ Φλέσσα, Ευλαμπία Ρέβη, ενώ μικρά δρώμενα παρουσίασαν οι ηθοποιοί Γεράσιμος Γεννατάς και Μαριάννα Πολυχρονίδη.

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Φυλής Χρήστος Παππούς τόνισε ότι τέτοιες εκδηλώσεις δεν είναι μόνο για να ακουστεί το πρόβλημα, αλλά για να λυθεί. «Πρέπει πολιτεία, κοινωνία και Τοπική Αυτοδιοίκηση να σκύψουν πάνω από το πρόβλημα, γιατί εμπορία ανθρώπων σημαίνει πολλά πράγματα και γίνεται με πολλούς τρόπους» σημείωσε και πρόσθεσε ότι ο Δήμος Φυλής θα είναι δίπλα στην πολιτεία σε ότι χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Ιλίου κ. Αθηναγόρας χαρακτήρισε την εμπορία γυναικών με σκοπό την εκμετάλλευση ένα ειδεχθές έγκλημα, το οποίο χρηματοδοτείται από τον πελάτη. «Αν δεν υπάρχει ζήτηση, δε θα υπάρχει προσφορά» τόνισε.

Όλοι οι ομιλητές επισήμαναν ότι η εμπορία ανθρώπων μπορεί να λάβει διάφορες μορφές, περιλαμβάνει σεξουαλική εκμετάλλευση, καταναγκαστική εργασία, δουλεία και εμπορία οργάνων, ενώ θύματα μπορεί να είναι άνδρες, γυναίκες και παιδιά όλων των ηλικιών και από κάθε υπόβαθρο.

Όπως αναφέρθηκε, το έγκλημα του trafficking αποτελείται από τρία βασικά στοιχεία: την πράξη, τα μέσα, τον σκοπό. Η σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ο εκβιασμός, η συναισθηματική χειραγώγηση και η αφαίρεση επίσημων εγγράφων χρησιμοποιούνται από διακινητές για τον έλεγχο των θυμάτων τους, ενώ η εκμετάλλευση μπορεί να συμβεί παντού: στη χώρα καταγωγής του θύματος, κατά τη διάρκεια της μετανάστευσης ή σε μια ξένη χώρα.

Βαγγέλης Μεϊμαράκης, αντιπρόεδρος Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος

«Πρέπει να δοθεί ευρωπαϊκή λύση στο πρόβλημα, γιατί η αγωνία είναι κοινή και θέλει κοινή αντιμετώπιση. Οι αριθμοί μας παρουσιάζουν το μέγεθος της τραγωδίας και για την Ε.Ε. η καταπολέμηση της εμπορίας ανθρώπων είναι προτεραιότητα. Βασικός στόχος είναι ο έλεγχος των συνόρων, μια ενιαία συνθήκη Σένγκεν»

Δημήτρης Τάκης, δημοσιογράφος

«Κέρδη πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ το χρόνο αποφέρει το trafficking, ένα κοινωνικό φαινόμενο άμεσα συνδεδεμένο με τις κοινωνικές ανισότητες. Λύση είναι η Παιδεία, να χτυπηθούν τα στερεότυπα και να γίνουν αποδεκτά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, πρ. υπουργός Προστασίας του Πολίτη

«Το τίμημα της διακίνησης ανθρώπων είναι πολύ υψηλό. Η εμπορία τροφοδοτείται από τη φτώχεια, την κοινωνική περιθωριοποίηση και τα αδύναμα συστήματα δικαιοσύνης. Το πρόβλημα αυξάνεται από τη μετανάστευση, τις συγκρούσεις, τους πολέμους».

Ιεροκλής Μιχαηλίδης, ηθοποιός

«Πρέπει να ευαισθητοποιήσουμε την κοινή γνώμη. Ότι πιο σημαντικό υπάρχει σε έναν άνθρωπο είναι η ελευθερία του».

Σοφία Βούλτεψη, υφυπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου

«Υπάρχει μια μυστική ομάδα που λειτουργεί άτυπα κάθε φορά που υπάρχει ένας κίνδυνος. Το κράτος λειτουργεί».

Γιώργος Κώτσηρας, υφυπουργός Δικαιοσύνης

«Δεν αρκεί μόνο η αυστηροποίηση του πλαισίου των ποινών, αλλά είναι σημαντική. Σημαντικό είναι επίσης, να καθορίσουμε το πλαίσιο εκείνο που θα διευκολύνει τα θύματα να μιλήσουν. Καταβάλλουμε προσπάθεια να φτάσει ο δράστης στη δικαιοσύνη, να δίνουμε τις θεσμικές δυνατότητες στα παιδιά να καταγγέλλουν. Στο πλαίσιο αυτό, λειτουργούμε το Σπίτι του Παιδιού στην Αθήνα, ένας φιλικός χώρος για τα παιδιά, προκειμένου να καταθέτουν παρουσία παιδοψυχολόγου, χωρίς να επιβαρύνονται.

Μαρίνα Ντονοπούλου, διευθύντρια της ΜΚΟ Α21 Greece

«Η δουλειά μας είναι στο πεδίο, χτίζουμε την εμπιστοσύνη με τα θύματα από την αρχή. Κανείς μόνος του δε μπορεί να λύσει το πρόβλημα. Όλοι μαζί μπορούμε να το αλλάξουμε, με συνεργασία των ΜΚΟ, των πολιτικών, των δημοσιογράφων, των ηθοποιών, των φορέων».

Πάνος Σόμπολος, δημοσιογράφος

«Η εμπορία ανθρώπων έχει αυξηθεί κατακόρυφα σε σχέση με το παρελθόν, διότι το κύκλωμα αποκομίζει αστρονομικά ποσά ως οφέλη. Το ζήτημα είναι να μην κρατάμε κλειστό το στόμα μας, όταν διαπιστώνουμε τέτοια περιστατικά. Να μιλάμε, να καταγγέλλουμε, έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε».

Ευλαμπία Ρέβη, δημοσιογράφος

«Η Ελλάδα αποτελεί σταυροδρόμι του Human Trafficking και είναι στη 2η κατηγορία χωρών και για το 2022. Η χώρα μας δεν πληροί τα ελάχιστα πρότυπα για την εξάλειψη της εμπορίας ανθρώπων».

Το πάνελ των ομιλητών με τον συντονιστή της εκδήλωσης Δημήτρη Ανυφαντάκη
Χρήστος Παππούς, Μητροπολίτης κ. Αθηναγόρας, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, Βαγγέλης Μειμαράκης
Πολιτικοί, κλήρος και αυτοδιοικητικοί μεταξύ των επίσημων προσκεκλημένων
Μιχάλης Χρυσοχοίδης, Βαγγέλης Μειμαράκης
Ευαγγελία Γεωργίτση
Γιώργος Κώτσηρας
Σοφία Βούλτεψη
Χάρης Ρώμας
Ηρακλής Μοσκώφ
Μαρίνα Ντονοπούλου
Ιεροκλής Μιχαηλίδης
Παναγιώτης Φασούλας
Πάνος Σόμπολος
Βίκυ Φλέσσα
Μαριάννα Πολυχρονίδη, Γεράσιμος Γεννατάς
Κυριάκος Χατζηλέρης, υποψήφιος βουλευτής ΠΑΣΟΚ Δυτικής Αττικής
Ελένη Λιάκου, αντιδήμαρχος Φυλής και Διοίκησης
Θανάσης Σχίζας, αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Δήμου Φυλής
Γιάννης Κρεμύδας, πρόεδρος Πρωτοβάθμιας Σχολικής Επιτροπής Δήμου Φυλής
Ο πρώην δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης με τον Θάνο Λιόση
Μπάμπης Αλεξανδράτος, αντιπεριφερειάρχης Παιδείας Αττικής
Η υποψήφια βουλευτής ΝΔ Δυτικού Τομέα Ρούλα Κουσκουρή και η Φανή Παππού
Βασίλης Πάντζος, πρόεδρος της Πανελλαδικής Συνομοσπονδίας Ελλήνων Ρομά
Νίκη Βομπιράκη, αντιδήμαρχος Οικονομικών και Διοίκησης Ιλίου
Πηνελόπη Γαβρά, δημοσιογράφος
Γιώργος Ζαχαρόπουλος, πρ. εργαζομένων ΕΔΣΝΑ, Χρήστος Παππούς
Ντίνα Παπαδήμα-Παππού
Φανή Παππού
Μικρό δρώμενο από τη Μαριάννα Πολυχρονίδου
Θανάσης Σχίζας, Ελένη Λιάκου
Κυριάκος Χατζηλέρης, Γιάννης Κρεμύδας
Ο Χρήστος Παππούς με την κόρη του Ευαγγελία και τον Βαγγέλη Μειμαράκη
Με τον Μητροπολίτη κ. Αθηναγόρα
Δημήτρης Ανυφαντάκης, Μητροπολίτης Ιλίου, Κυριάκος Χατζηλέρης
Ο κ. Αθηναγόρας με την Ελένη Λιάκου
Δημήτρης Ανυφαντάκης, Ιωάννα Τσεβά
Ελένη και Κατερίνα Πλαβούκου
Γεμάτη η αίθουσα
- Advertisement -


Ακολουθήστε το doxthi.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι τις ειδήσεις.

- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -
- Advertisment -
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img
- Advertisment -spot_img

ΔΗΜΟΦΙΛΗ ΑΡΘΡΑ

- Advertisment -